• YARIM ALTIN
    10.202,00
    % 0,77
  • AMERIKAN DOLARI
    34,5546
    % 0,21
  • € EURO
    35,9833
    % -0,70
  • £ POUND
    43,2455
    % -0,73
  • ¥ YUAN
    4,7687
    % 0,06
  • РУБ RUBLE
    0,3354
    % -1,47
  • BITCOIN/TL
    3414997,419
    % 1,41
  • BIST 100
    9.481,03
    % 1,21

Forward İşlemlerin Avantajları ve Riskleri Nelerdir?

Forward İşlemlerin Avantajları ve Riskleri Nelerdir?

Forward İşlemlerin Avantajları ve Riskleri

Forward İşlemlerin Avantajları ve Riskleri Nelerdir? Para piyasasında Forward işlemi tanımlanacak olursa; belirli bir fiyat ve oran üzerinden alım yapacak ve satım yapacak taraflar arasında oluşturulan sözleşme anlamına gelir. İthalat ve ihracat yapanlar Forward işlemlerini sık sık kullanırlar. Forward işlemi, kur dalgalanmalarına karşı koruma sağlamasıyla bilinir. Piyasası olmayan tezgah üstü (over the counter) bir işlem türüdür. Forward işlemleri, vade dolduğunda mutlaka belirlenen şartların yerine getirilmesi zorunluluğu içerdiği için alıcı ve satıcı için de yoğun sorumluluk gerektirir. Forward İşlemlerin Avantajları ve Riskleri Nelerdir? diye sorulduğunda; bunlar özetlenebilir.

 Forward İşlemlerinin Artıları Nelerdir ?

Forward işlemleri, döviz sözleşmeleri üzerinden yönetildiği için kur riskini de kontrol etmek kolaylaşır. Sözleşme yapılırken fiyat, miktar ve vade konusunda en başta anlaşma sağlanır. Bu yüzden kurda dalgalanma olsa bile taraflar olumsuz yönde etkilenmez. Nakit akışında düzenlilik sağlanır ve ileride oluşacak belirsizlikler önlenir. Sözleşmeyi yapan tarafların çoğunlukla daha önceden ticari olarak çalışma deneyimi oldukları için ve sözleşmede şartları belirleyebildikleri için güvensizlik sorunu oluşmaz. Teminat, marjin kullanma, gün sonu hesaplaşma, gün içi uzlaşma ve değer hesaplaması mecburiyeti Forward işlemlerinde yoktur. Kar ve zarar miktarları ancak işlemler bittikten sonra belirlenir.

 Forward İşlemlerinin Eksileri Nelerdir ?

 

Forward işlemini yapacak kişiler, birbirlerini tanıyıp karşılıklı güven esası üzerine sözleşmeyi yapsalar da bazen bir tarafın yükümlülüğünü yerine getirmemesi sonucu kredi riski oluşabilir. Temerrüt riski doğduğunda ise ortada garantör de olmayacağı için oluşacak maddi kayıp büyük olabilir. Ayrıca sözleşme süresi bitmeden, taraflar taahhütlerini yerine getirseler dahi sözleşmeyi sonlandırmak forward işlemeleri için mümkün değildir. Katılımcılara açık olmamasından dolayı ikinci el piyasasından yoksun olması ve anapara koruma sistemine sahip olmaması diğer dezavantajlarındandır.

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.