İçindekiler
BIST100 Güne Başlangıç
Gündemdeki endişelere bağlı olarak dalgalı bir seyrin izlendiği hisse piyasalarında, salgın kaynaklı gelişmeler ve ekonomik veri akışları belirleyici olmaya devam edecektir. BIST100 Endeksi günü %1,49’luk düşüşle 1.135,55 puandan tamamladı. Fed Başkanı Powell’ın güvercin tondaki mesajları ve ekonomiyi desteklemeye yönelik taahhütleri ABD borsalarını destekledi. ABD borsaları günü %1’leri bulan yükselişlerle tamamlarken, ABD vadelileri bu sabah hafif satıcılı seyir izliyor. Asya piyasalarında karışık bir görünüm hâkim. Avrupa borsalarının güne hafif alıcılı bir açılışla başlamaları bekleniyor. Endeks kapanışında 6,97 – 6,98 aralığında bulunan Dolar/TL, bu sabah 08:40 itibariyle 6,96’lı seviyelerden işlem görmekte. BIST- 100 Endeksi’nin güne hafif alıcılı bir açılışla başlamasını bekliyoruz.
BIST100 Strateji
Önceki gün yükseliş trendinin altında bir kapanış gerçekleşen ve teknik görünümün zayıflama gösterdiği BIST100 Endeksi’nde, dün gün içerisinde yaşanan yukarı yönlü hareketler tepki mahiyetinde kaldı ve endekste satıcılı fiyatlama etkisini sürdürdü. 50 günlük üssel ortalama (1.130) kısa vadeli ilk destek konumunda olup, ortalama altında 1.121 ve 1.110 seviyeleri destek olarak takip edilebilir. Fed sonrasında hisse piyasalarında yaşanan toparlanmaya bağlı olarak endekste yaşanabilecek alımlarda ise 1.160 ve yükseliş trendinin geçtiği 1.177 seviyeleri ilk önemli direnç noktalarıdır. Trend üzerinde kapanışlar görülmeden yaşanacak yükselişlere karşı temkinli yaklaşılması yararlı olacaktır. Kurban Arifesi nedeniyle bugün endekste erken kapanış gerçekleşecek.
Fed Ardından Gözler ABD Büyüme Datasına Çevrildi…
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) gerçekleştirdiği 2020 yılı 3.Enflasyon Raporu Toplantısında; enflasyon tahminini 2020 yılsonu için % 8,9 ve 2021 yılsonu için % 6,2 olarak belirledi. Banka, orta vadede enflasyonun % 5 düzeyinde istikrar kazanacağını tahmin ediyor. Banka, gıda enflasyonu tahminini % 10,5 yukarı yönlü revize etti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2020 yılı Haziran ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %15,7 artarak 13,462 milyar dolar, ithalat %8,3 artarak 16,308 milyar dolar olarak gerçekleşti. Haziran ayında dış ticaret açığı %17,0 azalarak 3,430 milyar dolardan, 2,846 milyar dolara geriledi.
BİST-100 Endeksi günü % 1,49 değer kaybı ile 1.135 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 23,9 milyar TL oldu. Bankacılık endeksi % 2,81, holding endeksi % 1,31 değer kaybettiği görülürken, Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran % 6,38 ile menkul kıymet, yatırım ortaklığı, en çok gerileyen ise bankacılık olduğu görülüyor.
Haftanın üçüncü işlem gününün en önemli gündem maddesi olarak FED takip edildi. Banka piyasa beklentisine paralel fonlama faizinde değişikliğe gitmedi ve % 0,0-0,25 aralığında sabit bıraktı. Yayımlanan Karar metninde politika yapıcıların faiz değiştirilmemesi kararını oy birliği ile aldığı görülüyor. Yayımlanan karar metninde ve Başkan Powell’ın açıklamalarında koronavirüsün ekonomi üzerinde ciddi bir risk oluşturduğu ve bu riskin belirsizliklere neden olduğu vurgulandı. Fed, dolar likiditesi swap hatlarını ve yabancı merkez bankalarıyla olan geçici repo imkanını 31 Mart 2021 tarihine kadar uzattığını açıklarken, ekonominin iyileştiğinden emin olana kadar faizlerin çok düşük seviyelerde tutulacağı ifade edildi. Yayımlanan karar metninin beklentilere paralel açıklanması ve Başkan Powell’ın açıklamalarının “piyasa dostu” olarak algılanmasının ABD borsaları üzerinde olumlu yansımaları görülürken global piyasalarda dolarda ise oynaklıkta artışların yaşandığı izlendi.
ABD ana endeksler tarafında Dow Jones % 0,61 artış ile 26.539 puana, S&P 500 %1,25 değer kazanımı ile 3.258 puana ve Nasdaq % 1,35 artış ile 10.542 puana yükseldi.
ABD’de Enerji Bilgi İdaresi (EIA) tarafından açıklanan Haftalık Ham Petrol Stokları verisinde beklentilerin aksine 10,612 milyon varil azalış kaydedildi. Açıklanan verinin petrol fiyatlamalarına etkisi sınırlı kaldığı görülüyor.
Manşette Öne Çıkanlar
o Dünya Altın Konseyi (WGC) global altın talebinin 2020 yılının ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre % 6 azalarak 2.076 olduğu açıklandı.
o Dünya Altın Konseyi tarafından açıklanan rapora göre, 2019 sonunda en yüksek altın rezervine sahip ülkeler arasında 14. sırada bulunan Türkiye, bu yılın ikinci çeyrek döneminde 12. sıraya yükseldiği açıklandı.
o Bugün Yurtiçi piyasalarda Kurban Bayramı Arefe Günü sebebiyle erken kapanış gerçekleştirilecek.
o Almanya’da 2.çeyrek öncü GSYH Datası ve Tüketici Fiyat Endeksi rakamı açıklanacak.
o Fed Toplantısı Ardından ABD’de 2.çeyrek öncü GSYH datası ve İşsizlik Maaşı Başvurusu takip edilecek.
o Borsa İstanbul’da bugün yatay açılış yapması bekleniyor.
BIST100 endeksi, Cuma gününü yüzde 0,14 değer kazanarak günü 1.192 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,36 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,20 değer kazandığı görüldü. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,14 ile orman, kağıt, basım en çok gerileyen ise yüzde 1,19 ile elektrik olduğu görülüyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings, Türkiye’nin yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altında “B+” olarak teyit ederken, ülke not görünümünü ise değiştirmeyerek “durağan” olarak belirledi.
Özellikle, ABD ile Çin arasında yaşanan siyasi gerilim global piyasalarda risk iştahında azalışlara neden olurken, borsalar üzerinde baskıyı bir miktar artırdığı görüldü. Global ana endeksler içerisinde Cuma günün Dow Jones Industrial Average % 0,68, S&P 500 endeksi % 0,62 ve NASDAQ Composite endeksi % 0,94 düşüş gösterdi.
Azalan risk iştahı ile birlikte küresel emtia pazarında güvenli liman olma özelliği ile ön plana çıkan ons altının Cuma günü fiyatlamalarda 1881-1906 dolar civarında hareket ettiği ve günü 1901 dolar civarında tamamladığı görüldü.
Diğer taraftan, son dönemde global büyümede dair artan endişeler ve yaşanan pandemi süreci ile birlikte petrol piyasasında bozulan arz-talep dengesi Brent petrol fiyatlamaları üzerinde baskıyı artırırken Cuma günü siyah altının 43,21-44,19 dolar bölgesi aralığında hareket ettiği ve haftayı 43,73 seviyeleri civarında tamamladığını gördük. ABD’de Cuma günü açıklanan Baker Hughes sondaj kuyu sayısı 1 adet artış ile 181 adete yükseldi.
Global tarafta ise ABD’de açıklanacak olan Dayanıklı Mal Siparişleri verisi takip edilecek.
Haftanın ilk işlem gününde ABD ile Çin arasında yaşanan siyasi gerilim ve COVID-19 pandemisine dair gelişmeler küresel piyasaların odağında olmaya devam edecek.
Manşette Öne Çıkanlar
o ABD’de bir Singapur vatandaşı, Çin’in casusu olarak çalıştığını itiraf ettiği medyada yer aldı.
o 3 kamu bankası bazı otomobil markalarını düşük maliyetli kredi kapsamından çıkardı.(Kaynak: Bloomberght)
o Borsa İstanbul’da, 27.07.2020 tarihinde endekslerden iki sıfır atılıyor.
o İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, “Önlemler alınmadığı takdirde Kovid-19 vakalarında ikinci dalgayı ve yeni bir karantina dönemini yaşanılabileceğini” vurguladı.
o ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Cumhuriyetçilerin şu an yaklaşık 1 trilyon dolar değerindeki en son koronavirüs yardım tasarısını tamamladıklarını ve bugün açıklamayı planladıklarını açıkladı. (Kaynak: Matriks)
o Beyaz Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow yaptığı değerlendirmede, ABD ekonomisinin üçüncü çeyrekte toparlanmaya hazır olmayı sürdürdüğünü ve güney eyaletlerindeki virüs artışının büyümeye etkisinin sınırlı olacağını ifade etti.
o Çin, ABD’nin Houston kentindeki konsolosluğuna ABD güvenlik güçlerinin zor kullanarak girdiğini savundu. (Kaynak: VOA)
o Borsa İstanbul’da bugün yatay açılış yapması bekleniyor.
BIST100 Endeksi Cuma +0.14% ile 1190 seviyesinde kapattı. Gün içerisinde 100 puanlık dar band içerisinde hareket etti. İşlem hacmi düşük gerçekleşti. RSI 60 seviyesi üzerinde devam etti. Grafikte gün boyunca karışık işlem aktivitesi ardından yatay kapattı. XBANK (-0,36%) endeksinin hafif satış baskısı altında işlem gördüğü gözlemlendi. 4 aylık yükselen trend 1180 ve hemen aşağısında 20g ort 1174 sıralı kritik destek seviyeleri olarak görüyoruz. 1162 ilk yakın destek aşağısında ise 1125 seviyesine kadar teknik düzeltmenin devamı gelebilir. 1204 üzerinde ise 1250 seviyesi ana hedef olarak belirlerken , boğa tuzaklarına dikkat etmek gerektiğini düşünüyoruz. Ons Altın ve Gümüş beraber yukarı hareketi devam ediyor
Direnç:1196-1204-1225
Destek:1184-1173-1162
Bu sabah yatay açılış sonrasında 1157 – 1204 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.
Endeksten sıfır atıldığı ilk haftaya girerken dış gündem aslında oldukça yoğun. ABD – Çin arasındaki ticaret savaşı yakın dönemde konsolosluk kapatmalarla birlikte siyasi bir alana da kaydı. Bunun yansımasını S&P500 üzerinde gördük. İçeride ise kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin notu ve görünümü sabit tuttuğunu takip ettik. 1162 üzerindeki endeks tutunması devam ettikçe yukarı hareketin devamını bekliyoruz. Buna karşın 1120 üzerine yerleşmekte zorlanan BIST100’de dış dinamiklerde yukarı hareketi sınırlıyor.
BIST100 endeksi haftanın üçüncü işlem gününü %0.03 yükselişle 118.080 seviyesinde tamamladı. 23.5 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği günde bankacılık endeksi %0.16 yükselirken, sanayi endeksi ise %0.09 değer kazandı.
Endeks 120 binde yine satışlarla karşılaştı. Haftaya ABD vadelilerindeki negatif ve Asya piyasalarındaki karışık görünüme karşın yatay bir başlangıç yapan BIST 100 endeksi gün içerisinde yönünü yukarı çevirerek günü artıda noktalamıştı. Haftanın ikinci işlem gününde ise devam eden aşı çalışmalarına ek olarak AB liderlerinin toparlanma paketi üzerinde anlaşması haberi ile yükselişini sürdüren endeks, 120 bin seviyesinin üzerini test ettikten sonra yine satışlarla karşılaştı. Kapanışa doğru yaşadığı sert satışlarla günü ekside kapatan BIST 100 endeksi dünde 118.500’deki yükseliş trendi desteğinde tutunmaya çalıştı. Haftanın dördüncü işlem gününde piyasalarda oluşan fiyatlamaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.
Güne yükselişle başlayan ve gün içerisinde 119.350 seviyesine kadar yükselen endeks günü azda olsa artıda noktaladı. Endekste satış baskısının sürmesi halinde 117.500 ve 116.800 destek seviyelerini takip edeceğiz. Yaşanılan sert satış sonrasında tepki alımları görmemiz durumunda ise 118.800 ve 119.500 direnç seviyeleri test edilebilir.
Destekler: 117.500 / 116.800 / 116.000
Dirençler: 118.800 / 119.500 / 120.200
118.300’ün yeniden üzerine atmakta zorlanan BIST100 endeksinde 120.000 üzerinde kalıcılık sağlanamaması patinaj etkisi yaratıyor. Trend henüz kırılmış değil. Risk iştahını dengeli görmekle birlikte 118.300 üzerine yerleşirsek teknik olarak da rahatlatacak bir ortam oluşabilir. İçeride dün Libya konusunda Türkiye – Rusya arasında mutabakat sağlandığı haberi geçti. Bu haber Akdeniz’deki gergin havayı sınırlı da olsa yumuşatabilir. Etkisini şimdilik sınırlı görüyoruz. Dışarıda ise ABD vadeliler artıda, Asya piyasalarında ise kayıplar var. İçeride günlük açılış beklentimiz yatay fakat gün içerisinde yeniden 118.300 üzerine bir deneme izleyebiliriz.
Haftanın ikinci işlem gününde, önemli bir veri akışı bulunmazken COVID-19 pandemisine dair aşı çalışmaları ve haberleri ile siyasi gelişmeler global piyasalarda risk iştahında artışları desteklediği görüldü. Özellikle, AB üye ülkelerinin ekonomileri desteklemek için 750 milyar Euro’luk ortak tahvil arzını öngören teşvik paketi üzerinde uzlaşması ve ABD’ de koronavirüse karşı 1 trilyon dolarlık yeni teşvik paketi için görüşmeye başlamaları kısa vadede risk iştahını desteklediği görülüyor. ABD Borsaları günü Dow Jones % 0,60 ve S&P 500 % 0,19 değer kazanırken, NASDAQ % 0,81 kayıp ile tamamladı. Diğer taraftan, fiyatlama davranışlarında yaşanan bozulma ile birlikte global emtialar arasında güvenli liman olma özelliği ile ön plana çıkan ons altının dün, 1843 $ seviyeleri civarını test ettiği ve günü bu seviyelere yakın 1841 $ seviyeleri civarında tamamladığı görüldü. Amerikan Petrol Enstitüsü (APİ) tarafından açıklanan haftalık ham petrol stoklarında 7,544 milyon varil artış kaydedildi. Açıklanan verinin petrol fiyatlamalarına etkisi sınırlı kalırken, Brent Petrol’ün dün 45,02 $ seviyeleri civarını test ettiği ve günü 44,13 $ seviyeleri civarında tamamladığı görüldü. Yeni işlem gününde, zayıf veri akışı ile birlikte salgına dair aşı haberleri ve gelişmeler takip edilemeye devam edilecek.
Yurtiçinde zayıf veri akışı ile birlikte global piyasalarda risk iştahında yaşanan gelişmelerin TL varlık fiyatlamaları üzerinde yansımaları takip ediliyor. Borsa İstanbul Salı gününü % 1,04 değer kaybı ile 118.042 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 24,7 milyar TL oldu. Gün içerisinde, özellikle, F35 meselesine dair haber akışları, Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler ve açıklamalar yurtiçi piyasalarda risk iştahı üzerinde baskıyı artırdığı görülüyor. USDTRY döviz kuru dün fiyatlamalarda 6,8165-6,8602 bölgesi aralığında hareket ve günü 6,8248 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü. Bugün yurtiçi piyasalarda sakin veri akışı takip edilecek olup, siyasi ve jeopolitik gelişmeler yakından takip edilecek.
