Dün günü bir önceki seansa göre yüzde 0,27 değer kaybıyla kapatan Borsa İstanbul 100 (BIST100) endeksinde bugün (27.01.2020) nasıl bir açılış bekleniyor? Aracı kurumların araştırma raporları ve beklentileri haberimizde.
Aracı kurumlar tarafından yapılan araştırmalara göre BIST100 endeksinde hafif alıcılı bir açılış bekleniyor.
Borsa İstanbul’da BIST100 endeksi, yüzde 0,27 değer kaybederek günü 1.536 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 31,9 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.
Bankacılık endeksi yüzde 0,20 ve holding endeksi yüzde 0,12 değer kaybettiği günde sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,13 ile finansal kiralama, faktoring, en çok kaybettiren ise yüzde 2,39 ile spor olduğu görüldü.
Avrupa borsaları, İtalya’da hükümetin istifa edeceğine dair haber akışları ve aşı tedarikinde yaşanan aksamalara rağmen haftanın ikinci işlem günün günü yükselişle tamamladı.
Kapanışta, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,23, Almanya’da DAX 30 endeksi yüzde 1,66, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,94 ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,15 değer kazandı.
ABD Borsaları günü düşüş ile tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,07, S&P 500 endeksi yüzde 0,15 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,07 değer kaybetti.
Bugün, Yurtiçinde sakin veri akışı takip edilecek. Global piyasalarda ise ABD Merkez Bankası (Fed) 2 gün süren yılın ilk toplantısına dair kararlarını bugün açıklayacak. Özellikle, toplantı ardından yayımlanacak olan karar metni ve düzenlenecek olan basın toplantısında Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları piyasaların odağında olacak. Gün içerisinde, ABD’de açıklanacak olan Dayanıklı Mal Siparişleri verisi takibimizde olacak.
Yeni işlem gününde, küresel piyasalarda risk iştahının seyrine bağlı olarak sabah saatlerinde Asya seansında ve global piyasalarda işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmeleri fiyatlama davranışlarında ayrışmaların devam ettiği izleniyor.
Manşette Öne Çıkanlar
• Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yaptığı açıklamada, bakanlığa ulaşan talepler üzerine kira ve gelir kaybı desteklerine yeniden başvuru imkanı sağlayacaklarını belirtirken, “Gerekli şartları taşıyan esnaflarımız, başvurularını 26.01.2021 tarihinden itibaren 31 Mart saat 23.59’a kadar e-Devlet üzerinden yapabilecek.” ifadesini kullandı.
• Dünya Bankası, organize sanayi bölgelerine 300 milyon dolar temin edecek. Yeni Dünya Bankası finansmanlı projenin Türkiye’deki organize sanayi bölgelerinin daha verimli, çevresel açıdan daha sürdürülebilir ve daha rekabetçi hale gelmelerine destek vermesi öngörülmekte. (Kaynak: Bloomberght)
• ABD Başkanı Joe Biden, seçim vaatlerinden biri olan “Amerikan ürünü al” (Buy American) çerçevesinde yerli üreticileri, işletmeleri ve işçileri destekleyecek bir kararname imzaladığı açıklandı.
• İtalya’da Başbakan Giuseppe Conte, bakanlar kurulu toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile görüşeceği bildirildi. Conte’nin bakanlar kurulunu toplayarak, kabinesine istifa etme düşüncesini açıklayacağı öngörülüyor.
• TOBB, TESK, TÜSİAD ve MÜSİAD yaptıkları ortak açıklamada Türkiye’nin birinci önceliğinin fiyat istikrarı olduğuna inandıkları bildirildi. Açıklamada, “Fiyat istikrarının sağlanmasıyla Türkiye’de yatırım ortamı iyileşecek, öngörülebilirlik artacak, böylece katma değeri yüksek yeni teknoloji yatırımlarını ülkemize çekmek mümkün olacaktır” ifadelerine yer verildi. (Kaynak: Bloomberght)
• Çin Merkez Bankası Başkanı Yi Gang yaptığı değerlendirmede, bankanın destekleyici para politikaları ‘zamanından önce’ sonlandırmayacağını açıkladı.
• Uluslararası Para Fonu (IMF) aşılamanın verdiği görünümün etkisiyle 2021 küresel büyüme beklentisini yükselttiğini açıkladı. IMF 2021 küresel büyüme beklentisini yüzde 5,2’den yüzde 5,5’e yükseltti. Kuruluş ABD’nin 2021 büyüme beklentisini yüzde 3,1’den yüzde 5,1’e revize etti.
• Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Ekonomik Görünüm raporu Ocak ayı güncellemesinde 2020 için Türkiye büyüme tahminini yüzde 1,2 olarak güncelledi. IMF Ekim ayında yüzde 5 küçülme tahmini yayımlamıştı. 2021 büyüme tahmini Ekim ayına göre 1 yüzde puan artırılarak %6’ya yükseltildi. IMF 2022 Türkiye büyüme tahminini ise Ekim ayına göre 0,5 yüzde puan düşürerek yüzde 3,2 olarak açıkladı. (Kaynak: Bloomberght)
• Küresel ham çelik üretimi geçen yıl yüzde 0,9 azaldı, Türkiye’de ham çelik üretimi 2020’de %6 artarak 35,8 milyon ton seviyesinde kaydedildi. Küresel ham çelik üretimi, 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 0,9 azalarak 1 milyar 864 milyon tona geriledi. Türkiye küresel ham çelik üretiminde 8’inci sıradan 7’inci sıraya yükseldi. (Kaynak: Anadolu Ajansı)
• Haftanın üçüncü işlem gününde, global piyasalarda risk iştahının seyrine bağlı olarak Borsa İstanbul’un bugün yatay açılış yapmasını öngörüyoruz. (Açılış beklentisinde uygulanan metodolojide: 0-2,0 puan aralığı yatay, 2,0-4,0 puan aralığı hafif alıcılı, 4,0 puan üstü pozitif, 0–2,0 puan aralığı yatay, -2,0–4,0 puan hafif satıcılı ve -4,0 puan üstü negatif olarak değerlendirilmektedir)
BIST-100
• BIST-100 endeksinin güne hafif negatif başlangıç yapmasını bekliyoruz. Kısa vadede 1,525-1,510 destek seviyeleri iken 1,550-1,560 direnç seviyeleridir. Endekste halen genel teknik görünümü beğensek de 1,550 aşılmadıkça ilave risk almayı önermiyoruz.
• Mevcut pozisyonlar için ise 1,525 zarar-kes seviyesi olarak takip edilebilir.
Dolar/TL
• Sabah saatlerinde 7.36 seviyesinden işlem gören kurda teknik olarak sıkışma sürüyor. 7.50 seviyesini ilk direnç, 7.32 seviyesinden geçen 200 günlük hareketli ortalamayı ise ilk destek olarak izlemeye devam ediyoruz.
• Piyasalar bugün FED faiz toplantısını takip edecek. Yarın ise içeride TCMB Enflasyon Raporu’nun açıklanması bekleniyor.
Ons Altın
• ABD’de teşvik paketi beklentileri ons altını desteklemeye devam etse de, paketle ilgili belirsizlikler yükselişleri sınırlıyor. Paket beklentileri hala fiyatlamalara yön veren en kritik faktör olsa da, bu hafta piyasaların ana gündemi bugün gerçekleştirilecek olan FED toplantısı olacak. Piyasalar FED Başkanı Powell’dan varlık alım programının devamına ilişkin bir sinyal bekliyor. Powell’dan bu yönde gelecek olası bir açıklama değerli metalleri destekleyecektir. Ons altında 1.865 seviyesinde bulunan 100 günlük hareketli ortalamayı ilk direnç olarak izlediğimizi belirtmiştik. 1.865 üzerinde kısa vadede yukarı yönlü hareketin devamı beklenebilir. 1.875 ve 1.900 yukarıda diğer direnç seviyeleri olarak takip edilmelidir. Olası satışlarda ise 1.820 seviyesini destek olarak takip etmeye devam ediyoruz.
BIST 100 Endeksi
ABD’de teşviklerin gecikmesi endişesi piyasaları zayıf tutmaya devam ediyor. ABD – AB arasındaki aşı anlaşmazlığı kısa vadede piyasalar üzerinde baskının devamına neden olabilir. Bugün ABD’de açıklanacak veri akışı ve bilançolar piyasaları yönlendirecektir. BİST100 tarafında 1520 – 1525 bandı üzerinde tutunduğumuz sürece yükseliş için alan hala olduğu kanaatindeyiz. Endeksin, küresel borsalarla paralel olarak güç kaybı görülüyor. Yabancı ilgisi önceki haftalara nispeten düşük düzeylerde. Açılış beklentimiz hafif negatif. Olası bir tepki alımında ise 1548 – 1550 bandı direnç olarak takip edilebilir. Bugünkü önerilerimizde EREGL, PGSUS, ASELS ve DOAS yer almakta.
Dirençler 1548.00 1560.00 1582.00
Destekler 1520.00 1500.00 1480.00
Önemli Uyarı: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.