Türkiye’de Korkutan Enflasyon Yorumu. IIF, Türkiye’de enflasyonun gelecek 6 ayda ciddi şekilde yükselmesini beklentiler arasında yer alıyor. Türk Lirası’nın yatırımcıların büyük dış finansman ihtiyacı olan gelişmekte olan piyasalara daha az dostane hale gelmelerinin etkisiyle beraberinde Tük Lirası’nın değer kaybettiğine işaret eden IIF, yüksek petrol fiyatlarının TL’de değer kaybı ile bir araya gelmesinin beraberinde ise enflasyon üzerinde ciddi bir yukarı yönlü baskı yaratacağını bildirisinde bulundu.
“Enflasyonun gelecek 6 ayda ciddi şekilde yükselmesini bekliyoruz” ifadelerini eklemiş oldu. IIF, yüksek enflasyonun TCMB’nin Mayıs ayında yapmış olduğu 300 baz puanlık faiz artırımının reel politika faizi üzerindeki etkisini telafi edeceğini, dengeleyeceğini savunmuş oldu. TL’deki değer kaybı ve petrol fiyat artışlarının enflasyon üzerindeki etkisini, 2005 yılından bu yana Türkiye’de büyüme ve kur, petrol fiyatları, enflasyon ilişkisini dikkate alan bir model ile değerlendiren IIF, TL’de yüzde 10’luk bir değer kaybının enflasyonun 180 baz puan artırdığına ve bu etkinin hemen görülmeye başlanmakla birlikte tepe noktasına TL’de değer kaybından 3 çeyrek dönemde sonra ulaştığını vurgulamış oldu.
IIF, petrol fiyatlarında yüzde 10’luk artışın Türkiye’de enflasyonu 20 baz puan artırdığına da dikkat çekmekte olan IIF, bu etkinin de petrol fiyat artışını takip eden 3 ayda gerçekleştiğini belirtti. Ortaya konan bu temel değerlendirmeler çerçevesinde yer alan Türkiye’de manşet enflasyonun gelecek 6 ayda keskin şekilde yükselmesini bekleyen IIF, enflasyon baskılarının 2018’in son çeyreğinde hafifleyeceğini, ancak bunun çok önemli derecede olmayacağını da öngörmüş oldu. “Bizim 2018 için enflasyon tahminimiz piyasadaki konsensüsün 200 baz puan üzerinde” ifadelerini kullanan IIF, yüksek enflasyon ve Mayıs ayındaki 300 baz puan faiz artırımının birbirlerini dengeleyeceğini, reel politika faizinin büyük ölçüde değişmeyeceğini savunmuş oldu.