BIST100 Endeksi dün -1.04% değer kaybederek 118.000 seviyesinde kapattı. Gün içerisinde 3.600 puanlik marj içerisinde hareket etti. İşlem hacmi yüksek gerçekleşti. RSI 60 seviyesine geriledi.
Grafikte dün pozitif açılış ardından günün son saatine kadar pozitif tarafta işlem gördü. 4 aylık zirvesi 120,300 üzerinde boğa tuzaği oluşturdu. Günün son saatlerinde gelen satım aktivitesi ile oldukça hızlı geriledi ve 4 aylık yükselen trend test edildi ve 20g ort 116,900 seviyesine gün düşüğü ile yaklaşıldı. 116,900 kritik destek olarak görüyoruz ve aşağısında 112,500 seviyesine gerileyecek teknik alan oluşturabileceğini düşünüyoruz.
Direnç: 118,600 – 119,400 – 120,600
Destek: 117,500 – 116,300 – 115,000
Bu sabah yatay açılış sonrasında 114,600 – 119,500 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.
Dün Türkiye’nin NAVTEX ilanı sonrasında Yuanistan tarafından yapılan açıklamalarla yeniden 118.000’lere kadar geri çekilme göstersek de ana trend bozulmuş değil. Bu tür şok düşüşleri, şu ortamda alış için de değerlendirilebileceği görüşündeyiz. Dışarıda da risk iştahı dengeli ve içeriyi de destekleyecek ılımlı bir ortam var. Bu çerçevede güne yatay pozitif başlasak da gün içerisinde yeniden 118.350 direnci üzerine hareket izleyebiliriz.
Dolar/TL’de 6.82 destek bölgesi üzerinde kalmaya devam ediyoruz. Küresel piyasalarda Euro karşısında değer kaybeden Dolar, içeride kuru da aşağı çekiyor. TL üzerinde ise genel baskı devam etmekte. Bu haftaki TCMB PPK toplantısından bir faiz indirimi beklenmiyor fakat halihazırdaki negatif reel faiz ortamı, enflasyondaki yukarı yönlü riskler TL üzerinde baskı yaratmakta. 6.8750 direnci kırılmadan yukarı hareket sınırlı kalabilir. Önemli bir eşik olduğunu düşündüğümüz bu seviye üzerinde yükseliş potansiyeli oluşabilir. Geri çekilmede ise 6.82’nin kuvvetli bir destek olduğunu belirtelim.
Risk İştahı Yüksek… Koronavirüs vaka sayılarındaki artış, AB kurtarma fonuna yönüne belirsizliklerle birlikte haftaya yatay başlayan endeks gün içerisinde 119,747 seviyesine yükseldikten sonra bankacılık endeksindeki hareketlerin zayıf kalmasıyla haftanın ilk işlem gününü %0.42 değer kazancıyla 119,281 puandan tamamladı. AB liderleri 750 milyar Euro tutarındaki kurtarma paketi konusunda anlaşmaya vardı. Oxford Üniversitesi aşı çalışmalarında olumlu karşılık alındığını duyurdu. Aşı ve tedaviye yönelik her türlü olumlu haber akışı risk iştahına destek oluyor. Asya Pasifik hisse senedi piyasaları yeni işlem gününde kazanca yöneldi. ABD ve Almanya vadelileri de artı bölgede. Yurt içi piyasaların global piyasalardaki risk iştahına bağlı olarak güne artıda başlaması beklenebilir. 120,000 seviyesi önemli bir direnç noktası olarak takip ediliyor.
Dün güne hafif başlangıç yapan BIST100 endeksi kısmen bantta hareket etmeye devam ederken günü %0,42 yükselişle 119.305’den kapattı. Endeks kısa vadede 120.900 altında kaldıkça yükseliş eğilimi devam etse de yeniden kar satışları oluşması ve 118.400 altında kar satışlarının ilk hedef 116.600-116.800 olmak üzere güç kazanması beklenmektedir. Bu aralık altında ise kar satışlarının 115.100-115.300 aralığına doğru devam ettirmesi beklenir. Kısa vadede bu aralığa düşüşler yeni alım fırsatı, 119.700 ve üzerine düşük hacimli yükselişler satış fırsatı olarak takip edilebilir. Endeksin 120.900’ü yukarı kırması durumunda ise yükselişin ilk hedef 122.200-122.400 aralığı olmak üzere 124.000124.500 aralığına doğru devam etme potansiyeli oluşacaktır. Bazı kısa vadeli teknik göstergeler pozitif eğilimini korusa da teknik göstergelerdeki zayıflama ve momentumdaki negatif eğilim yükselişlerin kar satışı fırsatı olarak kullanılabileceğine işaret etmektedir. Mevcut teknik görünüm endekste kar satışı yaşanma riskinin yükseldiğine işaret ediyor. Endeksin güne alıcılı eğilimle başlaması beklenmektedir.
Vakıf Yatırım tarafından hazırlanan Günlük Borsa Gündemi
Cuma günü güne yatay bir seyirle başlayan BIST100 endeksi gün içinde dalgalı seyretti ve haftanın son işlem gününü 117.786 puandan kapattı. İşlem hacmi ayın en düşük seviyesinde, 17 milyar TL olarak gerçekleşirken, endekse dahil olan 48 hisse değer kazandı, 50 hisse ise değer kaybetti. Dolar/TL 6.86’nın altında işlem görmeye devam ederken, risk primi CDS ise 527 seviyesine geldi. Sabah saatlerinde yurtdışı vadeli piyasalarda hafif satıcılı işlem görüyor.
Geçtiğimiz hafta güçlü performans sergileyen ABD endeksleri haftanın son işlem gününde yatay seyretti. 2.çeyrek bilanço sezonu ile beraber, teknoloji şirketlerinden, ucuz kalan şirketlere geçişin yaşandığı gözleniyor. Hafta genelinde aşı haberleri ve teşvik beklentileriyle yükselen endekslerde hafta başlangıcı vadeli piyasalarda negatif fiyatlanıyor. Özellikle ay sonu bitecek olan teşvikin zamanı ve miktarı merak konusu. Avrupa’da ise Kısa vadede en önemli gündem maddesi olarak takip edilen AB Kurtarma Fonu görüşmeleri, hafta sonunda sonuçlanamadı. Toplamda 750 milyar Euro olarak beklenen ve fiyatlanan kurtarma paketi Hollanda ile beraber 4 ülkenin 700 milyar teklifi ile sonuca varamadı. Görüşmelerin bu ay içinde devam etmesi bekleniyor ancak büyük ölçüde 750 milyar Euro’luk paket üzerinde bir anlaşma olabileceği fiyatlanıyor idi, bu nedenle Euro üzerinde kısa vadeli baskı görülebilir. Asya piyasalarında ise pozitif bir görünin devam etmesi için direnç seviyeleri üzerinde kalıcılık görmemiz gerekiyor. Küresel bazda devam eden düşük faiz ortamı ile bir süre daha gelişmekte olan ülke borsalarında yükseliş trendinin devam ettiğini görebiliriz.
Haftanın ilk işlem gününde piyasalarda oluşan fiyatlamaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.
Güne yükselişle başlayan ve gün içerisinde dalgalı bir seyir izleyen kontrat günü ekside noktaladı. Kontratta satış baskısının devam etmesi halinde 134.500 ve 133.800 destek seviyelerini takip edeceğiz. Yaşanan geri çekilme sonrasında kontratta tepki alımları görmemiz durumunda ise 135.700 ve 133.300 direnç seviyeleri test edilebilir.
Destekler: 134.500 / 133.800 / 133.200
Dirençler: 135.700 / 136.300 / 137.000
Yeni Haftaya Piyasalar Karışık Başladı…
Yeni haftanın ilk işlem gününde sakin veri gündeminin aksine piyasalar haber akışlarına odaklandı. Korona virüse dair endişeli tablo devam etmekte ve ABD’de vaka sayılarındaki artışın korunması yeniden kapanmaları gündeme getirebilir mi telaşını yaratıyor. Yeni haftaya hafta sonu haber akışları ve AB Liderler Zirvesinde kurtarma fonunda bir anlaşma çıkmamasının etkisi ile piyasalar karışık başladı. Asya’da hafif alıcılı bir tablo öne çıkarken, vadeliler ağırlıklı satıcılı seyrediyor. Emtia cephesinde ise ons altın endekslerde yaşanan baskının etkisi ile alıcılı bir seyir izlerken anlık olarak 1810$ üzerinde işlem görüyor. Petrol fiyatlarında ise OPEC komitesinin geçtiğimiz hafta üretim kesintisine yönelik kararının ardından gelen alımlar etkili olurken, Cuma günkü seyri bugünde devam ettirdiği gözleniyor. Ham petrol 40,5$, brent petrol fiyatları ise 43$ üzerinde işlem görüyor.
Yurtiçinde ise haber akışlarına bağlı fiyatlamalar etkili olurken diğer yandan global piyasalara olan paralellik sürüyor. Endeks Cuma gününü 118.786 puandan %0,02 aşağıda kapattı. Endeksi bankacılık sektörü negatif etkilerken, sanayi sektörünün pozitif katkısının olduğu dikkat çekiyor. Endeks 120 Bin yolculuğunda 119.200 direnci üzerindeki kalıcılığı önemli olacak. Aşağıda ise 117.500 destek seviyesi yakından izlenebilir. Kur cephesinde ise 6,84 – 6,8695 aralığındaki sıkışık seyir sürüyor. Anlık olarak 6,85 üzerinde işlem gören kurda stabil ve yatay hareket sürüyor. Bugün veri gündemi yurtiçi takviminde de sakin. Ülke genelinde vaka sayılarına ilişkin olarak düşüşün devam ettiğine yönelik haber akışları devam ederken diğer yandan gelecek hafta bayram süreci için olası önlemler alınacak mı merak konusu olmaya devam ediyor. Dolayısıyla hafta içerisinde hem siyaset cephesindeki hem de vaka sayılarına ilişkin haber akışları yakından takip edilecek.
BIST100 Endeksi Cuma -0,02% ile 118,800 seviyesinde yatay kapattı. Gün içerisinde 800 puanlık dar marj içerisinde hareket etti. İşlem hacmi düşük gerçekleşti. RSI 60 seviyesinde devam etti.
Grafikte düşük hacimli günün genelinde sakin işlemler geçti. Kararsız kapanış sergiledi. 4 aylık yükselen trend kanalı alt sınırı ve 20g ortalamanın buluştuğu 116,500 seviyesi aşağıda kritik destek olarak izleyeceğiz. Yukarıda ise dirençleri 119,600 – 120,400 olarak görüyoruz.
Direnç: 119,600 – 120,400 – 122,500
Destek: 115,000 – 116,300 – 117,500
Bu sabah yatay açılış sonrasında 114,500 – 119,000 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.
BIST100 Güne Başlangıç
İkinci dalga ve ekonomik toparlanmaya ilişkin endişeler nedeniyle hisse piyasalarında dün satıcılı bir seyir etkili oldu. Veri akışları ve salgın kaynaklı gelişmeler piyasalar üzerinde belirleyici olmaya devam ediyor. BIST100 Endeksi ise pozitif bir ayrışma kaydederek günü %0,91’lik yükselişle 118.808 puandan tamamladı. ABD borsaları günü düşüşle tamamlarken, bu sabah ABD vadelileri hafif alıcılı bir seyir izliyor. Asya piyasalarında karışık bir görünüm hâkim. Avrupa borsalarının güne hafif alıcılı bir açılışla başlamaları bekleniyor. Endeks kapanışında 6,85 – 6,86 aralığında bulunan Dolar/TL, bu sabah 08:40 itibariyle 6,85’li seviyelerden işlem görmekte. BIST-100 Endeksi’nin güne ASESL ve EREGL’nin temettü ödemeleri nedeniyle yataya yakın bir açılışla başlamasını bekliyoruz.
BIST100 Strateji
BIST 100 dün açıldıktan sonra gün boyu oldukça sınırlı bir bölge içinde hareket etti. Dün de ifade ettiğimiz gibi BIST 100’ün geçtiğimiz hafta yaşadığı sert kayıpların ardından bu hafta bir dengelenme sürecine girdiğini düşünüyoruz. Küresel ölçüde hisse senetleri piyasalarında da yön bulmakta zorlanıldığı ekonomik veriler ile salgına ilişkin rakamlar arasına sıkışıldığını görüyoruz. Geçtiğimiz haftanın zirvesi olan 120 bin civarının yakın vade için güçlü direnç olacağını ve bölgeye yaklaşıldıkça satış baskısının artacağını düşünüyoruz. Aşağıda ise 117.500 ve altında 115.500 izlediğimiz destekler olmaya devam ediyor. Bu seviyelerin altındaki kapanışlar endeksteki zayıflamanın işareti olarak değerlendirilebilir.
BIST100 Endeksi dün +0.91% değer kazanarak 118,800 seviyesinde kapattı. Gün içerisinde 800 puanlık dar marj içerisinde hareket etti. İşlem hacmi düşük gerçekleşti. RSI 60 seviyesinde devam etti.
Grafikte güne boşluk bırakarak pozitif başlayan endeks gün boyunca alım aktivitesini sürdürdü. Özellikle XBANK endeksi hisselerinde güçlü duruş vardı. Düşük hacimli günün genelinde sakin işlemler geçti. Günü en düşüğünden kapattı. 4 aylık yükselen trend kanalı alt sınırı ve 20g ortalamanın buluştuğu 116,100 seviyesi aşağıda kritik destek olarak izleyeceğiz. Yukarıda ise dirençleri 117,500 – 118,600 – 120,400 olarak görüyoruz.
Direnç: 119,600 – 120,400 – 122,500
Destek: 115,000 – 116,300 – 117,500
Bu sabah yatay açılış sonrasında 114,500 – 119,600 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.
Ak Yatırım Araştırma Bölümü Tarafından Hazırlanan Günlük Bülten:
“Piyasa ve Teknik Görünüm
Bugün için endeksin global piyasalarda yaşanan artış ile olumlu açılmasını bekliyoruz. Gün içinde endeksin yönünü global piyasaların belirleyeceğini düşünüyoruz.
BIST100 son işlem gününde 118.650 seviyesinin test edilmesinin ardından sınırlı geri çekilmeyle günü tamamladı. Kapanış 117.741 seviyesinde gerçekleşti. 112.800 seviyesinden başlayan iki günlük tepki sonrasında endeks sınırlı geri çekilmeyle günü tamamladı.
Kapanış kısa periyot için destek bölgesi olarak değerlendirdiğimiz
116.500-115.200 bandı üzerinde. Dolayısıyla saatlik periyot için iyimserlikten bahsetmeye ve yukarı yönlü hareket beklentimizi korumaya devam ediyoruz. Bu bandın üzerindeki hareketin korunması son yorumumuzda da belirttiğimiz gibi ilk aşamada 119.500, sonrasında da
123.500 seviyesinin gündemde kalmasını sağlayabilecektir. Bandın altına inilmesi durumunda yeni bir zayıflama görebiliriz. BIST100’de
117.500-116.500-115.500 destek,
118.650-119.500-120.200/700-122.300-123.500 direnç olarak belirtilebilir.
