Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Hakkında Bilgi Tamamlayıcı Sağlık Sigortası, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından masrafları tam olarak karşılanmayan veya belli bir kısmı karşılanan hastalık veya sağlık sorunu durumlarında kişilerin daha yüksek standartlar çerçevesinde sağlık hizmetleri talep ettiği özel sağlık sigortası türüdür. Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’nın ilk olarak geçtiği madde, 5510 sayılı Kanunun 98. maddesidir. Anayasada konuyla ilgili düzenlenmenin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 2012/25 sayılı genelgesiyle, Tamamlayıcı Sağlık Sigortası hakkında düzenleme yapılmıştır.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’nın temel amacı sosyal güvenceye sahip olan sağlık sigortalı kişilerin SGK ile anlaşmalı özel sağlık kurumlarında, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun karşıladığı masraflardan sonra arta kalan masrafları sigortalı kişiye yansıtmamaktır. Örnek olarak; bir tıbbi müdahale sonucunda özel sağlık kurumu, tedavi masrafları olarak 1000 lira talep ediyorsa ve bunun 500 lirasını SGK karşılıyorsa, diğer kalan 500 lirayı da Tamamlayıcı Sağlık Sigortası kapsamında sağlık şirketi öder. Yani bu durumda sigortalı bir kişiye herhangi bir tedavi masrafı çıkmamış olur.
Ayrıca Tamamlayıcı Sağlık Sigortası tamamıyla özel sigorta şirketleri tarafından hizmete sunulan bir sigorta türüdür. Yani Genel Sağlık Sigortası olan birinin Tamamlayıcı Sağlık Sigortası yaptırması mecburi değildir.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’nın kullanılabilmesi için tedavi olduğumuz veya başka sağlık hizmetini kullandığımız özel sağlık kurumunun SGK ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortasını yaptırdığımız özel sigorta şirketiyle anlaşmalı olması lazım. Sağlık kurumunun veya doktorun SGK ile sözleşmesi olmaması durumunda veya SGK’lı hasta kabul etmediği durumlarda Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’nın da bir geçerliliği olmaz. Ayrıca bu sigorta kapsamına ilaçlar dahil değildir. Bununla sadece özel sağlık kurumlarında muayene, tahlil, yatış ve ameliyat gibi müdahaleler sonucunda çıkacak masraflar karşılanıyor.