Girişim Sermayesi Nedir? Sermaye yapma yada bir iş kurmak için ciddi masraf ve risk gerektirir. Bu işe, yaratıcı fikirleri olup ancak sermayesi olmayanlar için bu zordur.
Teknolojik gelişmelerin hızlanmasıyla beraber ve bu nedenle modern iş yaşamında ihtiyaç olarak ortaya çıkmakta olan, hızlı çözümler, buluşlar, yaratıcı fikirler, klasik sermaye-üretim ilişkisinden ayrı bir tür sermaye çeşidini beraberinde getirmiştir: Girişim sermayesi (Venture Capital- vençır kapital) adı verilen bu tür, özellikle küçük-orta işletmeler ile, yaratıcı fikirleri olanların, büyük proje, küçük proje demeksizin girişimcilerin en büyük kolaylığı olmuştur.
Girişim sermayesinde yer almakta olan temel süreçler, piyasa içinde boşluğu ve ihtiyacı hissedilen parlak bir fikir ya da bunun beraberinde ise buluşun araştırma geliştirme ile (ar-ge) aşamalarından başlangıç yaparak, pazarlama ve satışına kadar geçen dönemdeki sermaye ihtiyacının karşılanması anlamına gelmektedir. Sistemin işlerliği ise bu sermaye ihtiyacını karşılamak üzere beraberinde, fon fazlası olan yatırımcıları ya da nakdini değerlendirme peşindeki girişimcilere bu zaman sürecini ise finansal nakit karşılama olarak veriyor. Buna risk sermayesi adı da verilmekte. Risk sermayesi (Diğer adı ile girişim sermayesi olarak bilinen) bu anlamda değerlendirme yaparsak, kısa bir ifadeyle söyleyecek olursak, kendilerine sermaye arayan firma veya yeni fikirleri olan girişimcilerin, kendilerine sermaye yatırımı yapabilecekleri yeni fikirleri olan girişimciler ve firmaları aramakta olan “risk almaya hazır” sermayedarlar ile buluşması olarak da bu tanıma yer verilebilir.
Dinamik bir sermaye akışlarının olduğu günümüz Türkiye koşullarında ise nakit çok önemli bir nokta haline gelmiştir. Örnek verecek olursak ise; kimi küçük ev eşyaları olsun, yedek parçalar veya teknolojik gelişmeler sonucu ortaya çıkan kimi maddeleri işleyerek yapılan yeni buluşlar, icatlar diyerek çoğaltmak mümkün, gibi ürünleri önce icat edip sonrada piyasaya sunmak istemekte olan firmaların finansman ihtiyaçları girişim veya risk sermayesinin ilgi alanında yer almaktadır. Küçük-orta ölçekli olan işletmeler ve yaratıcı fikirleri ve projeleri olan girişimciler bu tür dinamik gelişim içinde hep buluşları ve yaratıcı ürünleri ile ortaya çıkarmaları söz konusudur. Söz konusu olan ürünlerin tasarımı, geliştirilmesi ve üretilmesi için ciddi bir ar-ge ve pazarlama finansmanı enstrümanlarına ihtiyaç vardır. Bu tür araçların yapılması için ise sermayeye ihtiyaç vardır. Günümüz Türkiye koşullarında ise yatırım yapmak çok zorlaştı.
Girişim sermayesi yatırımında yer alan söz konusu olan risk durumu ile beraberinde ise, yeni bir ürün yaratılması ve piyasada tutulup tutulmaması riski yer almaktadır. Elbette ne kadar yüksek risk olursa o oranda yüksek kar ya da verim getireceği iş yaşamının bilinen bir gerçeği yer almaktadır.