• YARIM ALTIN
    10.143,00
    % 0,58
  • AMERIKAN DOLARI
    34,5569
    % 0,15
  • € EURO
    36,1789
    % -0,17
  • £ POUND
    43,5153
    % -0,19
  • ¥ YUAN
    4,7666
    % -0,02
  • РУБ RUBLE
    0,3410
    % 0,12
  • BITCOIN/TL
    3411928,466
    % 5,03
  • BIST 100
    9.367,77
    % 3,72

Gayrimenkul Vergi Ödemeleri

Gayrimenkul Vergi Ödemeleri

Gayrimenkul Vergi Ödemeleri

 

Gayrimenkul Nedir?

Gayrimenkul Vergi Ödemeleri Bir yerden bir yere taşınması mümkün olmayan ekonomik bir değeri ifade eden mallara gayrimenkul denilmektedir. Gayrimenkul mallar kapsamına daha genel bir ifade ile emlak olarak da adlandırdığımız ev, arsa, arazi, dükkan örnek olarak gösterilebilir. Bir istisna olarak gemiler taşınır (menkul) mal olmalarına rağmen yasal çerçevede gayrimenkul kapsamın alınarak bir istisna oluşturmuşlardır. Araziler, madenler ve tapu sicil kaydından bağımsız olarak devamlı kaydedilen haklar, Medine Kanununa göre gayrimenkul olarak sayılmaktadırlar. Gayrimenkulü elde ederek mülkiyetine almış olan kişi o gayrimenkulün hem altına, hem üstüne hem de buradaki kaynağa sahip olmuş demektir.

 Bir Emlak Nasıl Vergilendirilir?

Tapu kayıtlarında üzerinize kayıtlı olarak bulunan her türlü ev, arazi, arsa, dükkân gibi gayrimenkul çeşitlerinden biri ya da birkaçı bulunuyorsa emlak adedince devlete vergi ödemek durumundasınız demektir. Taşınmaz malın bulunduğu belediyelerce tahsil edilen bu vergiler senede bir ya da iki defa olmak üzere ödenmesi yapılabilmektedir.

 Gayrimenkulden Ne Kadar Vergi Alınır?

Bir gayrimenkulden alınacak vergi miktarı binanın alım satım bedeli olarak adlandırılan rayiç bedelidir. Bu oran evler için %0,1, diğer binalar için de %0,2 olarak belirlenmiştir. Taşınmazınız büyükşehir belediye sınırları içerisinde ise vergi oranı 0 zamlı olarak uygulanır. Bunlara ek olarak taşınmazdan elde edilen kira da mal sahibinin ödemesi gereken vergilerdendir. Belediyelerin su ve kanalizasyon idarelerince çevre temizlik vergisi adı altında aldıkları bir verginin olduğu da bilinmelidir.

 

Konutlarda bu vergi su faturalarına eklenerek tahsil edilirken, iş yeri ve dükkan sahipleri bizzat belediyelere ödemeleri yapmak zorundadırlar. Gayrimenkulünüz yaşadığınız yerden uzakta ise ödemeleri belediyelerin PTT ya da banka hesap numaralarına havale şeklinde de yapabilirsiniz. Ödemeler yapılmadığında üzerine aylık %1,40 oranında gecikme zammı ekleneceğini ve cezai işlem uygulanacağını da unutmamak gerekir.

 

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.