ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu olarak hizmet veren Fitch, Merkez Bankası’nın para politikasını sadeleştirmeyi geciktirmesinin ardında ise Türkiye’nin ekonomi politikalarında uzun zamandır süregelmekte olan tutarlılık ve kredibilite zayıflığını yansıtmış olduğunu belirtse de ülkenin ana göstergelerinin Eylül ayına göre kıyaslanacak olursa daha iyi olduğunu açıkladı.
Fitch’in yayımladığı kısa değerlendirmede ise şunları belirtmiş oldu, “Para politikasında daha basit çerçeve yetkiler dış kırılganlıklara karşı gelebilme kapasitesini artıracaktır. Dış kırılganlıklar Türkiye’nin ülke notu profilinin önemli unsurları olarak varlığını sürdürüyor. Ancak Türkiye’nin kırılganlıklarına dair ana göstergeleri kredi notunun gözden geçirildiği eylül ayına kıyasla daha iyi durumda” diye belirtildi. Raporda Merkez Bankası’nın ağustostaki açıklamasında bile yapılan açıklamada zamanlamanın “belirsiz olduğu” açıklaması yapılarak, “Merkez Bankası başkanının görev süresinin dolmasına yaklaşıldığı ise göz önüne alındığında para politikasının daha tutarlı ve tahmin edilebilir olmasını sağlayabilecek sadeleşmenin ne zaman başlayacağı belirsiz” diye bilgisi verildi. Değerlendirmede “Güçlü ve kredibilitesi olan” maliye politikasının Türkiye’nin kredi notu için temel desteği oluşturmuş olduğu ifade edilirken, gayrı safi yurtiçi hasılanın yüzdesel oranda ise 1.4’ü kadar maliyet oluşturduğu değerlendirilen seçim vaatlerinin mali disiplin hakkında ise akıllarda soru işaretleri yarattığına dikkat çekilmiş oldu.
Türkiye’nin borçlarının GSYH’ya oranının ve rakamının düşük ve gerilemekte olduğu ancak bu oranın gerilemesinde ise yol açan kısmen yeni orta vadeli program kapsamındaki 2017 ve 2018 için “iddialı” yüzdesel rakamda 5 büyüme tahminlerinin rol oynadığı belirtilmiş oldu.