Enflasyon rakamları açıklandı. Ülke genelinde belirlenen tüketici fiyat endeksi, geride bıraktığımız haziran ayı döneminde senelik bazda yüzde 7.20 ile beklentinin altında görüldü. Buna göre Mayıs 2013 yılından bu zamana kadar en düşük senelik enflasyon oranı görüldü. Tüfe ise aylık bazda ortalam yüzde 0.51 seviyesinde bir düşüş gerçekleştirdi.
Bir çok ekonomistin tahmin medyanı senelik bazda yüzde 7.75 seviyesinde, aylık bazda ise yüzde – 0.03 seviyesinde görülmüştü. Tüfe ise Mayıs ayında yüzde 8.09 seviyelerinde bulunuyordu. Çekirdek enflasyon oranı ise yüzde 7.61 beklentisine rağmen yaklaşık %7.51 olduğu bildirildi.
Enflasyondaki bu negatif eğilimde gıda fiyatları önemli bir aktör olarak görülürken senelik artış hızı ise yüzde 9,28’e düşen gıda fiyatları, aylık bazda enflasyonu 0,69 puan aşağı indirdiği görüldü.
Bunun dışında genel olarak tüketim malları içerisinde giyim ve ayakkabı ile ev eşyası kalemleri de enflasyonu aşağı yönlü olarak hazırladı.
Tüketici fiyatları ile ilgili Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri ışığında, geride kalan haziran ayına göre 12 aylık ortalamalar göz önünde bulundurulduğunda tüketici fiyatları genel fiyatlarda yüzde 8,28, yurt içi üretici fiyatları ise yüzde 6,74 seviyesinde artış gösterdi.
Tüfe geçtiğimiz haziran ayının bir önceki ayına göre yaklaşık yüzde 0,51 düşüş gösterirken, Üfe ise yüzde 0,25 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 7,20, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 6,73 oldu.
Ülke genelindeki enerji fiyatlarındaki düşüş enflasyon konusunda pozitif bir görünüme yol açsa da, daha sonra siyasi tansiyonun yükselmesi sebebiyle döviz kurlarında gerçekleşen artış ve gıda fiyatlarındaki yükseliş, tüketici fiyatlarında beklenen düşüşün sağlanamamasına zemin hazırlamıştı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası‘nın (TCMB) sene sonu enflasyon hedefi Nisan ayında yüzde 5.5 seviyesinden % 6.8 seviyesine revize edildiği belirtilmişti.