Geçtiğimiz gün, güne negatif eğilimle başlangıç yapan BIST100 endeksi gün içinde dalgalı bir seyir izlerken Salı gününü %0,56 düşüşle 117.741 seviyesinden tamamladı. Bankacılık endeksi negatif ayrışmaya devam etti. Yurtdışı borsalar Salı günü ABD hariç genel olarak satıcılı kapatırken, BIST’in kapalı olduğu Çarşamba gününü ise güçlü yükselişlerle kapattılar. Aşı çalışmalarında son aşamaya gelindiğine ilişkin haber akışı sonrası global risk iştahı yeniden güçlendi. VIX endeksi artan risk iştahı sonrası 28 seviyesi altına gerilerken, endeks 32 seviyesi üzerine gelmedikçe kısa vadede kar satışlarının sınırlı kalması beklenmektedir. Ancak volatilite döneminin sona erdiğinin teyidi için endeksin 22 seviyesi altına gelerek kalıcı olması gerektiğini düşünüyoruz. CDS’ler 525 seviyelerinde ve yüksek seyrini devam ettiriyor. Yurtdışı borsalardaki pozitif eğilim devam ettikçe BIST’te de yükseliş eğiliminin devam etmesi beklenmektedir. Ancak artan vaka sayıları kısa vadede piyasalar için önemli bir risk olmaya devam edecek. Ekonomik verilerin beklentilerden zayıf gelmesi yurtdışı borsalarda risk iştahını zayıflatarak kar satışlarını tetikleyebileceği gibi güçlü verilerin borsalardaki yükselişi güçlendirmesi beklenir. Bugün AMB faiz kararı ve ABD’de açıklanacak Philadelphia Fed endeksi, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve perakende satışlar verileri takip edilecek. ABD ve Almanya vadeli endeksleri BIST’in Salı günkü kapanışına göre %1,7 ve %1,4 yükselişle seyrediyor. Çin 2Ç büyüme verisinin beklentilerin üzerinde gelerek ekonominin ikinci çeyrekte büyümeye başladığına işaret etse de, zayıf gelen perakende satışlar sonrası Asya borsalarında güçlü satışlar var. Endeksin güne alıcılı başlaması ve geri çekilmeler olsa da yurtdışı borsalarda bir bozulma yaşanmadıkça yükseliş eğilimini devam ettirmesi beklenmektedir.
Haftanın son işlem gününe satıcılı bir başlangıç yapan ve günün genelinde bu seyrini sürdüren BIST100 endeksi kapanışa doğru gelen tepki alımlarıyla kayıplarının bir kısmın geri alsa da günü %0,85 düşüşle 114.809’dan tamamladı. Yurtdışı borsalar genel olarak haftanın son işlem günü yükselişlerle kapatırken, ABD borsaları bir gün önceki kayıplarının bir kısmını geri aldı. VIX endeksi 27 seviyelerine gerileyerek piyasalar ilişkin endişenin azaldığına işaret ederken, ABD borsaları BIST kapanışı sonrası yükselişini güçlendirerek devam ettirdi. CDS’ler yükselişine devam ederken, haftayı 531 seviyelerinden kapattı. CDS’lerde son bir hafta da görülen yükseliş, TL varlıklara yönelik risk algısının güçlendiğine işaret ediyor. Yurtdışı borsalar haftaya güçlü alımlarla başlarken, BIST’in negatif ayrışmasını devam ettirse de yurtdışı borsalardaki güçlü seyrin desteğiyle tepki alımlarıyla haftaya başlaması beklenmektedir. Ancak tepki alımlarının hafta içinde tekrar kar satışı olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz. Global tarafta artan Covid-19 vaka sayısına rağmen aşı çalışmalarına ilişkin pozitif beklentiler global risk alma iştahın güçlü kalmasına neden oluyor. Bugün yurt içinde açıklanacak cari işlemler dengesi ve sanayi üretim verileri takip edilecek. Beklentilerden daha kötü bir sanayi üretim verisi BIST tarafında moralleri bozarak kar satışlarının devam etmesine ya da tepki alımlarının yurt dışına göre zayıf kalmasına neden olabilir. ABD vadeli endeksleri BIST kapanışına göre %1,5 üzeri yükselişle seyrederken, Asya borsaları yeni haftaya güçlü alımlarla başladı. Endeksin güne yurt dışı borsalardaki güçlü pozitif eğilime paralel tepki alımlarıyla başlaması beklenmektedir. Ancak endeksin kısa vadede dalgalı seyrini bir süre daha devam ettirmesi ve yurt dışına göre negatif ayrışmasını sürdürmesi beklenmektedir.
BIST100 endeksinde 117,500 direnci önemli olacak
Mart sonlarından bu yana yükselişlerin etkili olduğu küresel piyasalarda, küresel salgının seyri, ABD-Çin ilişkileri, Euro bölgesi kurtarma fonu ve ABD’de dördüncü koronavirüs yardım paketine yönelik gelişmeler takip edilen konu başlıkları olmaya devam ediyor. Ayrıca yaz ilerledikçe ABD Kasım ayı seçimlerine yönelik beklentilerin de riskli varlıklar açısından önemli olacağını bekliyoruz. Geçen hafta boyunca kar satışlarının öne çıktığı küresel hisse senetleri, Cuma günü pozitif haber akışının da desteğiyle haftayı yükselişlerle tamamladı. Gilead, yeni verilere göre remdesivir ilacının ağır hastaların iyileşmesinde daha iyi sonuçlara ve ölüm riskinde azalmaya işaret ettiğini açıkladı. Volatilite endeksi VIX %6.7 geri çekilirken, küresel risk barometresi olarak da izlenen S&P 500 endeksi %1.1, Dow Jones %1.4, Russell 2000 %1.7, Nasdaq ise %0.7 yükselişle günü tamamladı. (MSCI Dünya %+0.8, MSCI EM %-0.9, MSCI Türkiye ETF’i %-1.7). ABD 10 yıllık tahvil faizi üç baz puan yükseldi, dolar endeksi ise %0.1 ekside günü tamamladı. Bu sabah Asya piyasalarında güçlü yükselişlerinin etkili olduğunu takip ediyoruz. Piyasalarda gözler ABD’de bu hafta açıklanmaya başlanacak ve pandeminin etkililerinin izleneceği ikinci çeyrek bilançolarında olacak. Salı günü ABD piyasaları açılmadan J.P. Morgan, Citigroup ve Wells Fargo, Perşembe günü ise Microsoft ve Netflix bilançolarını açıklayacak. Makro tarafta ise bu hafta Avrupa Merkez Bankası ECB toplantısı, Fed FOMC üyeleri açıklamaları, Çin 2Ç büyüme verisi, ABD’de TÜFE, bölgesel imalat endekslerinde Temmuz ayına yönelik öncü sinyaller, perakende satışlar ve güven endeksleri takip edilecek. Diğer taraftan OPEC+, talebin toparlanmasıyla petrol üretim kesintilerinin Ağustos ayında kademeli olarak geri çekilmesinin değerlendirildiğini açıkladı. Bu hafta ortasında izleme komitesinin toplanması ve günlük 9,6 milyon varillik kesintinin korunması ya da 7,7 milyona düşürülmesini değerlendirmesi bekleniyor.
Salgın kaynaklı endişeler ve ekonomik toparlanmanın hız keseceğine ilişkin korkular bu hafta içerisinde küresel hisse piyasalarında satış baskısını artıran temel gelişmeler olarak karşımıza çıkıyor. Kapanışına doğru derinleşen satışlar neticesinde BIST100 Endeksi dün günü %2,46’lık bir düşüşle 115.794 puandan tamamladı. ABD borsaları günü karışık kapanışlarla tamamlarken, bu sabah ABD vadelileri satıcılı bir seyir izliyor. Asya piyasalarında genel olarak kırmızı bir renk hâkim. Avrupa borsalarının güne hafif satıcılı bir açılışla başlamaları bekleniyor. Endeks kapanışında 6,86 – 6,87 aralığında bulunan Dolar/TL, bu sabah 08:40 itibariyle 6,86’lı seviyelerden işlem görmekte. BIST- 100 Endeksi’nin güne hafif satıcılı bir açılışla başlamasını bekliyoruz.
BIST100 Strateji
Önceki haftalarda yurt dışındaki negatif hareketlere karşı daha güçlü duran BIST100, dün ABD endekslerinde sertleşen satışların etkisinde kaldı. Dünkü düşüş nisan ayının başından beri görülen en sert düşüş oldu. Yaşanan bu düşüşle birlikte uzun süredir bahsettiğimiz mayıs ayından beri devam eden kısa vadeli yükselen trendin altında kapanış gerçekleşmiş oldu. Kapanış ise dün itibariyle 114.900 civarında bulunan mart ayından beri devam eden ana trendimizin hemen üzerinde 115.794’ten gerçekleşti. Bugün bu trend 115.350’de bulunuyor. İlk trendin altına sarkılmış olması negatif bir tablo oluştururken ana trend de kırılacak olur ise satışların çok daha sertleşebileceği göz önünde bulundurulmalı.
Endeks dün güne pozitif başlamasına rağmen 120,000 üzerinde kalıcı olamadı ve kar satışlarıyla karşılaştı. 118,000 desteği altına da geri çekilen BIST100, Mart ayından beri görülen en sert satışlarla günü %2,46 değer kaybıyla 115,793 puanla kapadı. 115,000’i destek olarak izleyeceğimiz endekste, bu seviyenin altında kalınması halinde 22 günlük hareketli ortalama 114,200’e geri çekilme devam edebilir. Olası tepki alımlarında ise 116,800 ilk direnç olmak üzere üzerinde 118,000’e yükseliş devam edebilir.
Bu sabah BIST100’de karışık bir açılış beklemekteyiz. Dün, Türk hisse
senetleri tüm zamanların rekor işlem hacmi ile yükseliş gösterdi. Banka
dışı hisselere yönelik devam eden talep göz önüne alındığında, Türk
hisse senetleri dünya endekslerindeki satışlar derinleşmedikçe
gerilemeye direnebilir diye düşünüyoruz.
Bu sabah karışık açılış ve sonrasında 116.000 – 120.000 arasında işlem
aktivitesi bekliyoruz.
Global piyasalar bu sabah? Karışık seyirler var…
Olumlu gelen verilerin etkisiyle yaşanan yükseliş sonrasında dün pandemide ikinci dalgaya yönelik endişelerin etkisiyle satıcılı seyirler yaşandı. Dünü %1,5’e varan düşüşle kapatan ABD endekslerinde bu sabah vadeli işlemlerde %0,3 civarında satıcılı seyir var. Asya’da ise karışık seyirler hakim. Şangay’da %0,95’lik yükseliş varken Nikkei’de %0,67’lik düşüş var.
Başkan Trump’ın danışmanlarının “Hong Kong dolar pegini kırma” önerisi ile Fed Bostic’in “salgının kontrol altına alınamaması büyümeyi tehdit ediyor” uyarısı bu sabahın dikkat çeken haberleri arasında. Trump dün de Çin’in ABD ve dünyanın geri kalanına büyük zarar verdiğini Çin’in imalat ve mültecilik konularında birkaç üst düzey talimat planladıklarını açıklamıştı. Veri akışı açısından bugün izlenecek önemli veri yok.
BIST’te hafif satıcılı yatay başlangıç bekliyoruz. BIST’te dün volatile bir gün yaşandı. 35 milyar liralık işlem hacminin yaşandığı günde seans içerisinde 117.000 desteğine kadar geri çekilme yaşanırken kapanış %0,72’lik artışla 119.339 puandan gerçekleşti. Borsada yaşanan yükselişe karşılık yabancı satışlarının etkisiyle yabancı takas oranı 16 yıl sonra ilk kez %50’nin altına indi. Günün ilk saatleri için 118.800-119.750 aralığını ve kırılımını takip edeceğiz. 118.800 altına gerilemede 118.000 test edilebilecekken 117.000 kritik destek olarak takip edilebilir.
İyimser beklentilerin etkisiyle haftaya güçlü bir başlangıç yapan hisse piyasalarında dün satıcılı bir seyir etkili oldu. Vaka sayılarındaki artış ve salgın kaynaklı endişeler hisse piyasaları üzerinde baskı oluşturuyor. Yurt dışındaki zayıf seyre rağmen BIST100 Endeksi pozitif bir ayrışma göstererek günü %0,72’lik yükselişle 119.339 seviyesinden tamamladı. ABD borsaları günü %1’leri bulan düşüşlerle tamamlarken, bu sabah ABD vadelileri yataya yakın bir seyir izliyor. Asya piyasalarında karışık bir görünüm hâkim. Avrupa borsalarının güne hafif satıcılı bir açılışla başlamaları bekleniyor. Endeks kapanışında 6,86 – 6,87 aralığında bulunan Dolar/TL, bu sabah 08:40 itibariyle 6,86’lı seviyelerden işlem görmekte. BIST- 100 Endekuğunu, konuyla ilgili bilgileri tam ve doğru olarak elde etmek için gerekli tüm çabaları gösterdiğimizi ve yapılan bu açıklamalardan sorumlu olduğumuzu beyan ederiz.
Yeni haftaya güçlü bir giriş yapan BIST100 endeksi 118.512 seviyesine kadar yükseldi. Günü ise 118.485 puanla %2,36 yukarıda bitirdi. İşlem hacmi ise 21,6 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu yükselişe Banka ve Sanayi endeksi öncülük ederken, BIST100 dışındaki tüm hisselerinde bu pozitifliğe katkı sağladığı görüldü. Dolar/TL cephesinde ise 6,85 üzerindeki fiyatlamalar sürüyor. 6,85 – 6,90 aralığındaki seyrini koruyan kur bu sabah 6,8620 seviyesinden işlem görüyor. Bugün yurt içi piyasalarda gündem sakin. Daha çok salgın ve siyaset cephesindeki haber akışları TL varlıkların seyri açısından önemli olacak.
Yurt dışında ise dün Asya piyasalarında görülen güçlü alımların etkisi Avrupa ve ABD borsalarında da devam etti. ABD endekslerinin yükselişinde teknoloji hisseleri önemli bir katkı sağladı. Bu sabah Asya piyasalarında hafif alıcılı bir tablo var. Vadeliler cephesinde ise karışık bir seyir takip ediliyor. Ons altın 1784$ seviyesinde ve vadeli spot ons altın ise 1794$ seviyesine kadar yükselmiş durumda. Hisse senedi piyasalarında güçlü bir görünüm olmasına karşın salgına dair risklerin devam ediyor olması ons altındaki alımları destekliyor. Bu açıdan haber başlıkları risk iştahının seyri açısından önemli olacak. Petrol fiyatlarında ise dün Suudi Arabistan’ın fiyatlarda artışa gitmesi ve diğer üretici ülkeleri üretimi kısmaya teşvik etmesi gibi gelişmelerin fiyatları desteklediği görüldü. Bugün piyasa kapanışı öncesinde API’den haftalık özel petrol stokları takip edilecek. Veri takvimi açısından yurt dışı sakin. Salgınla ilgili gelişmelerin yanı sıra ABD ile Çin arasındaki haber akışları kritik olacak.
Endeks Günü Sert Yükselişle Tamamladı… Hisse senedi piyasaları parasal ve mali desteklerin riskli varlık gruplarına yönelik iştahı beslemeye devam edeceği iyimserliği ile haftaya artıda başladı. BIST100 endeksi de yurt dışı piyasalardan aldığı destekle geçen haftaki yataya yakın seyrin ardından güçlü bir açılış gerçekleştirdi. 6 şirkete getirilen açığa satış yasağı endekse yukarı yönlü destek oldu. BIST100 endeksi günü %2.36 değer kazancıyla 118,485 puandan tamamladı. Yeni işlem gününde Asya piyasaları karışık bir görünüm sergiliyor. ABD ve Almanya vadelileri eksi bölgede bulunuyor. Endeksin güne yataya yakın artıda bir açılış yapması beklenebilir.
