• YARIM ALTIN
    10.202,00
    % 0,76
  • AMERIKAN DOLARI
    34,5688
    % 0,20
  • € EURO
    36,0357
    % -0,56
  • £ POUND
    43,2815
    % -0,65
  • ¥ YUAN
    4,7691
    % 0,07
  • РУБ RUBLE
    0,3355
    % -1,48
  • BITCOIN/TL
    3421313,612
    % 1,34
  • BIST 100
    9.432,65
    % 0,69

Konut alırken dikkat

Konut alırken dikkat

 

Konut alırken dikkat

 

TÜSODER Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Kolçak, konut kredisinde faiz oranlarının yüksek olması sebebiyle gayrimenkul piyasasında tüketicilerin senetli alım yaparken dikkat etmesi gerektiğini belirtmiş oldu.

 
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Hatice Kolçak, konut kredisinde faiz oranlarının yüksek olması sebebiyle gayrimenkul piyasasında tüketicilerin senetli alıma yöneldiğini aktarmış oldu.
Kolçak, konut veya herhangi bir gayrimenkul ürünü alacakların senet imzalarken dikkatli olması gerektiğini altını çizmiş oldu.
Senetlerin kanunlara uygun düzenlenmediğini ileri süren Kolçak, “İnşaat firmaları, banka faizleri yüksek olduğundan kredi kullanmak istemeyen tüketiciye konut satışı yapabilmek için kendi bünyelerinde, kendilerinin belirlediği fiyattan uzun vadeli sıfır faizli senetli satış yapıyorlar” diye belirtmiş oldu.
Kolçak, bu cazip kampanyalar karşısında araştırma ve sorgulama ihtiyacı duymayan tüketicilerin, ev sahibi olma hayaliyle söz konusu senetleri düşünmeden imzaladıklarını kaydederek, “Sonrasında ise Tüketici Kanunu’nun Taksitli Satış Yönetmeliği’nin 11. maddesine uygun düzenlenmeyen bu senetler tüketiciyi mağdur edebiliyor” diye konuşmasına ekledi.
Yasaya göre bu senetlerin nama, yani alacaklının adına yazılması ve ciro edilemeyecek şekilde düzenlenmesi gerektiğinin altını çizen Kolçak, sözlerini şöyle devam ettirdi:
“Senetli satışlarda borcun tamamı için tek senet yapılamayacağı gibi senetlerin her bir taksit için ayrı ve nama yazılı düzenlemesi gerekiyor. Her bir taksit için ayrı ayrı senet hazırlanması lazım. Ayrıca senetlerin nama yazılı yani alacaklının adının yazılı olması ve arkasında, ‘Nama yazılıdır, ciro edilemez’ notunun bulunması gerekiyor. Böylece bu senetler 3. kişiler tarafından tahsile verilemeyecek, verilse bile borçlu bu duruma itiraz hakkına sahip olabilecektir. Şayet yüklenici firma inşaatı bitirmez ise tüketici imzalamış olduğu senetten ötürü icraya verildiğinde itiraz edebilecek ve senedi ödemeyecektir.”

 

[poll id=”2″]

 

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.