Sanayinin Gelişim Süreci ve Önem Kazanması
Ekonomide Sanayinin Önemi Coğrafi Keşiflerden sonra Avrupa ülkeleri için hammaddeye ulaşılabilirlik kolay hâle gelmiştir. Fabrikalaşmaya ve makineleşmeye başlayan ülkeler insan gücünden ziyade buhar ve makine gücünden yararlanmışlardır. Özellikle Üzerinde Güneş Batmayan İmparatorluk diye anılan İngiltere dünyada ve Avrupa’da sanayi alanının öncüsü olmuştur. Başta Manchester kasabasında başlayan sanayileşme çalışmaları yavaş yavaş Almanya’ya, Fransa’ya ve Amerika’ya yayılmıştır. Bu dönemde buharla çalışan makineler ön planda olduğu için kömür ve kömür madenleri de önem kazanmıştır. Hatta o kadar önem kazanmıştır ki Fransa ve Almanya arasında Alsas-Loren bölgesi büyük bir problem haline gelmiştir. Kömür sayesinde ulaşım ve üretim kolay hâle gelmiştir.
Hammaddeye kolay ulaşan devletler bu alandaki çalışmalarını geliştirmiş ve ürettikleri ürünleri artırmışlardır. On sekizinci yüzyıldan bu yana sanayide gelişen ülkeler sömürdükleri devletlerden hammadde alıp onlara işlenmiş ürün satmaktadır. Böylece I. Dünya ülkeleri üç, dört ve beşinci dünya ülkelerine sattıkları ürünlerle hazinelerini güçlendirmişlerdir. Bedavaya ya da çok düşük fiyatlara bulunan ham maddeler kat kat fazla bir şekilde satılmıştır.
Sanayii faaliyetleri yavaş yavaş teknolojiyle harmanlanmış ve devletler üretim politikalarını bu yöne çevirmiştir. Yirminci yüzyılın başlarından itibaren üretim ve sanayileşme yarışına Asya ülkeleri ve Rusya da dahil olmuştur. Sömürge imparatorlukları ortadan kalkmaya başlayınca devletler kendi bünyesinde bulunan hammaddelere yönelmişlerdir. Asya’da sanayi açısından özellikle Çin büyük önem kazanmış ve yatırım ülkesi haline gelmiştir. İşçilik ucuz olduğu için hem ürettiren devlet hem de işçisini ve bölgesini kullandıran devlet kazanmış, devletler maddi güçlerini daha sağlam hale getirilmişlerdir.
Sonuç olarak bir ülkenin gelişmesinde sanayinin yeri oldukça fazladır. Geçmişten günümüze sanayi faaliyetleri hız kesmeden ilerlemiş, ekonomide güçlerine güç katmasını sağlamıştır.