İçindekiler
Endüstri Nedir? Öncelikle Endüstri, hammaddelerin veya yan işlenmiş maddelerin kullanıma hazır hale getirilmesine denir. Endüstri, ülke gelişimine katkısı çok önemlidir. Çünkü gelişmiş ülkelerin çoğu zenginliklerini endüstriye borçludur.
Endüstri, birçok kaynak ve kitaplarda 18. Yüzyılda genel olarak Batı Avrupa’da geliştiği belirtilmektedir ve bu gelişim ile el emeği ile yapılan neredeyse tüm işlerin makineleşmeyle daha hızlı ve kolay şekilde sonuçlanması sağlanmıştır. Bu seri üretim ve insan gücüne ihtiyaç olmadan daha çok ürün üretmek pazarlama sektörünü de canlandırmış ve yeni sektörlerin zenginleşmesinde öncü olmuştur.
Bir ülkede endüstri tesisinin kurulması çeşitli koşullara bağlıdır;
Sanayi (Endüstri) tesislerinin kurulması, yapımı, teçhizatların alımı ve bakımı, işlenecek hammaddelerin alımı ve taşınması, işçilerin ücretlerinin ödenmesi gibi unsurlar ilk önce sağlam bir sermaye ihtiyacını doğuruyor.
Hammaddelerin işlenmesi için birçok enerji kaynağına ihtiyaç duyulur. Gerekli enerjinin endüstri bölgesinde yetersiz olması durumunda bunun yurt dışından ithal olarak karşılanması gerekir. Bu durum döviz çıkışına ve maliyetin artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle Endüstri bölgelerindeki enerji kaynakları zengin olması şarttır.
İşlenecek hammaddenin sanayi tesisi kurulacak yere yakın olması da önemlidir. Bununla birlikte eğer hammadde yok ise mutlaka madenlere dayalı sanayi tesislerini de kurmak gereklidir. Çünkü sanayinin sağlayacağı kazanç hammaddelere ödenen giderlere göre yüksektir.
Üretilen malların seri bir şekilde ve kolayca çıkarılmasının önemi kadar bunların alıcıya ulaştırılması da bir o kadar önem arz etmektedir. Bunun için en elverişli ulaşım yolları demiryolu ve denizyollarıdır. Görüleceği üzere çoğu sanayi tesisinin deniz limanlarına ve tren taşımacılığı yapılan yerlere yakın olması tercih ediliyor.
Sanayi tesisleri her ne kadar insan gücü ile yapılan birçok işi yapsa da bu makineleri kullanacak çalışanlara ve makineleri iyi tanıyan teknik elemanlara ihtiyaç duyar. Teknik bilgilere sahip elemanların gün geçtikçe çoğalması bu alanda da ufakta olsa bir rekabeti doğurduğu söylenebilir.
İşte bu saydığımız maddelerin elverişli olduğu bölgelerde Endüstri (Sanayi) tesisi kurulmaması için hiç bir neden yoktur. Çağımız teknolojisini göz önünde bulundurursak ülke ekonomisi ve gelişimine katkısı göz ardı edilemeyecek bir sektör haline gelmiştir.