Türk savunma devlerinden olan Netaş‘ta büyük bir satış hazırlığı gerçekleştiriliyor. Netaş hisselerinde satış gerçeklşebilmesi için büyük hissedarlar karar aldığı belirtilirken Netaş cephesinden KAP‘a bildirilen açıklamada, Netaş’ta ana hissedar OEP‘in ortalama yüzde 48.04 seviyesindeki hisselerinin satışı konusunda değerlendirme kararı alındığı ifade edildi.
Ayrıca Netaş hisselerinde satış olasılıklarının değerlendirilmesi adına en büyük hissedarın ise karar aldığı belirtildi. Yaklaşık yüzde 15’i Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı‘na ait olan şirkette satış değerlendirmesi gerçekleştirilen hisselerin genel piyasa değeri 270 milyon TL civarında olduğu belirtildi.
Bölgesel sistem entegratörü şeklindeki büyüme stratejisi şeklinde yola devam eden Netaş cephesinden Kamuyu Aydınlatma Platformu’na bildirilen açıklamada, ana hissedarı OEP (One Equity Partners)’in Netaş’ta bulunan yaklaşık % 48.04 oranındaki hissesiyle ilgili olarak olası ortaklık, işbirliği ve/veya hisse satışı gibi stratejik opsiyonları değerlendirme kararı aldığı bildirildi.
Netaş, yenilikçi ve yaratıcı çözümleriyle, global pazarda servis sağlayıcılara ve kurumlara uçtan uca katma değerli çözümler, sistem entegrasyonu ve teknoloji hizmetleri sunuyor. Teknoloji devleriyle stratejik iş ortaklığı yapan Netaş, 200’den fazla küresel operatör için yazılım çözümleri geliştiriyor. Hisselerinin %36,96’sı borsa İstanbul’da (BIST) işlem gören şirketin başlıca ortakları ; %48,04 payla OEP (One Equity Partners) Turkey Tech B.V. ve %15 payla Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı.
Son 7 senede, ciro bazında senede ortalama %23 büyüyen Netaş; müşterilerine network, güvenlik, tümleşik iletişim, sanallaştırma, bulut bilişim, savunma teknolojileri, kamu güvenliği, geniş bant mobil erişim, optik ve taşıyıcı Ethernet, GSM-R, IT entegrasyonu, stratejik dış kaynak kullanımı ve özgün yazılım geliştirme konularında çözüm sunuyor. Netaş, teknoloji danışmanlığından satış sonrası desteğe kadar, Türkiye’nin yanı sıra Asya-Pasifik ülkeleri, Türki Cumhuriyetler ile Kuzey Afrika’daki kurumlara, kamu ve savunma sanayi alanlarında hizmet ediyor.
Ayrıca Netaş sadece savunma sanayi adına değil aynı zamanda Milli eğitim Bakanlığı için de çok önemli bir proje ihalesini kazanmıştı. Kamuoyunun Fatih Projesi olarak bildiği projenin 2. fazında en düşük teklifi vererek ihaleyi kazanan Netaş’ın Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladığı kontrat büyüklüğü 250 milyon TL’ye yakındı. İhale T.C. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki toplam 9.052 okulda yer alan 157.272 derslik, laboratuar ve sosyal alanda, öğretmen, öğrenci ve idarecilerin öğrenme-öğretme ortamlarından faydalanmaları için donanım ve altyapı alım, kurulum, ağ bağlantısı, garanti ve bakım, etiketleme ile dağıtımlarını kapsayan 4 farklı sözleşmeyi kapsıyordu.
OEP Turkey Tech B.V.’nin ise yüzde 15’i Rhea Girişim Sermayesi’ne ait. Yani dolaylı olarak Netaş’ın yaklaşık yüzde 7.21’ini Rhea Girişim Sermayesi kontrol ediyor. Kalan yüzde 40.83 oranındaki hisse ise Amerikalı finans devi JP Morgan’ın kontrolünde.
Türk hissedar olan Rhea’nın ise büyük bölümü halka açık olsa da bu şirketin kontrolünü Onur Takmak elinde bulundurduğu belirtiliyor.