Dünya Bankası’nın Görevleri Nelerdir? Dünya Bankası, 1945 yılında ”Uluslararası Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası” adı ile kurulmuştur. Merkezi; Washington’dadır. Kuruluş amacı; II. Dünya Savaşı’nın ülkelerin ekonomisini sarsması dolayısıyla bu ülkelere mali destek sağlamaktır. Şu an 188 üyesi bulunan bankanın Genel Başkanı; Jim Yonh Kim’dir.
Dünya Bankasını oluşturan 5 ana kurum bulunmaktadır. Bunlar:
– Uluslararası Yenden Yapılanma ve Kalkınma Bankası (IBRD)
– Uluslararası Kalkınma Birliği (IDA)
– Uluslararası Finans Kurumu (IFC)
– Çok Taraflı Yatırımlar Garanti Ajansı (MIGA)
– Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi (ICSID)
IBRD ve IDA kurumu, gelişme aşamasındaki ülkelere kredi vermek,
IFC kurumu, özel sektörün gelişmesini sağlamak ve kredi imkânı sunmak,
MIGA kurumu, yabancı yatırımları garanti altına almak,
ICSID kurumu, ülkeler arasındaki farklı kanunlardan dolayı anlaşma sağlanamaması durumunda arabuluculuk yapmak gibi konulardan sorumludur.
Bütün bu kurumlar birbirinden bağımsızdır.
Dünya Bankasının genel görevleri ise, gelişme aşamasında olan ülkelere kredi olanağı sağlayarak, ülkelerin maddi ve kültürel boyutta gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Böylelikle dünya fakirlik oranının azalmasını sağlamaktadır. Yoksul ülkelerde yaşa standartlarını yükseltmeyi amaçlamaktadır. Genel olarak; okul, sağlık, elektrik, su olanağı, hastalık ve çevrenin korunması ile ilgili çalışmalarda bulunur.
IMF ve Dünya Bankası birbirine karıştırılan iki kurumdur. IMF, dövizdeki dengeyi denetler ve yaşanan dalgalanmaları düzene sokmaya çalışır. Dünya Bankası ise, ülkelerin kalkınmaları ile ilgili politikalar geliştirerek maddi imkan sağlar. IMF gelişmiş ve sanayi bakımından zengin ülkelerle ilgilenirken, Dünya Bankası az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerle ilgilenir. IMF, sorunları kısa vadede çözmeyi hedeflerken, Dünya Bankası uzun vadede ve kalıcı bir çözüm aramaktadır. Ancak iki kurumun benzerlikleri de oldukça fazladır. Bu iki kurum aynı tarihte ve hemen hemen aynı amaç doğrultusunda kurulmuştur. Ayrıca iki kurumun da yönetim kurumları da aynı sayılabilir.