Türkiye’de Fay Hatları Deprem Riski Çok ve Az Olan Yerler nerelerdir? Hangi fay hatları tehlikelidir? En çok depremler nerelerde görülür? Türkiye’de Fay Hatları Deprem Riski Çok ve Az Olan Yerler Türkiye’de
KAF (Kuzey Anadolu Fay Hattı) İncelemesi :
Marmara bölgesindeki SAROS körfezinden başlayarak, Güney Marmara, Karadeniz’in güneyi ve Doğu Anadolu bölgesinden Van gölünün kuzeyine kadar devam etmektedir.
Bu hat üzerinde çok büyük depremler meydana gelmiştir ve biraz eski yapıya sahip olabilir.
DAF (Doğu Anadolu Fay Hattı) : Antakya amik ovasından başlamaktadır, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Kuzeyinden Doğu Anadolu Bölgesine ve Van gölünün güneyine kadar devam etmektedir.
BAF (BATI Anadolu Fay Hattı) : Trakya’nın güneyi, Güney Marmara Bölümü ve Ege Bölgesindeki kırıklı alanlardır. Sık ama küçük magnitüdlü depremler oluşmaktadır.
Magnitüd Nedir ? Depremin büyüklüğünü gösteren ölçü birimi olarak bilinmektedir. Kısacası deprem ölçer diyebiliriz. Depremin büyüklüğü ise yıkıcı özelliğini göstermektedir. Örneğin 3 büyüklüğünde bir deprem küçük şiddetli deprem olarak bilinmektedir.
DİKKAT !
Sert zeminler ’de depremin şiddeti daha az hissedilirken, Delta alanlar gibi yumuşak zeminlerde depremin şiddeti daha fazla hissedilir.
olarak sıralama yapabiliriz.