Bu Hafta Piyasaların Verilerden Aldığı Destek Azalacak
Haziran ayında Borsa İstanbul emsallerinden pozitif ayrışırken, BIST100 Endeksi %10’u aşan yükselişiyle ön plana çıkarak en yüksek getiriyi sağlayan endekslerden biri oldu. Geçtiğimiz hafta da dalgalı bir görünüm yaşansa da endeks haftayı artıda kapatmayı başardı. Küresel ölçüde ekonomik verilerdeki toparlanma ve yüksek seyreden risk iştahına rağmen salgında ikinci dalga görülebileceği endişesi uzun süredir yükselen hisse senedi piyasalarında zaman zaman kar realizasyonlarına neden oluyor. Borsa İstanbul’da küresel piyasalardaki bu hareketlerden etkilenmeye devam ediyor. Buna karşın geçtiğimiz haftalarda da dile getirdiğimiz gibi küresel likidite bolluğu ve alternatifsizlik bu düzeltmelerin derinleşmesini engelliyor.
Yeni Haftada Ne Konuşacağız?
Normalleşme adımlarının etkisiyle mayıs ayından itibaren küresel ekonomilerdeki toparlanma işaretleri risk iştahı ve piyasaları destekleyen temel gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Ekonomik verilerde gözlenen iyileşme ve dipten dönüş işaretleri mayıs ortasından itibaren piyasalardaki alım iştahının artış kaydetmesine katkı sağlıyor. Ancak son haftalarda ABD’de artan vaka sayıları ve bazı eyaletlerde rekor vaka sayılarına ulaşılması ikinci dalga endişelerini gündemde tutuyor. Salgın kaynaklı endişeler son haftalarda risk iştahı ve piyasalar üzerinde bir miktar baskı oluştururken, aşağı yönlü önemli risk faktörleri olarak önemini koruyor. Salgının yayılma hızına bağlı olarak yeniden tedbirlerin gündeme gelmesi, ekonomilerdeki kademeli toparlanmayı baskılayacağından piyasalar açısından en olumsuz senaryo olacaktır. Önümüzdeki günlerde küresel çapta açıklanacak ekonomik verilerdeki toparlanmanın devam etmesi piyasaları destekleyecek en önemli katalizör olacakken, ikinci dalga endişelerinin artış kaydetmesi de satış baskısını artırabilecektir. Bu nedenle salgın kaynaklı gelişme ve haber akışları yakından takip edilecektir. Tüm bu gelişmelere ek olarak son dönemde fiyatlamalar üzerinde anlamlı bir etkisi olmasa da ABD – Çin ilişkilerinin seyri de takip edilmesi gereken bir diğer önemli konudur. Geçen hafta Çin, Hong Kong’da uygulanacak Ulusal Güvenlik Yasasını onaylarken, ABD Hong Kong’a yaptığı savunma ihracatını durduracağını açıkladı. Yine geçen hafta ABD Temsilciler Meclisi, Çinli yetkililerle iş yapan bankalara yaptırım tasarısını onayladı. Tüm bu gelişmeler ABD – Çin ilişkilerini gündemde tutuyor. Yeni haftada ekonomik veri akışı genel olarak sakin seyrederken, haber akışları ve gelişmeler fiyatlamalar üzerinde etkisini sürdürecektir. Yeni haftada yurt içinde işsizlik rakamları ve hazine nakit dengesi; Avrupa’da perakende satışlar ve Sentix yatırımcı güveni, Almanya’da fabrika siparişleri, sanayi üretimi ve dış ticaret dengesi ile ABD’de hizmet PMI, ÜFE ve toptan stok rakamları takip edilecektir.
Küresel piyasalarda artan vaka sayısı ile pandemide ikinci dalgaya yönelik artan kaygılara karşılık aşının bulunmasına yönelik artan umutlarla olumlu gelen veriler risk iştahının korunmasını sağladı. Geçen hafta ABD ve Avrupa’da olumlu gelen PMI verileri sonrasında ABD’de olumlu gelen Haziran ayı istihdam raporu sonuçları risk iştahının korunmasında etkili oldu. Bu sabah ise teşvik beklentileriyle Asya öncülüğünde hızlı yükselişler var. Şangay’da %5, Nikkei’de %1,5’i aşan prim varken ABD vadelilerinde %1’in üzerinde primler var.
Geçen haftaki yoğun veri akışı sonrasında bu hafta gerek yurt içinde gerekse yurt dışında zayıf veri akışı var. Avrupa’da bu hafta Almanya’da fabrika siparişleri ile sanayi üretimi, Euro Bölgesi’nde perakende satışlar izlenecek. ABD’de ise bugün Hizmet PMI ve ISM İmalat Dışı Endeks ile haftalık işsizlik başvuruları öne çıkan veriler arasında.
İçerde geçen haftanın son günü açıklanan Haziran ayı enflasyon rakamları beklentilerin üzerinde gelerek TCMB’nin bundan sonraki dönemde faizde değişiklik yapmayacağına dair tahminleri güçlendirdi. TCMB’nin yılsonu için %7,4 olan hedefinin oldukça üzerinde %12,62’de gerçekleşen TÜFE’de baz etkisiyle düşüş yaşansa da %10’nun üzerinde kalabilir. Bununla birlikte kurların seyri ve petrol fiyatları ise kritik etkenler olmaya devam edecek.
Bugün Hazine’nin düzenleyeceği 2 yıl vadeli sabit kuponlu ve 7 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihaleleri ile Moody’s’in saat 17:00’de Türkiye ile ilgili düzenleyeceği webinar takip edilecek.
BIST Barclays, C. Suisse, Merill Lynch’e 3 ay açığa satış yasağı getirirken Goldman, JP Morgan ve Wood and Company’e 1 ay açığa satış yasağı getirdi.
Volatil seyirlere karşılık yurt içinde düşen faizlerin etkisiyle alternatifsiz kalan BIST’te risk iştahı Cuma günkü satışlara rağmen korunmaya devam ediyor. Geçen haftayı %0,94’lük primle 115.748 puandan kapatan 100 Endeksi’nde bu sabah küresel piyasalardaki hızlı yükselişlerin etkisiyle alıcılı başlangıç bekliyoruz. Yukarda 117.500 güçlü direnç iken aşağıda 115.000 güçlü destek bölgesi olarak izlenebilir. Kısa vadeli hareket için bu aralığın kırılımını takip edeceğiz.
BIST100 en düşük 82 bini görmüş ve arkasından başlayan ralli ile 116 bine kadar ulaştı. Bugüne olumlu başlayacak Endekste hedef 117 binler üstü olabilir. Aşağı geçiş noktası olarak yılbaşı seviyesi olan 114,425 izlenebilir.
Aşı ile ilgili olumlu haber akışı ve ABD’de güçlü gelen tarım dışı istihdam rakamları hisse piyasalarının alıcılı bir seyir izlemesine katkı sağladı. Yurt dışı piyasalardaki pozitif havanın katkısıyla BIST100 Endeksi günü %1,38’lik yükselişle 116.908 seviyesinden tamamladı. ABD borsaları günü yükselişle tamamlarken, bugün ABD borsaları tatil nedeniyle işlem görmeyecek. İşlem görmeye devam eden ABD vadelileri ise bu sabah hafif satıcılı bir seyir izliyor. Asya piyasalarında genel olarak yeşil bir renk hâkim. Avrupa borsalarının güne hafif satıcılı bir açılışla başlamaları bekleniyor. Endeks kapanışında 6,85 – 6,86 aralığında bulunan Dolar/TL, bu sabah 08:35 itibariyle 6,85’li seviyelerden işlem görmekte. BIST- 100 Endeksi’nin güne yataya yakın bir açılışla başlamasını bekliyoruz.
BIST100 Strateji
BIST 100 dün, önceki günkü kayıplarının büyük bir bölümünü geri aldı. Bir süredir bahsettiğimiz iki güçlü trend üzerinde hareketini devam ettiren BIST 100’de bu trendlerden mayıs ayında başlayan kısa vadeli olanı bugün itibariyle 115.600 mart ayından beri devam eden ana yükseliş trendi ise 113.100 civarında bulunuyor. Önceki günlerde bahsettiğimiz gibi bu iki trend kırılmadığı sürece geri çekilmelere temkinli yaklaşmak gerektiğini düşünüyoruz. Yukarıda ilk direncimiz önceki gün görülen zirve olan 117.357 iken buranın üzerinde endekste hareketlerin hızlanması beklenebilir. Bu durumda 118.500 – 121.000 ve devamında endeksteki tarihi zirveler gündeme gelebilir.
BIST-100 endeksinde 115,000 üzerinde yukarı hareket devam edebilir
Küresel teşvik adımları, ekonomilerin yeniden açılması ve aşı / ilaç haberleri eşliğinde Mart sonlarından bu yana yükselişlerin etkili olduğu piyasalarda, son günlerde öne çıkan koronavirüs yeni vaka sayılarındaki artışların ekonomideki toparlanmanın hızına yönelik endişelere neden olduğunu takip ediyoruz. İkinci dalga ve ekonomideki toparlamanın hızına yönelik belirsizlikler eşliğinde baskı altında kalan riskli varlık sınıfında yer alan hisse senetlerinde bu hafta toparlanma eğilimi etkili oldu. Covid 19 vaka sayılarındaki artışlar ABD’de bazı eyaletlerde yeniden açılma planlarının durdurulmasına neden olmaya devam etse de, aşı haberleri (Pfizer / BioNTech) ve güçlü makro veriler eşliğinde (ISM imalat, tarım dışı istihdam) 200 günlük ortalaması üzerinde tutunan küresel risk barometresi olarak da izlenen S&P 500 endeksi, dün günü %0.5, Nasdaq %0.5, Dow Jones %0.4, Russell 2000 ise %0.3 artıda tamamladı. (MSCI Dünya %+0.7, MSCI EM %+2.2, MSCI Türkiye ETF’i %+0.99). Petrol fiyatlarında yükselişler etkili olurken, ABD 10 yıllık tahvil faizi ve dolar endeksi yatay seviyede günü tamamladı. Önümüzdeki dönemde küresel salgının seyri ile birlikte ABD-Çin ilişkileri, Euro bölgesi kurtarma fonu ve ABD’de dördüncü koronavirüs yardım paketine yönelik haber akışı riskli varlıklar açısından belirleyici olabilecek konu başlıkları olmaya devam edecek. ABD’de istihdama odaklı olması planlanan yeni ekonomik teşvik paketi Temmuz ayında görüşülecek. AB liderleri ise 17-18 Temmuz’da Brüksel’de bir araya gelecek. Son haberlere göre ABD’nin Teksas eyaletinde gevşeme adımları askıya alınırken, maske takmak zorunlu hale getirildi. ABD Hastalıkların Kontrolü ve Önlenmesi Merkezi ülkede can kayıplarının temmuz sonuna kadar 160 bine ulaşabileceğini öngördü.
BIST100 endeksi dün haftanın ikinci işlem gününü %0.59 yükselişle 116.525 seviyesinde tamamladı. 23.3 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği günde bankacılık endeksi %0.59 düşerken, sanayi endeksi ise %1.15 değer kazandı.
Endeks yükselişe devam ediyor. Geçtiğimiz Çarşamba günü MSCI’dan gelen Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeler endeksinden çıkarılıp bir alt endekse alabileceği haberi sonrasında geri çekilen endeksin sonrasında ise kayıplarını telafi ettiğini izlemiştik. Yeni haftaya küresel borsalardaki görünüme eşlik ederek yatay bir başlangıç yapan BIST100 endeksi günün devamında ise yönünü yukarı çevirerek günü artıda noktalamıştı. Yükselişine dünde devam eden ve direnç seviyesi üzerinde kalıcılık sağlamayan başaran endekste yukarı yönlü hareketin bugünde devam ettiğini görebiliriz.
Haftanın üçüncü işlem gününde piyasalarda oluşan fiyatlamaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.
Güne yükselişle başlayan ve gün içerisinde 117.000 seviyesine oldukça yaklaşan endeks günü artıda kapattı. Endekste yükselişin sürmesi halinde 117.000 ve 117.600 direnç seviyeleri test edilebilir. Kar satışlarına bağlı olarak olası geri çekilmeler görmemiz durumunda ise 116.000 ve 115.400 destek seviyelerini takip edeceğiz.
Destekler: 116.000 / 115.400 / 114.800
Dirençler: 117.000 / 117.600 / 118.200
BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.
Beklentilerden iyi gelen ABD ve Çin verilerinin ardından hisse senedi piyasalarında yükselişler sürüyor. Vaka sayılarındaki artışa ve ABD – Çin arasındaki gerilime rağmen piyasalar güçlü kalmaya devam ediyor. ABD ve Asya’nın ardından Avrupa borsalarındaki yükseliş ikinci dalga endişesine rağmen piyasaları etkilemiyor. BİST100 endeksi Asya piyasalarındaki yükseliş ve ABD vadelilerindeki pozitiflik ile geçtiğimiz işlem gününe pozitif başladı.
Açılışın ardından Dış Ticaret Dengesi verisi açıklandı. TÜİK ile Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2020 yılı Mayıs ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %40,9 azalarak 10 milyar dolar, ithalat %27,8 azalarak 13,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.
AB tarafından seyahat sınırlamalarıyla ilgili açıklamalar yapıldı. AB, ABD vatandaşları için seyahat yasağı süresini uzatırken, Çin için seyahat yasağını karşılıklı olmak kaydıyla kaldırdı. AB’nin 14 ülkenin olduğu seyahat listesinde Türkiye’ye yer vermemesiyle BİST100 endeksine satış geldi. BİST100 endeksi günü 116.524 seviyesinden tamamladı.
AB tarafından salgın tedbirleri kapsamında Mart ayında kapatılan dış sınırlar, AB ülkelerine yakın coronavirüs verilerine sahip olduğu belirlenen Cezayir, Avustralya, Kanada, Gürcistan, Japonya, Karadağ, Fas, Yeni Zelanda, Ruanda, Sırbistan, Güney Kore, Tayland, Tunus ve Uruguay’a bugünden itibaren açılacak.
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı payları %3,94 oranında değer kazanırken, spor sektörü payları %2,32 oranında değer kaybetti.
Endekste takip edeceğimiz direnç seviyeleri 117.600 – 118.300 – 119.000 destek seviyeleri ise 116.100 – 115.400 – 114.700 olacak.
Ekonomik verilerin iyimserliği, ikinci dalga riskini gölgede bıraktı…
Yeni haftaya ikinci dalga ihtimali ile satışlar ile başlayan global endeksler gelen güçlü veriler sonrasında kayıplarını geri aldı. Dün akşam ABD’den gelen mayıs ayı bekleyen konut satışları %44,3 oranında artış ile hem beklentilerin hem de bir önceki aya ait verinin çok çok üzerinde gelmiş olması ABD endekslerinin toparlanmasını destekledi. Asya piyasalarında ise bu sabah benzer şekilde oldukça iyimser bir tablo var. Çin’den gelen PMI verilerinin iyi bir görünüm çizmesi fiyatlamalara olumlu yansıdı. Haziran ayı imalat PMI verisi 50,9 oranında gerçekleşerek büyümeye işaret etti. Anlık olarak Asya piyasalarındaki pozitif seyirle birlikte vadeliler cephesinde de karışık bir tablo var. Petrol fiyatları bu sabah hafifi satıcılı seyretmekte ve Brent petrol 41,6$ seviyesi üzerinde şekilleniyor. Spot ons altın 1770$ seviyesinden işlem görürken, vadeli ons altın kontratı ise 1781$ seviyesine kadar yükseldi. Her en kadar veri bazlı etkiler ile endeksler pozitif bir seyir gösterse de riskin devam ediyor algısı ons altındaki kazançların korunmasını destekliyor.
