Stokastik göstergesi ve kullanımı; teknik analiz yapılır iken kullanılan birkaç gösterge çeşidi bulunmaktadır ve bunlar arasından en popüler olan teknik analiz göstergesi stokastik göstergesidir.
Stokastik kelimesi, sözlükte rastlantısal olarak karşılık bulmaktadır. Önceki değerler ile bugünkü değerler arasında iletişim kurularak, hissedeki kağıtların fiyatları gibi rastlantısal olarak meydana gelen değerlerden bir model elde etmeyi amaçlayan, rastlantılar içine kurulu olan bir istatistik terimine verilen isimdir. Finansal değerlerin, önceki kapanış değerleri ile bir araya gelerek oluşturduğu fiyat aralığı ile günümüzde meydana getirdiği kapanış değeri arasında bir model meydana getirmek için de stokastik gösterge kullanılır.
Stokastik gösterge; 1950 yıllarında, borsa analizleri ve yatırımları yapan George Lane tarafından geliştirilmiştir. 0 ve 100 değerleri arasında değişiklik gösteren çizgilerden meydana gelmektedir. Teknik analizlerde; aşırı bir alım veya satım durumlarında kullanılmaktadır.
Stokastik gösterge; genellikle kısa vadeli analizlerde oldukça başarılı sonuçlar elde etmeye yaramaktadır. 0 ve 100 değerleri arasında değişiklik gösteren çizgilerin gösterge değerleri arasında belirlenen alt sınır 20 ve üst sınır ise 80 olarak belirlenmiştir. Stokastik gösterge 20 bin değerinin altında iken piyasada aşırı satım yapıldığı ve stokastik gösterge 80 bin değerinin üzerindeyken de piyasada aşırı alım yapıldığı anlaşılmaktadır.
Stokastik göstergede %K ve %D çizgileri bulunmaktadır. Eğer %K ve %D çizgileri birbiri ile kesişir durumda ise alım satımın dengede olduğu anlaşılmaktadır. Bilindiği gibi normal durumlarda %K çizgisi, %D çizgisinden daha hızlı hareket etmektedir. Bu iki çizginin kesişmede olduğu durumlar dışında, stokastik göstergeden güçlü sinyal almanın değişik bir aşaması da teknik olarak gerçekleşen uyumsuzlukları göz altına almaktır. Stokastik göstergede de, diğer göstergelerde olduğu gibi hata payı bulunmaktadır. Bu hata payı da göz ardı edilmemelidir.