İçindekiler
Kredi çekmek için neler gerekli? Ev ya da araba sahibi olmak, tatile çıkmak, evlenmek, ev eşyalarını yenilemek, üniversiteye gitmek vs. Pek çok farklı ihtiyaç için, bankalara başvurulmaktadır.
Kredi çekmek için neler gerekli önce, en önemli şeyi bilmeniz gerekiyor. Bankalar müşterilerine kredi verirken, ilk baktıkları kredi alacakların kredi notu göstergesidir. Bu gösterge, kredi çekmek isteyenler için çok büyük önem taşır. Bankalar kredi verecekleri kişilerin kredi ödeme sıklığı, kredi ödeme gücü, kredi borçlarının bankalarla geçmişini, bu kredi notuna bakarak cevap verirler. Eğer ki kredi notunuz düşükse, diğer şartlara bakmanıza gerek yoktur. İlk etapta bozuk olan kredi notunuzu yani kredi sicilinizi düzeltmeniz gereklidir.
Özellikle kredilerinizin ve kredi kartlarınızın, düzenli ödeme alışkanlığınız düzgün olup olmadığı önemlidir. Bankalar özellikle kredi çekmek isteyenler arasında, borcuna sadık olanı çok severler. Eğer kredi kartı veya kredi ödemelerinizin sıkıntı varsa, esnafsanız çekiniz dönmüş veya senediniz protesto olmuşsa, kredi alamayabilirsiniz. Tüm kredi ürünleri için yaş sınırı vardır. Bankalardan kredi çekebilmek için 18 yaşını doldurmuş olmanız yani reşit olmanız, bunun yanı sıra kredi türlerine göre de çeşitli şartları sağlıyor olmanız gerekir.
Kredi çekmek istediğinizde; Her bankanın kredi çekme şartlarının ve faiz oranlarının farklılık gösterdiğini bilmelisiniz. Yazının ilerleyen safhalarında kredi için neler gerekli yazacağız ama her banka farklı şartlar arar. Öncelikle bunlara bakalım. Bankalar için kredi vermede öncelikli konu, risk hesabıdır. Her bankanın risk algılaması, risk hesap yöntemi farklıdır. Bankaların risk hesaplarken kullandıkları bazı ortak konular vardır: Bunlardan en önemli şu ikisidir.
Başvuru sahibinin kredi notu ve kredi özgeçmişi: Kredi özgeçmişi olarak belirtilebilecek olan, kişinin daha önceden batık borcunun bulunmaması, karşılıksız çekinin olmaması, olan borç ve taksitlerini düzenli ödüyor olması ve halihazırda aşırı borç altında olmamasıdır. Başvuru sahibinin net geliri: Başvuru yapan kişinin ve hatta ailesinin düzenli bir geliri olması ve de giderlerinin gelirlerinden olabildiğince düşük olması, bankalar açısından riski azaltan önemli bir unsurdur. Bu nedenle mutlaka bankalar, sizden sizin ve ailenizdeki diğer bireylerin aylık gelirlerini, kira ve benzeri sabit giderlerini, aylık kredi kartı ödemelerini öğrenmek isteyeceklerdir.
Sigortalılık süresi, kredi veren bankaların başvuru değerlendirme sürecinde dikkat ettiği bir diğer nokta. SGK, sizin devamlı bir işte çalıştığınızın göstergesi olduğundan bankalar tarafından aranılan bir kriter. Talep edilen sigortalılık süresi bankadan bankaya değişse de, çoğu banka için minimum 3 aydır.
Gelirim ne kadar olmalıdır ? Geliriniz, çekmek istediğiniz tutarla doğru orantılı. Yüksek tutarda kredi çekebilmek için gelirinizin de yüksek olması gerekiyor. Bu bazı kişilere haksızlık olarak gelse de bunun yasalarla desteklenen bir mantığı var. Yasal olarak aylık toplam taksit ödeme tutarınız, belgelenebilir gelirinizin yüzde ellisini geçemez. Yani aslında burada tüketicinin yararına bir durum var. Şuursuz bir şekilde anlık nakit akışını sağlamak için farklı bankalardan kredi alırsanız aylık ödemelerde zorlanabilir dahası geçiminizi tehlikeye atabilirsiniz
Tüketici kredisi için hangi belgeler gerekli ? Başvuru Formu-Nüfus cüzdanı-Sürücü belgesi veya pasaport fotokopisi-Kişinin çalışma durumuna göre gelir belgesi-Şubece istenebilecek diğer belgeler
Başvuru Formu-Nüfus cüzdanı-Sürücü belgesi veya pasaport-Kişinin çalışma durumuna göre gelir belgesi-Eğitime ilişkin belgeler ve fatura- Şubece istenebilecek diğer belgeler
