Hisse senedi alıp satarken en çok karşımıza çıkan derinlik borsada alış-satış rakamları ile ilgili bir kavramdır.
İçindekiler
Hisse senetlerinin aracı kurumlar vasıtasıyla alınıp satıldığı bir pazar olan borsada derinlik kavramı, yatırımcıların belki de sıklıkla duyduğu bir terim olarak karşımıza çıkıyor.
Borsada derinlik kavramına değinmeden evvel borsanın mantığını çok iyi anlamamız gerekiyor. Borsayı serbest piyasa ekonomisinin hisse senetlerinde vuku bulmuş hali olarak düşünebiliriz, bir kağıdın fiyatının belirlenebilmesi için hem alıcıların hem de satıcıların olması gerekir.
İşte burada derinlik kavramı hisse senedi fiyatlarının kademelerinde kaç adet alıcı ya da kaç adet satıcı var bize onları gösterir.
Borsada derinlik için örnekler vererek konunun daha da netleşmesini sağlayacağız. Derinlik ekranını açtığımızda karşımıza sağ tarafta satış kademeleri sol tarafta da alış kademelerini gösteren bir ekran çıkar. Bu ekranda alış ve satış kademelerinin her birinin karşısında yazan sayı kadar alış ve satış emirleri beklemededir. Örneğin bir hissenin sol taraftaki alış kademelerinde 4.21 fiyatında 10.000 sayısını görüyorsak 4.21 fiyatında 10.000 adet alış emrinin beklediğini anlarız. Yine sağ tarafta bulunan satış kademelerinin karşısında yazan sayılar kadar satış lotunun beklediğini anlarız. İlk örneğimize dönersek; 4.21 fiyatında 10.000 lot 23 emir yazısını görüyorsak toplam 23 emir ile 10.000 lot alış emrinin beklediğini anlamamız gerekir.
Derinlik analizi, borsa yatırımcılarının sıklıkla kullandığı bir analiz türüdür. Borsada derinlik analizine erişebilmek için aracı kurumların veri paketlerini satın almanız gerekir. Veri dağıtım paket fiyatları aracı kurumdan kuruma değişiklik gösterebilmekle beraber örneğin Vakıfbank’ta 10 kademe derinlik gösteren veri dağıtım paketinin aylık fiyatı 100 TL’dır. Siz de derinlik görebilmek ve derinlik analizi yapabilmek için aracı kurumunuz ile görüşerek veri dağıtım paketlerine abone olabilirsiniz.
Borsa yatırımcıları derinlik analizi yaparken kademelerde bulunan alış ve satış miktarlarını takip ederler. Alış kademelerinde yüklü alış emirlerinin olması genel anlamda olumlu kabul edilirken, satış kademelerinde yüksek miktarlarda satış emri bulunması olumsuz kabul görür. Nitekim borsada her bir kademedeki satış emirleri karşılanmadan fiyatın yükselmesi söz konusu olmayacaktır. Örneğin 4.61 fiyatında 12.000 adet satış görünüyorsa 4.61 fiyatından 12.000 adet alış gelmeli ki bir sonraki kademeye geçiş olabilsin. Yine 4.60 fiyatında 50 adet alış emri verildiyse bu yatırımcıların 4.60 fiyatından ancak 50 adet hisse satabileceği anlamına gelir. Ancak hiçbir zaman unutulmamalıdır ki derinlik analizi tek başına doğru sonuçlar vermeyebilir. Nitekim koyulan alış ve satış emirleri her an iptal edilebilir ya da değiştirilebilir.
Aracı kurumlar fazla komisyon ödeyen müşterilerine ücretsiz veri dağıtım paketleri aracılığı sunabilmektedir. Eğer siz de aracı kurumunuzla çok fazla işlem yapıyorsanız ve ödediğiniz komisyonunun fazla olduğunu düşünüyorsanız, iletişime geçerek ücretsiz veri dağıtım paketlerinden faydalanabilirsiniz.