Yurtiçi piyasalarda ise sakin veri gündeminden ötürü fiyatlamaların global piyasalara paralellik göstermesini destekliyor. Dün güne yatay pozitif başlangıç yapan BIST100 endeksi 116.014 seviyesine kadar yükseldi. Günü ise 115.843 puanla %1,02 yukarıda bitirdi. İşlem hacmi ise 18,1 milyar TL olarak gerçekleşti. Endekse katkı büyük çoğunlukta Bankacılık endeksinden gelirken, bu katkıyı mali endeks ve sanayi endeksi de destekledi. Kur cephesinde de bu sabah 6,8412 seviyesi görülürken, anlık olarak 6,85 seviyesi izleniyor. Kur, endeksin aksine daha yatay bir seyir izlemekte ve düşüşün devamı açısından 6,85 seviyesinin altındaki kalıcılık önem arz ediyor. Yukarıda ise 6,88 – 6,90 dirençleri takip edilebilir. Bugün içerisinde veri takviminde seans başında dış ticaret dengesi ve diğer yandan haber akışları yakından takip edilecek.
BIST100 Endeksi Dün +1,02% değer kazanarak 115,800 seviyesinde kapattı. Gün içerisinde 1,600 puanlık marj içerisinde hareket etti. İşlem hacmi yüksek gerçekleşti. RSI aşırı alım sınırı içerisinde 80 seviyesine yükseldi.
Grafikte pozitif açılış sonrasında alımlar gün boyunca devam etti. 116,300 direncine yaklaşıldı. Yükselen kama formasyonu içerisinde salınım devam ediyor. Yukarıda dirençleri 116,300 – 117,500 Aşağıda ise destekleri 114.600 – 113,800 bandı ve 112,500 olarak görüyoruz. Gerilemelerde; yükselen kamanın alt sınırı ve 20g ort 111,100 – 113,300 önemli ana destekleri olacaktır.
Direnç: 116,400 – 117,500 – 118,800
Destek: 113,800 – 114,600 – 115,500
29 Haziran 2020 tarihinde güne pozitif eğilimle başlayan BIST100 endeksi bankacılık endeksindeki %3,68’lik güçlü yükselişin desteğiyle günü %1,02 yükselişle 115.843’den kapattı. Endeks gün içinde 115.300 üzerine tutundukça yükselişini 117.500’lere ilk hedef olmak üzere 118.800 – 119.200 aralığına kadar devam ettirmesi beklenmektedir. Kısa vadede bu aralığa yükseliş kar satışı fırsatı olarak takip edilebilir. Endeksin 115.300’ün altına gelmesi durumunda ise kar satışlarının 112.800 ilk hedef olmak üzere kısa vadeli yükseliş trend desteğinin geçtiği 111.100’lere kadar devam etme riski ortaya çıkacaktır. Gün içinde 117.500’lere yükseliş trade amaçlı satış fırsatı, 115.300’lere doğru gerileme ise alım fırsatı olarak takip edilebilir. Kısa vadeli göstergelerdeki negatif uyumsuzluk süreci devam ediyor. Bu görüntü endekste güçlü kar satışı riskinin yükseldiğine işaret etse de kısa vadeli göstergelerin tekrar pozitife dönmesi endekste yükseliş eğiliminin bir süre daha devam edeceğine işaret etmektedir. Bugün endeksin güne alıcılı bir eğilimle başlaması beklenmektedir.
Dün güne yatay açılışla başlayan BIST100 endeksi, seans başında 113,420 puana kadar geri çekildi. Ardından toparlamayı başarsa da TCMB kararı sonra yeniden satış tarafına geçen BIST100, günü %0,27 değer kaybıyla 114,139 puanla kapattı. 114,000 üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü hareketlerin devamını görebileceğimiz endekste, 114,800 ilk direnç olmak üzere 115,900’e yükseliş ivme kazanabilir. Olası kar satışları devam halinde ise 113,100’e geri çekilme devam edebilir.
Salgına yönelik endişeler önceki gün piyasalarda satışların yaşanmasına neden olurken, dün de dalgalı bir seyre neden oldu. Yurt dışındaki dalgalı seyre paralel bir seyir izleyen BIST100 endeksinin kapanışı sonrasında, Amerika Birleşik Devletleri borsalarındaki toparlanma güç kazandı. Salgın kaynaklı gelişmeler önemini korumaktadır. 114 bin üzerinde tutunmasını sürdüren BIST100‘de 116.000 seviyesi güçlü direnç konumunda bulunmaktadır. 116 bin üzerinde yükselişlerin ivme kazanabileceğini ve 118.000 – 120.000 aralığının gündeme gelebileceğini değerlendiriyoruz. Geri çekilmelerde ise mayıs ayından itibaren oluşan kısa vadeli trend desteği olan 112.500 ve mart ayından beri devam eden ana yükselen trend bugün itibariyle 110.500 ana destek konumunda bulunmaktadır.
Haftanın son işlem gününe toparlanan risk iştahıyla başlıyoruz. Koronavirüs salgınında ikinci dalga endişelerinin piyasalardaki fiyatlaması yine kısa sürdü. Bir önceki gün %2,5 oranında değer kaybeden MSCI Gelişmiş Ülke endeksi dün %0,6 oranında primle günü kapattı. Bu sabah da ABD vadelileri hafif alıcılı. Asya borsalarında yine yükselişler hakim. Bir önceki ikinci dalga fiyatlamasında emsallerinden pozitif ayrışan ve sınırlı düşüş eğilimi gösteren BIST100 ise dün de buna benzer bir görüntü sergiledi ve emsallerinden hafif de olsa olumlu ayrıştı. Toparlanan risk iştahıyla da BIST100 endeksi güne %0,5 – %1,0 aralığında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Endeksteki kısa vadeli düşüşe katalizörlük eden bankacılık endeksinde (XBANK) satış dalgası da bitmiş gözüküyor. Bu kapasımda, bankacılık endeksinin de desteğiyle endeks gün içerisinde 115binli seviyelerde alıcılı bir görüntü sergileyebilir.
İkinci Dalga İhtimalinin Yeniden Gündeme Gelmesi Endeksleri Baskılıyor.
ABD’de vaka sayısında artış ve ülkenin hala merkez üssü konumda olması endişelerin artmasına neden oluyor. Ekonomilerin açılmasının ardından vaka sayısının da tetiklenmesi riskleri de beraberinde getiriyor. Dün ABD endeksleri günü vaka sayısındaki artan endişelerin etkisi ile negatif bitirdi. NASDAQ %2,19, S&P 500 %2,59, Dow Jones %2,72 günü aşağıda bitirdi. Bu sabah Asya piyasalarında ise ağırlıklı olarak satıcılı bir seyir var. Vadeliler cephesinde ise negatif bir tablo izleniyor. Bugün Asya’da Hong Kong ve Çin piyasaları resmi tatil nedeniyle kapalı olacak. Ayrıca gün içerisinde ABD’de GSYH verisinin son okuma değeri takip edilecek. Diğer yandan Fed üyelerinin açıklamaları ile vaka sayısındaki son tablo fiyatlamalar açısından kritik olacak. Emtia tarafında ise ons altın 1760$ seviyesinden işlem görüyor. Risklerin artması ile güvenli liman talebi gören ons altın son 8 yılın en yüksek seviyesini test ettikten sonra seyrini koruyor. Petrol fiyatlarında ise vaka artışı ile talebin negatif etkileneceği beklentisi ve DOE’den gelen haftalık stok verilerinde artışın yaşanması fiyatları baskılıyor. Brent petrol 40.1$, ham petrol 37,8$ seviyesinden satıcılı şekilde işlem görüyor.
Yurtiçi piyasalarda ise global seyre paralel bir görünüm izleniyor. Vaka sayılarındaki artış yurtiçinde de oluşmasına karşın henüz ikinci dalga ihtimali gündemde değil. Önlemler devam ederken, tablonun riskli hale gelmesi durumunda önlemlerin alınabileceğine dün akşam saatlerinde Sağlık Bakanı Koca açıklamalarında yer verdi. BIST100 endeksi dün 115.627 seviyesini test etmesine karşın, günü %0,77 aşağıda 114.448 puanla bitirdi. İşlem hacmi ise 20,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Dolar/TL kurunda 6,85 üzerindeki seyrine devam ediyor. Kur için yeni bandı 6,85 – 6,90 aralığı olarak takip ediyoruz. Yurtiçinde salgınla ilgili gelişmelerin yanı sıra öğleden sonra TCMB’nin faiz kararı TL varlıkların seyri açısından kritik olacak.
114.000 desteğini izleyeceğiz…
Hafif satıcılı başlangıç bekliyoruz. Küresel piyasalardaki satışların da etkisiyle endeks 116.000 direncini dünkü denemesinde de kıramadı. 116.000’nin yukarı kırılmadığı durumda yükselişler satış için kullanılabilir. Aşağıda 114.000 desteğini ise satışların artmaması için korunması gereken destek olarak izliyoruz. Kırılması halinde 113.000 ardından 112.000 seviyeleri test edilebilir.
Kapanış : 114.449
Destekler : 114.000-113.500-113.000
Dirençler : 115.000-115.500-116.000
Bir süredir artan koronavirüs vaka sayılarına sınırlı tepki veren piyasalarda dün belirgin bir şekilde riskten kaçış yaşandı. ABD’de vaka sayılarının ciddi boyuta ulaşmasına ilave olarak ABD – Avrupa arasında ticaret geriliminin gündemin ilk sırasında yer almasıyla MSCI Gelişmiş Ülke endeksi dün %2,5 oranında değer kaybetti. Bu sabah da risk iştahında zayıf bir görüntü var. S&P500 vadelilerde %0,5 civarında değer kaybediyor. Dün %0,77 oranında düşerek risk iştahındaki zayıflığı kısmen fiyatlayan BIST100 endeksinin de bu sabahki fiyatlamalarla birlikte güne %0,3 civarında satıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Saatlik bazda belirginleşen zayıf teknik görünüm ve kısa vadeli oluşan tepe formasyonu satışların devam edebileceğini gösteriyor. Olası düşüşlerde endekste tepki gelebilecek destek olarak 112,8bin civarı izlenebilir.
ABD’de virüs vakalarının artışı ve ABD-AB ticaret gerginliğinin izlenmesiyle bugün risk iştahı zayıf seyrediyor. Çin ve Hong Kong bugün tatil olurken, Asya’nın geri kalanı ve ABD vadeliler ekside seyretmekte. ABD, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere’den ithal edilen 3,1 milyar USD’lik ürüne yeni tarifeler getirmeyi hedefliyor. IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu, “Benzeri olmayan bir kriz, belirsiz bir toparlanma” başlığıyla paylaşırken, nisan ayına göre daha derin bir resesyon ve yavaş bir toparlanma öngördü.
” ABD’de bugün 1. çeyrek nihai GSYH büyüme rakamı açıklanacak. Daha önce açıklanan yıllıklandırılmış %5’lik daralmada bir değişiklik yapılması beklenmiyor. TSİ 15.30’da açıklanacak mayıs ayı dayanıklı tüketim malları siparişleri verisi ise daha önem arz edebilir. Ayrıca ABD’de yeni işsizlik başvurularının 20 Haziran haftasında da düşüşünü sürdürerek 1,5 milyon kişi seviyesinden 1,3 milyon kişi seviyesine gerilemesi bekleniyor.
” Yurt içi tarafta ise, piyasaların odak noktası, TSİ 14’teki TCMB’nin faiz toplantısı olacak. TCMB’nin bugünkü toplantısında politika faizini 25 baz puan indirimle %8 seviyesine çekmesi beklenmekte. TCMB, koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler sebebiyle yavaşlayan ekonomik faaliyeti desteklemek için Türkiye’de görülen ilk koronavirüs vakasından bu yana toplamda 250 baz puan indirime gitmiş durumda.
Haziran ayında anket göstergeleri salgın öncesi seviyelere ulaşmak için iyileşme temposunu belirginleştirmekte. Mayıs ayında olduğu gibi inşaat sektörü ve reel sektör güven endeksleri öncülüğünde hizmet, perakende ve tüketici güven endeksinin toparlanma eğilimini sürdürdüğü görülmekte. Mayıs ayına benzer şekilde mevcut duruma ilişkin göstergelerin daha sınırlı artış sergilediği, normalleşme adımlarının katkısıyla gelecek 3 aya yönelik beklentilerin ise daha hızlı arttığı gözleniyor. Haziran ayında güven endekslerinin yanı sıra sanayi üretimine öncü olması açısından takip ettiğimiz elektrik tüketimi ve iç talebin gidişatına ışık tutan kredi kartı harcamalarının da salgın öncesi seviyelere yaklaştığını görüyoruz. Haziran ayında kredilerde güçlü seyir sürmekte, hafta sonu yapılan zorunlu karşılıktaki düzenlemeyle kredilerdeki artışın sürmesini bekleriz.
Mevsimsel etkilerden arındırılmış reel kesim güven endeksi, haziran ayında aylık 16,3 puan artarak 89,8 seviyesine çıktı. Ancak hala iyimserlik eşiği olan 100 seviyesinin altında. Arındırılmış verilerle kapasite kullanım oranı ise aylık 3,1 puan artarak %65,8 seviyesine çıktı, ancak geçen senenin ortalaması olan %75,7 seviyesinin oldukça altında bulunuyor. Sektörel güven endekslerinden; inşaat sektörü güven endeksi güçlü artışlarını sürdürüyor. Faiz indirimlerinin desteğiyle son iki ayda inşaat sektörü güven endeksindeki yükseliş 33 puanı buldu ve endeks yıl başındaki seviyelere geri döndü. İnşaat sektöründeki iyileşmeyi reel, hizmet ve perakende sektör güven endeksindeki toparlanma izledi.
Ekonomik güven endeksi, tüketici güveni, perakende ticaret, hizmet, inşaat ve reel kesim endeksinin belirlenmiş alt endekslerinin ağırlıklandırılarak (20 alt endeks) hesaplandığı, üretici ve tüketici tarafının ekonomik duruma ilişkin beklentilerini ve değerlendirmelerini içeren bir endekstir. Bugün açıklanan verilerin ışığında ekonomik güven endeksi, haziran ayında hesaplarımıza göre 61,7 seviyesinden 73,515 seviyesine doğru hızlanacak. Salgın öncesi endeks 91’li seviyelerdeydi.
Dün IMF Dünya Ekonomik Görünüm raporunu yayınladı. Bir önceki nisan ayında yayınlanan rapora göre belirsizliklere vurgu yapılarak tahminler aşağı çekilmekte. Ayrıca salgının tahmin edilenden daha fazla negatif etkide bulunduğu belirtilmekte. Dünya ekonomisinin bu sene %4,9 daralacağı tahmin edilmekte. Ocak ayı tahmininde Dünya’nın %3,3 büyüyeceği tahmin edilmekteydi. 2021 büyümesi de %5,4’e çekilmekte. Bir önceki raporda bu rakam %5,8 idi. Euro Bölgesi’nin bu sene %10,2, ABD’nin %8 daralacağı tahmin edilirken, Çin’in %1 büyüyeceği tahmin edilmekte. Ayrıca IMF küresel ticaretin de %11,9 daralacağını tahmin etmekte. Ayrıca raporda KOVID-19 ile mücadele için artan borçlanmaya dikkat çekilmekte. Türkiye ile tahmininde ise bu sene %5 daralma seneye ise %5 büyüme öngörülmekte.