Konut kredisi çekmek için hangi belgeler gerekli? Konut Kredisi Almak istediğiniz konutun satış değerinin yüzde 25’i kadar peşinatınız olmalıdır. Seçtiğiniz konut krediye uygun olmalıdır. Taşınmazın özellikleri de bankalar için kredi sağlamakta önemlidir. Bu özellikler, Ekspertiz raporuyla belirlenir. Banka, kendisiyle çalışan bir uzmanın söz konusu taşınmazı görmesini ve değerlendirme raporu yazmasını ister. Bu sayede ilgili konut ya da işyerinin fiziki özelliklerini, inşaat kalitesini, tapu kaydını, yaklaşık piyasa değerini öğrenir ve buna göre risk hesaplamasını yapar. Şubece istenebilecek diğer Belgeler-İnşaat halindeki konutun asgari %70 İnşaat seviyesinde olduğunu ve krediye uygun olabileceğine ilişkin belgeler-Başvuru Formu-Nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaport fotokopisi-Çalışma durumunuza göre gelir belgesi-Serbest Meslek Mensupları için, bağlı oldukları meslek kuruluşundan alınan üyelik belgesi fotokopisi-Tüzel kişiliklerin ortağı olan kişilerden ortağı olduğunuz şirkete ait ana sözleşmenin yayımlandığı ticaret sicil gazetesi/gazeteleri fotokopisi. -Satın alınmak istenen konutun tapu belgesi fotokopisi-Elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi abonelik gerektiren bir hizmete ilişkin olarak işlem tarihinden önceki 3 ay içinde ve adınıza düzenlenmiş bir fatura aslı veya son 3 ay içerisinde alınmış İkametgâh belgesi (Yerleşim yeri belgesi)-Ücretli çalışanlar için son aya ait maaş bordrosu ve fotokopisi-Serbest meslek sahipleri için son vergi levhası ve fotokopisi-Emekliler için maaş cüzdanlarının fotokopisi
Başvuru formu-Nüfus cüzdanı-Sürücü belgesi veya pasaport-Çalışıyor iseniz göre gelir belgesi-2 aydan eski olmayan bir adet Güncel Bordro veya SGK sicil no, iş yeri sicil no, aylık net ücret ve maaşınızda haciz/kesinti olup olmadığına dair bilgilerinizi içeren son 1 ay içerisinde alınmış gelir yazısı ile imza sirküleri- Emekli iseniz Emekli Tanıtım Kartı ve Emekli Aylığı Tahsis Belgesi / Emekli maaşınızı gösteren Banka Hesap cüzdanı-Kira Geliri Sahibi iseniz Kira Belgeleri: Kiraya Konu Gayrimenkul Tapusu, 2 yıldan eski olmayan Kira Kontratı ve 2 aydan eski olmayan bir adet Kira Tahsilatına İlişkin Belge-Eğer serbest meslek sahibi iseniz bağlı olduğunuz meslek kuruluşundan üyelik belgesi-İlgili taşıt ile ilgili ilaveten istenen belgeler. Almak istediğiniz aracın fatura bedeli üzerinden kredilendirme oranı uygulandığı için peşinatınız olmalıdır.
Tatil Kredisi çekmek için neler gerekli ? Nüfus Cüzdanı Fotokopisi-Gelir Belgesi-Son 2 aya ait güncel maaş bordrosunun biri veya antetli kağıda yazılmış şirket yetkilileri tarafından imzalanmış maaş yazısı, şirket imza sirküleri ve yetki belgesi-Serbest meslek sahipleri için son vergi levhasının fotokopisi-Emekliler için maaş cüzdanlarının fotokopisi-Kira geliri varsa tapu ve kira kontratı fotokopisi-Elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi abonelik gerektiren bir hizmete ilişkin işlem tarihinden önceki 3 ay içinde ve müşterinin adına düzenlenmiş bir fatura aslı veya 3 ay içerisinde alınmış ikametgâh belgesi
Kredi alabilmek için en önemli kriter kredi notunun kaç olması gerekir ? Kredi notu, kişinin finansal geçmişini içeren bir puanlama sistemi olduğu için bankalar bu notun yüksek olmasına çok önem vermektedir. 0 ile 1900 arasında seyreden bu puanlama sisteminde puanınız ne kadar yüksek olursa, kredi alma ihtimaliniz de o kadar yüksek olmaktadır. 0 ve 1900 arasında, ayrıca bankaların da dikkate aldığı şöyle bir sınıflandırma vardır:
• 0-699 Riskli
• 700-1099 Orta riskli
• 1100-1499 Az riskli
• 1500-1699 İyi
• 1700-1900 Çok İyi
Eğer kredi almak istiyorsanız ve kredi notunuz bozuksa, böyle biri durumda yapacak tek bir şeyiniz kalmış demektir. Oda hiç bir yere kredi kartı veya kredi için başvurmadan mevcut borçlarınızı bir an evvel düzenli ödemeye başlamanızdır. Düzenli ödeme yaptığınız takdirde kredi notunuzun yükseldiğini göreceksiniz. Kredi notu sıfır çıktıysa gayet doğal bir durum oluşturur. Bu durum kredi notunun eksiye düşmesi kadar normal haliyle eksiye düşseniz, not yavaş yavaş yukarı çıkarken belli bir yerde sıfırlanacaktır. Bu durum daha çok gençlerde ve işe yeni başlayan kişilerde görülür. Yani işe başlayan ve daha bankayla çok iş yapmamış genç çalışan bireylerde bu not sıfır çıkabilir. Bu kişilerinde yapması gereken var ise kredi kartlarını düzgün bir şekilde ödemeleri ve daha sonra banka ile çalışmalarında düzenli bir yol izlemelidirler.
NOT: Kredi alırken de, kredi kartlarınızı kullanırken de öncelikle ödeyip ödemeyeceğinize göre karar verin. Şu an dünyada ve özellikle ülkemizde olağan üstü gelişmeler var. İşsizlik, ekonomik durgunluk, siyasi gerilim, Suriye’de savaş ve işten çıkarmalar var. Lütfen bunları göz önünde bulundurun. Bankalardan her hangi bir konuda kredi çekmek istediğinizde internetten bankaların şartlarını, vadelerini, ödeyeceğiniz miktarları, faizleri dikkatlice inceleyiniz. Hangisi uygunsa o bankayı seçiniz.