Avrupa ve Anadolu yakasını 3. defa birbirine bağlayacak olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü‘nde yapılan çalışmaların yüzde 70 oranında gelişme kaydedildiği belirtiliyor.
Dünyanın en geniş asma köprüsü özelliğine sahip olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde yapılan çalışmalar gece gündüz aralıksız devam ettiği belirtiliyor. Köprüde çalışan işçiler, yükselen hava sıcaklığına aldırış etmeden çalışmalarına devam ediyor. Yapılan köprünün en ciddi kısımlarından olan 59 çelik tabliyenin 18 tanesi 9 tanesi Avrupa yakasına, 9 tanesi de Asya yakasına aktarılıp montaj işlemleri bitirildi. 3’ncü köprünün çelik tabliyelerinin aşaması ise yüzde 30,5 seviyesine geldi.
Bu köprünün her 2 tarafında bulunan kuleler yaklaşık 304,5 metreye geldi. İtalya’dan özel getirilen kulenin semerinin birkaç gün içinde montaj işleminin gerçekleşeceği ifade edilirken, kulenin dağıtım semeri ve kablo bileziklerinin döküm işleminin ise bitirilerek test prosedürlerine geçildiği belirtildi.
Köprünün ana kablolarının çekilmesi için gerekli çalışma platformu yapılan kedi yolunun (cat walk) ise döşeme işlemi bitirilerek yüzde 90’ı tamamlandı. Çalışan personelin bu durumda Asya kıtasından Avrupa kıtasına kedi yolu üzerinden geçebildiği ifade edildi.
Yavuz Sultan Selim köprüsünde kullanılacak olan 176 adet eğik askı halatın 60 adedinin ise montajı tamamlandı. 5,2 mm çapına ve 1960 mega pascal (MPa) mukavemetine sahip olan eğik halatların, ana kablodaki çelik tellerden daha kuvvetli olduğu belirtildi.