BDDK’nın yayınladığı günlük verilere göre 19 Haziran haftasında DTH miktarında gerileme dikkat çekmekte. Kurumsal DTH’ler yaklaşık 1,04 milyar USD azalırken, geçen haftada bu rakam 0,11 milyar USD azalış yönündeydi. Bireysel DTH’lerde ise 0,14 milyar USD azalış görmekteyiz, geçen haftada bu rakam 0,22 milyar USD artmıştı.
TCMB Analitik Bilanço verisine göre 19 Haziran haftasında dış varlıklar 95,1 milyar USD seviyesinden 93,6 milyar USD seviyesine gelerek 1,5 milyar USD azaldı. Bunun neticesinde toplam rezervin 93,1 milyar USD seviyesinden 91,6 milyar USD seviyesine gerilediğini tahmin ediyoruz. Zorunlu karşılık rakamlarına baktığımızda ise 57,7 milyar USD seviyesinden 56,4 milyar USD seviyesine geriledi. Toplam rezervdeki değişimden zorunlu karşılıktaki değişimi çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 0,2 milyar USD azalarak 31,6 milyar USD seviyesinden 31,4 milyar USD seviyesine gerilediğini öngörmekteyiz. Geçtiğimiz hafta TCMB’nin kendi bünyesinde yaptığı swaplardan yaklaşık 0,6 milyar USD rezervlere katkı sağladı. Reeskont kredilerinin döviz rezervlerine katkısı da yaklaşık 1 milyar USD oldu.
BIST100 Güne Başlangıç
Risk iştahı gücünü korumaya devam ederken, beklentilerden iyi gelen öncü PMI rakamları toparlanmaya ilişkin iyimser beklentileri ve piyasaları destekledi. Küresel hisse piyasalarında dün pozitif bir seyir etkili oldu. BIST100 Endeksi ise kapanışa doğru gelen kâr satışlarıyla günü %0,13’lük sınırlı bir yükselişle 115.339 puandan tamamladı. ABD borsaları dün günü yükselişlerle tamamlarken, bu sabah ABD vadelileri yataya yakın hafif alıcılı bir seyir izliyor. Asya piyasalarında karışık bir görünüm hâkim. Avrupa borsalarının güne hafif satıcılı bir açılışla başlamaları bekleniyor. Endeks kapanışında 6,84 – 6,85 aralığında bulunan Dolar/TL, bu sabah 08:35 itibariyle 6,84’lü seviyelerden işlem görmekte. BIST- 100 Endeksi’nin güne yataya yakın bir açılışla başlamasını bekliyoruz.
BIST100 Strateji
Borsa İstanbul tarihinin en yüksek hacimleri ile yükseliş serisini devam ettirmeye çalışıyor. BIST100’de geçtiğimiz hafta 28,5 milyar TL ile rekor kıran hacim dün de yaklaşık 22 milyar TL olarak gerçekleşti. Dün güne yükselişle başlayan endekste günün son bölümde kar satışlarının etkili olduğunu gördük. BIST 100’de ilk destek 104 bin civarında bulunurken 113 bin yakın vade için daha önemli destek konumunda. Bu iki desteğin üzerinde kalındığı sürece geri çekilmelere temkinli yaklaşmak gerektiğini düşünüyoruz. 113 binin geçilmesi ile ilk hedef haline gelen 116 bin dün test edildi. 116 bin yeniden geçilecek olursa hareket sertleşebilir. Bu durumda 118.500 ve hatta tarihi zirveler yeniden gündeme gelebilir.
BIST100 Endeksi
Yatay başlangıç bekliyoruz. 5 günlük ağırlıklı ortalamaya denk gelen 114.300 üzeri kapanış pozitif iken yukarıda 116.000 seviyesini takip ediyoruz. 116.000 kritik direnç olmaya devam ediyor. 116.000 direncinin yukarı kırılması halinde 117.000 yeni hedef olarak izlenebilir. Kırılamaması halinde kar realizasyonları görülebilir. Bu açıdan 116.000’e doğru yükselişlerde satışlar görmeye devam edebiliriz. Kar realizasyonlarında 114.300-114.000 aralığı ilk önemli destek olup satışların derinleşmemesi için korunması gereken seviye olarak izlenebilir. Bu açıdan gün içi stop-loss seviyemizi 114.000’e çıkartıyoruz.
Dün seans kapanışı : 115.339
Destekler : 115.000-114.300-114.000
Dirençler : 116.000-116.500-117.000
Pandemide ikinci dalgaya yönelik endişelere karşılık ekonomilerin yeniden kapatılmayacağına dair açıklamalar ile bol likidite satışları sınırlarken risk iştahının korunmasını sağlıyor. Cuma gününü düşüşle kapatan ABD endeksleri dünü teknoloji hisseleri önderliğinde %0,6-1,1 aralığında primle kapattı. Bu sabah vadeli işlemlerde ise yatay seyir izleniyor. Asya’da ise karışık seyirler var. Nikkei’de %0,50’lik prime karşılık Şangay’da %0,13’lük prim var.
Beyaz Saray ticaret danışmanı Peter Navarro, Çin ile ticaret anlaşması “bitti” yönündeki söylemine ABD Başkanı Trump’tan yalanlama geldi. Trump, “Çin Ticaret Anlaşması tamamen yürürlükte. Çin’in anlaşmanın şartlarını yerine getirmeye devam edeceklerinden umutluyum” dedi.
Bugün küresel piyasalarda açıklanacak Haziran ayı PMI verilerini büyüme beklentileri açısından yakından izleyeceğiz. İkinci çeyrekte önemli daralmalar beklenirken bu daralmanın boyutu açısından sinyal olarak izlenecek. Mayıs ayına göre toparlanma beklense de PMI’ların 50 altında kalarak daralmaya işaret etmesi bekleniyor.
İçerde bugün takip edilecek önemli veri yok Hazine ihaleleri izlenecek. Hazine bugün 2 ihale düzenleyecek. 3 yıl vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli, sabit kuponlu devlet tahvili yeniden ihracı ile 5 yıl vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli, TÜFE’ye endeksli devlet tahvilinin ilk ihracı yapılacak.
BIST’te hafif alıcılı yatay açılış bekliyoruz. 113.000 üzerinde yukarı yönlü izlemeye devam ettiğimiz endekste 116.000 seviyesi ilk hedef olarak takip edilebilir. 116.000 üzerinde ise 117.000’e doğru yükselişin devamını görebiliriz.
Dün güne alıcılı başlangıç yapan BIST100 endeksi bankacılık endeksi öncülüğünde yükselişini güçlendirerek günü %1,39 yükselişle 115.190’dan kapattı. Bankacılık endeksi %2,74 ile pozitif ayrışarak güçlenmeye devam etti. Covid-19 vaka sayısındaki artışın devam etmesi nedeniyle yurt dışı borsalar ikinci dalga endişeleriyle günü genel olarak düşüşle kapatırken, BIST ayrışmasını güçlendirerek devam ettirdi. BIST kapanışı sonrası ABD borsaları kayıplarını geri alarak günü yükselişle tamamladı. DXY dolar endeksindeki zayıflamaya paralel EM para birimleri güçlü değer kazanırken, TL negatif ayrışarak Dolara karşı günü sınırlı değer kazancı ile kapattı. CDS’ler günü 479 seviyelerinden tamamladı. VIX endeksi hafif gerilese de 32 seviyelerinde ve kısa vadede volatilite ile birlikte ABD borsalarında satış yaşanma riskinin devam ettiğine işaret etmektedir. İkinci dalga endişeleri ile yurtdışı borsalarda satış baskısının devam edebileceğini düşünüyoruz. BIST ise bankacılık endeksi öncülüğündeki pozitif ayrışmasını ve yükselişini düşük momentumla devam ettirebilir. Ancak güçlü yükseliş sonrası BIST’te de kar satışları yaşanma riskinin yükseldiğini düşünüyoruz. Ancak olası kar satışlarının alım fırsatı olarak değerlendirilmesi ve orta vadede yükseliş trendinin korunması beklenmektedir. ABD ve Almanya vadeli endeksleri BIST kapanışına göre %1 üzeri yükselişle seyrediyor. ABD Başkanı Trump’ın, Çin’le yapılan ticaret anlaşmasının geçerli olduğunu açıklaması sonrası Asya borsalarında yükseliş eğilimi var. Endeksin güne sınırlı yükseliş eğilimi ile başlaması ve gün içinde yükselişini devam ettirse de yükselişlerin kar satışı fırsatı olarak kullanılması beklenmektedir
Haftanın ilk iş gününe pozitif açılışla başlayan endeks, seans başında gelen güçlü alımlarla Mart ayından bu yana en yüksek seviyeyi yeniden test etmiş oldu. Seans ortalarına hafif geri çekilme yaşansa da toparlanmayı başaran BIST100 günü %1,39 değer kazancıyla 115,190 puanla kapattı. Yukarı yönlü hareketlerin devamı halinde trend kanalı üst bandı 116,400 sonraki hedef olarak takip edilebilir. Olası kar satışları karşısında ise 114,000’i destek olarak izleyeceğiz.
Pandemide ikinci dalgaya yönelik artan kaygıların teşvik ve bol likiditenin önüne geçmesiyle dün yaşanan satışlar sonrasında bu sabah tepki alımları var. Koronavirüste artış yaşanmasına karşılık ekonomilerin kapanmayacağının açıklanması ve olumlu gelen veriler tepkileri desteklemekte. Dünü sınırlı değişimlerle karışık kapatan ABD endeksleri bu sabah vadelilerde %0,10’nun üzerinde primli iken Asya’da %0,6’yı aşan yükselişler var.
Dün ABD’de açıklanan Philadelphia Fed Endeksi, -21,4 olan beklentinin aksine +27,5 olarak gerçekleşirken haftalık işsizlik başvuruları 1,29 milyon olan beklentinin üzerinde 1,5 milyon oldu.
İngiltere Merkez Bankası (BOE) beklentiler dahilinde %0,10 olan politika faizini değiştirmezken 645 milyar sterlin olan varlık alım programını 745 milyar sterline çıkardı.
Küresel piyasalarda bugün önemli veri akışı yok. Yurt dışında Fed Başkanı Powell’ın TSİ 20.00’de yapacağı görüşme izlenecekken yurt içinde TCMB’nin beklenti anketi sonuçları takip edilecek.
BIST’te küresel piyasalardaki tepkilere paralel alıcılı başlangıç bekliyoruz. 111.000 üzerinde kapanış pozitif olup 112.000 üzerinde 113.500 hedeflenmeye devam edilebilir. 113.500 üzerinde ise 114.500 yeni hedef olmaya aday. Turkcell’in ortaklık sorunun ortadan kalkması sonrasında dün yaşanan yükseliş endekste yukarı eğilimi desteklemişti. Bu eğilimin bugün de devam etmesini bekliyoruz. Perakende sektörünün ve kamu bankalarına olan ilginin de sürmesini bekliyoruz.
BIST100 Endeksi dün % 1.40 artışla 1555 puan yükseldi ve 112,495 puandan kapattı. TVF’nin devreye girmesiyle ortaklık sorunu çözülen Turkcell, tavan olurken 725 puan katkı sağladı ve yükselişin yarısını yaptı. TCELL bu atakla beraber GARAN ve AKBNK’ı geçerek BIM’in ardından endeksteki en yüksek ağırlığa sahip ikinci şirket konumuna yükseldi. Son durumda BIM%9.2 TCELL% 6.6 ağırlığa sahipler. İkisi dün yükselerek endeks 832 puan katkı verdiğinden BIST100 ciddi değer kazandı ancak Endeksteki 31 şirket günü değer kaybıyla kapattı. Bugün de TCELL yükselişi sürerse BIST100‘ün 114 bine doğru hareketlendiği görülebilir. Bilindiği gibi Endeksin yıla başladığı değer 114,425’di.
Dün güne pozitif eğilimle başlayan BIST100 endeksi bankacılık endeksindeki düşüşe rağmen günü 110.940’dan yatay kapattı. Endeks kısa vadeli düzeltme eğilimini sonlandırarak yükseliş eğilimine devam ederken, kısa vadede 109.400 üzerinde kaldıkça yükselişini 113.300-114.200 aralığına kadar devam ettirme potansiyelini koruyacaktır. Endeksin tekrar 109.400 altına gelmesi durumunda kar satışlarının 106.800 – 107.200 aralığı ilk hedef olmak üzere 105.700-106.400 aralığındaki fiyat boşluğuna doğru devam etmesi beklenir. Gün içinde 109.500 altına gerileme trade amaçlı alım fırsatı, 112.500 ve üzerine yükseliş ise kar satışı fırsatı olarak takip edilebilir. Orta vadeli göstergelerdeki pozitif görünüm kar satışları yaşansa da orta vadede yükseliş trendinin devam edeceğine işaret ediyor. Ancak kısa vadeli göstergelerdeki negatif eğilim endekste kısa vadeli güçlü kar satışları yaşanma riskinin yükseldiğine işaret etmektedir. Endeksin güne satıcılı bir eğilimle başlaması beklenmektedir.
110.400-111.600 aralığını ve kırılımını takip edeceğiz…
Hafif satıcılı başlangıç bekliyoruz. 5 günlük ağırlıklı ortalamaya denk gelen 110.400 üzeri kapanış pozitif iken pozitif durumun devamı için 110.400 bugün de korunmalı. Korunması halinde yükseliş eğiliminin devamı beklenebilecekken 110.400 altına gerilemede 110.000 test edilebilir. 110.000 gün içi kritik destek olup altına inilmesinde 109.500 ardından yükselen trende denk gelen 108.500 desteği gündeme gelebilir. Tepkinin devamı için ise 111.000 üzerine yerleşme sağlanmalı. 112.000 ise güçlü direnç olmayı sürdürüyor.
Kapanış : 110.940
Destekler : 110.400-110.000-109.500
Küresel piyasalarda pandemi ile ilgili olarak dalgalanmalar görmeye devam ediyoruz. Önümüzdeki süreçte bu dalgalanmaları sıkça görmek mümkün. Diğer yandan aşıya yönelik haberlerde piyasalardaki umutları beslemeye devam ediyor. Bu sabah ABD vadeli piyasalarda hafif satış baskısı bulunuyor. Asya borsalarında yine hafif satıcılı bir eğilim var. Dolar endeksi sakin görünürken, Dolar kurundaki katı hareket 6.85 seviyelerinde devam ediyor. BIST100 endeksi için 110600 seviyesi üzerine yerleştiğini halen söylemek güç. Endeksin 110600 seviyesi üzerine yerleşmesi durumunda yukarı hareket devam edecektir. Yatırımcılar 110600 seviyesi üzerine yerleştiğini gördükten sonra ilave pozisyon alabilirler ya da 110000 seviyesini stop loss alarak pozisyonları koruyabilirler.
Ülkelerin ekonomilerini faaliyetlere açmasıyla birlikte vaka sayılarında başlayan artışlar endişelerin artmasına neden oluyor. Bir yandan vaka sayısındaki tablo diğer yandan küresel ekonomiye dair gelen olumsuz değerlendirmeler risk iştahını negatif etkilemekte. Bu sabah Asya piyasalarında hafif satıcılı bir seyir hâkim. Vadeliler cephesinde ise karışık bir tablo var. Ons altın 1720$ üzerindeki ısrarcılığını koruyor. Artan risklerin peşinden ise güvenli liman olarak gördüğümüz ons altının değil Japon yeninin desteklendiğini görüyoruz. USDJPY paritesi 106.700 seviyesine kadar geri çekildiği görülüyor. Petrolde ise virüs endişesi, artan ham petrol stokları ile baskı sürüyor. Dün gelen ham petrol stoklarında 1.2 milyon artış görüldü. Petrolde verilerin yanı sıra haber akışları yakından takip edilecek. Veri takviminde ise ABD’den gelecek haftalık işsizlik başvuruları verisi ve İngiltere Merkez Bankası faiz kararı yakından takip edilecek. Bunun yanı sıra virüse dair son tablo ve siyasi gelişmeler izlenmeye devam edilecek.
Yurtiçinde ise dün güne yatay pozitif başlangıç yapan BIST100 endeksi günü yatay bir şekilde 110.939 puanla bitirdi. Bankacılık endeksi negatif katkı sağlarken diğer sektör endekslerinden gelen katkı ile endeks günü yatay primli şekilde tamamladı. Endeksin 110 Bin üzerindeki kalıcı seyri hareketin devamı açısından önemli. Fakat global piyasalara olan paralellik baz alındığında daha temkinli olmak gerekebilir. Dolar/TL kurunda ise 6.84 seviyesi takip ediliyor. Kur 6.80-6.85 bandında hareket eğilimini korumasına karşın üst ana dirence yaklaşmış durumda. Bu nedenle hareketin 6.85 üzerindeki seyri kritik olabilir. Bugün yurtiçinde takvim sakin. Siyasi ve jeopolitik gelişmeler bugünlerde TL varlıkları açısından önemli. Ayrıca vaka artışları devam etmekte ve buna karşı alınabilecek kararla ilişkin haber akışları yakından takip edilecek.
Dün güne pozitif açılışla başlayan endeks, seans başında 110,000 seviyesi üzerinde tutunmayı başararak ivme kazandı ve 111,875’e kadar yükseliş kaydetti. Seans sonlarına doğru gelen kar satışları ile hafif geri çekilme yaşayan BIST100 günü %1,26 değer kazancıyla 110,939 puanla kapattı. Kar satışlarının devamı halinde 110,350’i ilk destek olarak takip edeceğimiz endekste, altında kalınması halinde 109,000’e geri çekilme devam edebilir. Yükseliş trendinin devamı halinde ise trend kanalı üst bandı 112,000 sonraki hedef olarak takip edilebilir.
Güne yurtdışına paralel güçlü alımlarla başlangıç yapan BIST-100 endeksi günü %1,26 yükselişle 110.940’dan kapattı. Fed’in şirket tahvilleri alacağını açıklaması sonrası risk alma iştahı tekrar geri dönerken, ABD’den ek teşvik paketi beklentileri ve ilaç haberleriyle birlikte gün içinde yurtdışı borsalar güçlü bir yükseliş sergiledi. Ancak Powell’in temkinli duruşunu devam ettirmesi ve Çin’in başkenti Pekin’de ikinci dalga endişeleriyle tekrar tedbirlerin alınmasıyla yurtdışı borsalar gün içi kazançlarının bir kısmını geri verdi. TL yurt dışına paralel hafif değer kazanırken CDS’ler de gerileyerek günü 461 seviyelerinden tamamladı. VIX endeksi 34 seviyelerde ve volatilitenin kısa vadede devam edeceğine işaret ediyor. Endeks 28 seviyesi altına gelmedikçe yurtdışı borsalarda kar satışlarının tekrar güçlenme riski devam edecektir. Yurtdışı borsalar geçen haftaki kayıplarının bir kısmını geri alsa da Covid-19’a ilişkin ikinci dalga endişeleriyle kar satışlarının tekrar güçlenme riskinin halen devam ettiğini düşünüyoruz. Yurtdışı borsalardaki yükseliş eğiliminin devamı durumunda BIST’in de düşük momentumla yükselişe eşlik etmesi beklenir. Ancak, yurtiçinde de vaka sayısının tekrar artışa geçmesi nedeniyle endeksin yükseliş eğilimini devam ettirme eğiliminde olsa da kısa süreli sert kar satışları yaşanma riskinin devam ettiğini düşünüyoruz. ABD vadeli endeksleri BIST kapanışına göre hafif negatif seyrediyor. Asya borsalarında ikinci dalga endişeleriyle genel olarak negatif eğilim var. BIST’in güne sınırlı kar satışlarıyla başlaması ve gün içinde dalgalı bir seyir oluşması beklenmektedir.
FED’in özel şirketlerden de tahvil alacağını açıklamasıyla birlikte global hisse senedi piyasalarında risk iştahı yükseldi. BIST100 endeksi artıda başladığı işlem gününde kazançlarını korumayı başardı. Endeks 111 bin seviyesini aşarak 6 Mart sonrası zirveyi gördü. Yeni işlem gününde Asya piyasalarında endeksler dünkü yükselişini koruyamadı. Çin’de koronavirüs salgınında vaka sayılarındaki artış ikinci dalga endişelerini beraberinde getiriyor. Çin’in başkenti Pekin’de acil durum müdahale seviyesi ikinci düzeye çıkarıldı. FED Başkanı Powell Senato’ya yaptığı konuşmasında temkinli duruşunu sürdürdü. Reel ekonomide toparlanmanın zaman alacağını ifade etti. ABD ve Almanya vadeli piyasalarında endeksler yataya yakın ekside. BIST100 endeksinin güne yataya yakın başlaması beklenebilir.
Koronavirüste ikinci dalgaya yönelik artan riskler eşliğinde yaşanan satış baskısı teşviklerin devreye girmesiyle yerini alımlara bırakmış durumda. Fed küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik 600 milyar dolara varan kredi programını başlattığını duyururken ikinci piyasada şirket tahvili almaya başlayacağını açıkladı. Trump yönetiminin de ekonomiyi teşvik için 1 trilyon dolara yakın alt yapı planını devreye sokmaya hazırlandığı belirtiliyor. Japonya Merkez Bankası iki günlük bir toplantı sonrasında bugün para politikasını değiştirmezken şirket finansmanı için daha fazla destek vermeye hazır olduğunu, finansal piyasa istikrarını korumak için çaba göstereceğini duyurdu.
Dün sabah vadelilerde %2’nin üzerinde düşüş gösteren ABD endeksleri gece kapanışı %0,6-1,4 aralığında primle kapatırken bu sabah vadeli işlemlerde %1,5 civarında yükseliş var. Dünü %0,32’lik kayıpla tamamlayan ABD DAX endeksinde ise bu sabah vadeli işlemlerde %3’ün üzerinde prim var. BOJ’un şirket finansmanı için daha fazla destek vermeye hazır olduğunu açıklamasıyla Nikkei’de %5’e varan prim varken Şangay’da %1’i aşan yükseliş sözkonusu.
Bugün Fed Başkanı Powell’ın Senato’da yapacağı yarıyıl sunumu yakından izlenecek. TSİ 17:00’de yapılacak sunum öncesinde metnin dağıtılması bekleniyor. Powell’ın 10 Haziran’daki açıklamalarından farklı bir açıklama yapması beklenmezken tonlamasını yumuşatacağı beklentiler arasında. Bu açıdan Powell’ın bugünkü sunumu ve soru-cevap kısmındaki konuşması küresel piyasaların seyri açısından önemli olacak.
Powell’ın sunumu dışında bugün ABD’de Mayıs ayına ilişkin perakende satışlar ve sanayi üretimi 2.çeyrekdaralma beklentileri açısından yakından izlenecek.
BIST tarafında küresel piyasalara paralel alıcılı başlangıç bekliyoruz. Yukarıda 111.000 direncini takip edeceğiz. Kırılıp kırılamayacağı kısa vadeli hareket için belirleyici olacak. Kırılması halinde 113.500 yeni hedef seviye olarak takip edilebilir.
BIST100 en düşük 82 bini görmüş ve arkasından başlayan ralli ile 111 bine kadar ulaştı. Global ralli sürdükçe eşlik eden BIST100 için 109 bin civarı geçiş bölgesi olarak takip edilebilir.
BIST100 endeksi dünkü işlemleri %0,25 değer kaybıyla 109.555 puandan tamamladı. Endeks gün içinde 108.716-110.066 bandında hareket etti. Güne satıcılı başlayan endekste, 107.716 puandan destek bulunulması ile tepki alımları geldi. Endekste 110.000 üzerine yükseliş denemelerinde satışların geldiğini izlemekteyiz. Endeksin yönünün yukarı dönmesi için ilk etapta 110.000 üzerine yerleşerek, 111.000 direncini geçmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bu iki direncin geçilmesi halinde 113.000 ve 115.000 hedeflenebilir. Aşağı yönde ise 108.500 -107.700 ilk destekler olarak izlenebilir. Endeks dolar bazında ise günü 1,59 cente gerileyerek kapattı. Kısa vadede 1,60 altında kalınması halinde 1,57-1,55 bölgesi gündeme gelebilir. Koronavirüs (Covid-19) salgınında ikinci dalgaya ilişkin endişeler nedeniyle güne satışlarla başlayan endeksler, ABD Merkez Bankası Fed’in piyasalara destek vermek için şirket tahvili almaya başlayacağı haberi ile günü artı kapattı. Bu sabah ABD ve Japonya Merkez Bankaları’ndan gelen destek paketleri küresel risk iştahının artmasını sağladı. Şu sıralarda ABD vadeli borsaları %2 civarında ve Asya borsaları güçlü alıcılı hareket ediyor. Dün 6,86’yı test eden dolar/TL kurunda düşüş eğilimi gözleniyor. BIST endeksinin alıcılı bir görüntü ile 111.000 direncini hedefleyerek güne başlmasını beklemekteyiz.
Dün, BIST100 endeksi güne satıcılı başlamasına rağmen seans başlarında gelen tepki alımlarıyla toparlanmaya çalıştı. Ancak alımların zayıflaması ile yeniden geri çekilme yaşana BIST100 günü %0,57 değer kaybıyla 109,155 puanla kapattı. 109,000 üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü hareketlerin devamını görebileceğimiz endekste, 110,400 ilk direnç olmak üzere 111,750 sonraki hedef olarak takip edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise 108,100 destek olarak izlenebilir.
FED toplantısı ve salgında ikinci dalga beklentileri başta ABD piyasalarında olmak üzere küresel ölçüde kar realizasyonu gerekçesi olarak kullanılıyor. Dün yurt dışında satışlar sertleşirken BIST100’de kayıplar sınırlı kaldı. Endekste bir süredir bahsettiğimiz gibi önemli bir destek kırılışı olmaması satış iştahını sınırlıyor. Kısa vadede 108.250 takip ettiğimiz en önemli destek. Bu seviye altında olacak bir kapanış ihtimali teknik baskıyı artırabilir ve satışların hacimlenerek sertleşmesine neden olabilir. Bu nedenle kısa vade için bu seviyeyi referans olarak izlemeye devam ediyoruz. Bu seviye üzerindeki kapanışlar devam ettiği sürece yukarıda son zirve olan 111.050 seviyesinin aşılma ihtimali canlı kalmaya devam edecektir.
İkinci dalga endişesi ABD endekslerine sert satış getirdi…
Fed kararının ardından piyasaların gösterdiği satıcılı seyre virüste ikinci dalga ihtimali hız kazandırdı. ABD’nin 21 eyaletinde artan vaka sayısı, özellikle ülke genelinde sokaklarda yaşanan sürecin tetiklediği bir tablo ile gelişti. Bu durumda ikinci dalga ihtimalini de tetikledi. Bu gelişmeye Hazine Bakanı Mnuchin, ikinci dalga olması halinde ekonomiyi durduramayız açıklamasını yaptı. Bu açıklama kısa vadede endeksler için pozitif olsa da açıklama ile ABD vadelilerinde toparlanma eğilimi izleniyor. Dün ABD endekslerİ kapanışta %5’i aşan satışlar kaydetti. Ayrıca endeksler bu hareketi yaşarken, petrol fiyatlarıda nisan ayından sonra en sert düşüşü kaydederek %8’in üzerinde geriledi. Son gelen stok verilerinde yaşanan artış ve talep zayıflığı, ikinci dalga ihtimali petrol fiyatlarını baskıladı. Ekonomilerin açılması ve kısıntı haberleri ile oluşan iyimserlik bu gelişmeler ile bozuldu. Ons altında ise hareket 1727$ seviyesinde izleniyor. Dün akşam bu fiyatlamalar karşısında ons altın sakin seyrini korudu. Bu sabah Asya piyasalarında satıcılı bir tablo var. Vadelilerde ise ABD haricinde karışık bir seyir takip ediliyor. Bugün içerisinde Avrupa’da sanayi üretimi ve AB Maliye Bakanları toplantısı yakından izlenecek.
Yurtiçi piyasalarda ise dün global endekslere paralel bir hareket izlendi. Endeks günü %0.55 aşağıda 109.155 puanla tamamladı. İşlem hacmi ise 16.2 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks cephesinde 110 Bin üzerindeki kalıcı görünümde ivme kaybı yaşandığı görülüyor. Bu seviye üzerinde güçlü bir görünüm oluşmadıkça aşağı yönde geri çekilmelerde ise 108.500 desteği izlenebilir. Dolar/TL kurunda ise 6.83 seviyesi izleniyor. Dün global çapta yaşanan hareket sonrasında kur yukarı yönlü bir fiyatlama izledi. Bugün yurtiçinde seans başında sanayi üretimi ve cari işlemler dengesi verisi takip edilecel. Veriler özellikle Nisan ayı olması ve virüsün ekonomi üzerindeki etkileri görebilmek adına önemli olacak.
BIST100 endeksi haftanın üçüncü işlem gününü %0.50 yükselişle 109.779 seviyesinde tamamladı. 16.3 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği günde bankacılık endeksi %0.39 yükselirken, sanayi endeksi ise %0.70 değer kazandı.
Endeks yönünü yeniden yukarı çevirdi. Haftanın ilk işlem gününe yükselişle başlayan endeks gün sonunda gelen satışlar nedeniyle gelmiş geçmiş en uzun yükseliş serisini on dördüncü gününe taşıyamamıştı. Dünde satış baskısının ağır bastığı BIST100 endeksi bugün ise global piyasalardaki pozitif görünüme eşlik ederek yönünü tekrar yukarı çevirdi. Gün içerisinde 110.400 direnç seviyesine kadar yükselen endekste dün akşam Fed başkanı Powell’in yaptığı açıklamalar sonrasında bugün yukarı yönlü hareketin devam ettiğini görebiliriz.
Powell’in açıklamaları sonrasında haftanın dördüncü işlem gününde piyasalarda oluşan fiyatlamaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.
Güne yükselişle başlayan endeks gün içerisinde bu yükselişini korumayı başardı. Gün içerisinde 110.400 direnç seviyesine kadar yükselen endekste yükselişin devam etmesi halinde 110.000 ve 111.800 direnç seviyeleri test edilebilir. Endekste olası bir geri çekilme yaşanması durumunda ise 109.400 ve 108.800 destek seviyelerini takip edeceğiz.
BIST100 Destek Noktaları: 109.400 / 108.800 / 107.500
BIST100 Direnç Noktaları: 110.400 / 111.000 / 111.800
109.000 desteğini takip edeceğiz…
Küresel piyasalara paralel satıcılı başlangıç bekliyoruz. Dün 109.392-110.410 aralığında hareket eden ve kapanışı 109.779 puandan yapan endekste bugünün ilk saatlerinde 109.300-109.000 desteğinin korunup korunamayacağını takip edeceğiz. Korunması halinde tepki alımları beklenebilecekken korunamaması halinde 108.500 desteğinin yeniden test edildiğini görebiliriz. Olası tepkide ise alımların güçlenmesi için 110.000 yukarı kırılmalı.
11 Haziran 2020 Kapanış : 109.779
11 Haziran 2020 Destekler : 109.000-108.500-106.500
11 Haziran 2020 Dirençler : 110.000-110.500-111.000
Güne yükselerek başlayan BIST100 endeksi seans içerisinde de bu seyrini devam ettirerek artı bir kapanışla günü sonlandırmıştır. Endekste, kısa vadeli gösterge olan momentum göstergesinde negatif uyumsuzluk olması kar satışlarının bir süre daha devam edebileceğini işaret ediyor. Ancak genel teknik görünümde bir bozulma görünmemektedir. Yukarı yönde hareketin devam etmesi halinde 110.700 ve 113.100 seviyeleri direnç olarak karşımıza çıkıyor. Aşağı yönlü hareketler durumda 108.100 ve 105.800 seviyelerini destek olarak takip ediyor olacağız.
Destekler: 108.100 – 105.800 – 104.100
Dirençler: 110.700 – 113.100 – 115.200
BIST100 endeksi haftanın ikinci işlem gününü %0.37 düşüşle 109.237 seviyesinde tamamladı. 12.4 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği günde bankacılık endeksi %0.83 düşerken, sanayi endeksi ise %0.18 değer kaybetti.Endeks desteğinde tutunmaya çalışıyor. Haftaya yükselişle başlayan BIST100 Endeksi gün sonunda gelen satış dalgası sonucunda gelmiş geçmiş en uzun yükseliş serisini on dördüncü gününe taşıyamayarak günü düşüşle noktalamıştı. Dün ise endeksteki satış baskısı devam ederken 108.450 seviyelerine kadar geri çekilen endeks 108.800’deki destek seviyesinde tutunmayı başardı. Endeksin bu seviye üzerinde tutunması durumunda yükseliş trendine devam ettiğini görebiliriz. Haftanın üçüncü işlem gününde virüs kaynaklı haber akışlarını ve ABD-Çin geriliminin fiyatlamalar üzerindeki etkisini takip etmeyi sürdüreceğiz.
Güne yükselişle başlayan endekste önceki gün başlayan satış baskısı dünde devam etti ve endeks günü düşüşle noktaladı. Endekste satış baskısının artması ve geri çekilmenin sürmesi halinde 108.800 ve 107.500 destek seviyelerini takip edeceğiz. Yukarı yönlü toparlanma hareketlerinde ise 109.600 ve 110.200 direnç seviyeleri test edilebilir.
BIST100 Destek Noktaları: 108.800 / 107.500 / 106.600
BIST100 Direnç Noktaları: 109.600 / 110.200 / 111.000
Güne pozitif eğilime başlayan BIST100 endeksi bankacılık endeksi öncülüğünde kar satışlarıyla karşılaşarak günü %0,37 düşüşle 119.237’den kapattı. Endeks kısa vadeli yükseliş trend desteğini aşağı yönde ihlal ederken, endeksin yükseliş eğilimini devam ettirmesi için 110.400 üzerinde hacimli kapanış görmemiz gerekiyor. Endeks kısa vadede bu seviye altında kaldıkça kar satışlarını 107.200-107.500 aralığı ilk destek bölge olmak üzere 104.700-105.500 aralığına doğru devam ettirmesi beklenmektedir. Kısa vadede bu aralığa gerilme yeni alım fırsatı, gün içinde 110.000 ve üzerine düşük hacimli yükselişler ise kar satışı fırsatı olarak takip edilebilir. Endeksin 110.400 üzerine geri dönemsi durumunda ise yükselişini 112.500-113.100 aralığına doğru devam ettirme potansiyeli oluşacaktır. Orta vadeli göstergelerdeki pozitif görünüm kar satışları yaşansa da orta vadede yükseliş trendinin korunacağına işaret ediyor. Ancak kısa vadeli göstergelerin Sat konumuna geçmesi ve kar satışlarında işlem miktarının yükselmesi yükseliş denemeleri oluşsa da kısa vadede kar satışı baskısının devam edeceğine işaret etmektedir. Endeksin güne sınırlı pozitif eğilimle başlaması beklenmektedir.
Aylık Kazançlarını Koruma Çabası İçerisinde… Rekor yükseliş serisinin ardından haftaya kayıpla başlayan endeks Salı günkü işlemlerde global hisse senedi piyasalarına paralel bir şekilde geri çekildi. Gelişen piyasa ülkelerinde kar realizasyonları görüldü. Ekonomilerin yeniden açılmasıyla birlikte aşırı bir iyimserlik fiyatlamasına giren hisse senedi piyasaları reel sektör ile finansal sektörün ayrışıp ayrışmadığına emin olmak istiyor. Yurt dışı hisse senedi piyasaları FED toplantısı öncesinde karışık bir görünüm sergiliyor. Asya piyasalarında ülkeler bazında ayrışma yaşanırken, ABD ve Avrupa endeks vadelileri ise dünkü kayıpların ardından artıda. BIST100 endeksinin güne yataya yakın artıda bir açılış yapması beklenebilir, 110 bin seviyesinin üstünü test etmesi beklenebilir. Piyasalar bugün FED toplantısına odaklandı, getiri eğrisi kontrolüne yönelik mesajlar takip edilecek.
9 Haziran 2020 tarihli Borsa İstanbul BIST100 endeksi için uzman aracı kurumların günlük bültenlerini sizler için derledik.
Ekonomilerin açılması risk iştahını destekliyor…
Global endesklerin pozitif hareketinde, ekonomilerin açılarak sorunsuz şekilde ilerlemesi önemli etken olmaya devam ediyor. Dün ABD’de New York’ta ekonomik faaliyetlerin başlamasıda pozitif fiyatlamaları destekleyen gelişmelerden biri. Bu sabah baktığımızda ise Asya borsalarında ağırlıklı olarak pozitif bir tablonun hakim olduğu gözleniyor. Vadeliler cephesinde ise karışık bir tablo var. Bu sabah Kuzey Kore ve Güney Kore arasında yaşanılan gerginlik ve Kuzey Kore tarafından alınan karar günün geri kalanındaki fiyatlamalar adına önemli olacak. Gelişmelerin seyri risk iştahını negatif etkileyebilir. Emtia cephesinde ise ons altın, endekslerdeki hareketin etkisi ile satış baskısı görürken diğer yandan doların zayıf seyri ile tepki alımları ile karşılaşıyor. Bu sabah ons altın 1695$ üzerinde fiyatlanıyor ve 1700$ direnci önemli bir seviyeye işaret ediyor. Petrol cephesinde ise üretim kesinti kararında sağlanan anlaşmanın ardından, Irak’tan bu konuya desteğin geleceğini duyurması petrol fiyatlarını bu sabah pozitif etkiliyor.
Yurtiçi piyasalarda ise endeks dün 111.042 seviyesini test etti. Günü ise 109.637 puandan %0.35 aşağıda kapattı. Bankalar ve sanayi cephesinden gelen kar satışları endeksin aşağı yönlü hareketine piyasa kapanışına doğru hız kazandırdı. Endeksin pozitif hareketini koruyabilmesi adına 110 Bin üzerinde kalıcı olması önem arz ediyor. Bugün yurtiçi piyasalarda önemli bir takvim bulunmuyor. Normalleşme adımları ile vaka sayısındaki tablo gelecek kararların belirlenmesi adına önemli bir unsur olacak. Bu nedenle olası yapılacak Kabine Toplantısı ve gelecek açıklamalar kritik olabilir. Dolayısıyla haber akışlarının bu dönemde yakından takip edilmesinde fayda var.
BIST100 Endeksi dün -0.35% değer kaybederek 109,600 seviyesinde kapattı. Gün içerisinde 1,700 puanlık marj içerisinde hareket etti. İşlem hacmi yüksek düzeyde gerçekleşti. RSI aşırı alım sınırı içerisinde 80 seviyesinde devam etti.
Grafikte 108,800 – 112,500 işlem bandı içerisinde salınım devam ediyor. 20 günlük ortalama 103,500 ve 50 günlük ortalama 98,500 seviyelerinde kaldılar. 108,800 üzerinde kalındıkça ana direncini 112,500 olarak görüyoruz. Bu seviye aşağısında ise 105,000 seviyelerine kadar geri çekilme görülebilir. Dirençleri 111,200 – 112,500; destekleri ise 110,000 – 108,800 – 107,100 olarak görmeye devam ediyoruz.
Bu sabah yatay açılış sonrasında 106,500 – 111,200 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.
Haftanın ilk iş gününe pozitif açılışla başlayan endeks, 111,000 seviyesini test etmesinin ardından kar satışlarıyla karşılaştı. 5 günlük hareketli ortalama 109,250’ye kadar geri çekilen BIST100 toparlanmaya çalışsa da başarılı olamadı ve günü %0,35 değer kaybıyla 109,637 puanla kapattı. Böylelikle 13 günlük pozitif kapanış serileri sona ermiş oldu. Ancak endekste pozitif görünüm devam ediyor. Yükseliş trend kanalı içinde hareket etmeye devam eden endekste, 110,150’nin geçilmesi halinde 112,250 sonraki hedef olarak takip edilebilir. Olası kar satışları devamı halinde ise 109,000 desteği altında 108,400’e geri çekilme devam edebilir.
Haftanın ilk işlem gününde Borsa İstanbul BIST100 endeksinde oluşan beklentileri ve aracı kurumların günlük borsa değerlendirmelerini sizler için derledik.
Info Yatırım BİST100 endeksinde hafif alıcılı bir açılış bekliyor.
Küresel Piyasalarda yukarı yönlü seyir sürmeye devam ediyor. Ülkelerin normalleşme adımlarını devreye alması endekslerin pozitif devam etmesini sağlıyor. Zayıf veriler sonrası zaman zaman kar realizasyonları gerçekleşse de genişleyici Maliye ve Para politikaları yükselişin devam etmesini sağlıyor.
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününe BIST100 endeksi pozitif başladı. Veri akışının zayıf olduğu günü endeks %0,44 oranında yükselişle 110.022 seviyesinden tamamladı. Endeks 5 Mayıs’ta başlayan ve Cuma günkü kapanışa kadar devam eden 13 günlük ralli ile tarihinin aralıksız en uzun süreli çıkışını yaptı. Endeks tarihinin bir önceki en uzun rallisi, 1993 yılının Ağustos ayındaki 12 günlük seriydi.
Haftanın ilk işlem gününde takip edeceğimiz direnç seviyeleri 110.800 -111.500 – 112.300 olacakken, destek seviyeleri ise 109.500 – 108.700 – 108.200 olacak.
BIST100 endeksi cuma günkü seansta, haftanın son işlem gününü %0.44 yükselişle 110.022 seviyesinde tamamlamıştı. 11.9 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği günde bankacılık endeksi %1.21 yükselirken, sanayi endeksi ise %0.74 değer kazandı.
Endeks salgın öncesi seviyelerine yaklaşıyor. Mart ayı başında artan Covid-19 salgını endişelerine bağlı olarak ülkemizde ve küresel borsalar sert satışlar görmüştük. Bu satışlar başlamadan önce 112.500-113.000 bandında bulunan BIST 100 endeksi adım adım salgın öncesi seviyelerine yaklaşıyor. Global piyasalarda devam eden riskli varlıklardaki yükselişlerin etkisi, küresel çapta ekonomilerin yeniden açılma konusunda hamlelerine devam etmesi, korona virüs salgını konusunda vaka sayılarındaki düşüşle azalan endişeler hisse senetlerine yönelim için gereken morali sağlamaya devam ediyor.
Haftanın ilk işlem gününde virüs kaynaklı haber akışlarını ve ABD-Çin geriliminin fiyatlamalar üzerindeki etkisini takip etmeyi sürdüreceğiz.
Cuma günü, güne yükselişle başlayan endeks gün içerisinde bu yükselişini korumayı başardı. Haftaya 105.500 pivot seviyesinden başlayacak olan endekste yükselişin devam etmesi halinde 110.500 ve 111.200 direnç seviyeleri test edilebilir. Endekste olası geri çekilmeler ve düzeltme yaşanması durumunda ise 109.400 ve 108.800 destek seviyelerini takip edeceğiz.
Destekler: 109.400 / 108.800 / 107.500
Dirençler: 110.500 / 111.200 / 112.000
Piyasalarda iyimserlik havası devam ederken dün günü 109.536,92 puan seviyesinde kapatan Borsa Istanbul 100 endeksi için 05.06.2020 tarihinde uzman kurumların değerlendirmelerini sizler için derledik.
Gedik Yatırım günlük bültende yer alan bilgilere göre; Dün duraksama yaşansa da küresel ölçüde hisse senetleri piyasalarındaki iyimserlik henüz sonlanmış değil. Dün yurt dışında sınırlı negatif atmosfere rağmen BIST100 günü artıda kapatmayı başarsa da zorlanma işaretlerini burada da görmeye başladık. Teknik göstergeler özellikle alt periyotlarda aşırı alım bölgesinde negatif uyumsuzluklar oluşturmaya başladı. Buna rağmen dün de bahsettiğimiz gibi 108.250 üzerinde kalındığı sürece teknik görünümün bozulmayacağını düşünüyoruz. Endeksin 108.250 altına sarkması görünümü yeniden bozabilir. Yukarıda 110.750 ilk direnç konumunda iken buranın geçilmesi 113 bin civarını gündeme getirebilir. 108.250’nin altına sarkılırsa 106.300 – 105.700 aralığı ilk güçlü destek bölgesi konumunda.
Dün güne pozitif başlayan BIST100 endeksi bankacılık endeksindeki gerilemeye rağmen günü %0,39 yükselişle 109.537’den kapattı. Endeks kısa vadede 107.600 üzerinde tutundukça kar satışları yaşansa da yükselişini ilk hedef 110.400-111.200 aralığı olmak üzere devam ettirmesi beklenmektedir. Kısa vadede bu aralığa yükseliş kar satışı fırsatı, 107.600’lere gerileme ise trade amaçlı alım fırsatı olarak takip edilebilir. Endeksin 111.200 üzerinde 113.100’leri hedeflemesi beklenir. Endeksin 107.600 altındaki kapanışlarda ise kar satışlarını 103.300-104.000 aralığına doğru güçlendirmesi bekleneceğinden kısa vadeli pozisyonlar için bu seviyenin zarar-kes seviyesi olarak takip edilmelidir. Teknik göstergelerdeki genel güçlü görünüm devam kar satışları yaşansa da yükseliş trendinin devam korunacağına işaret ediyor. Ancak kısa vadeli göstergelerdeki yorulma ve momentumdaki zayıflama endekste kar satışları yaşanabileceğine işaret etmektedir. Endeksin güne pozitif eğilimle başlaması beklenmektedir.
Yukarı yönlü dalgalı seyir. Dünya borsaları yukarı yönlü dalgalı seyrini sürdürüyor. Zayıf veriler sonrası zaman zaman kar satışları görülse de genişleyici maliye ve para politikaları yükselişin devam etmesini sağlıyor. Emin liman olarak görülen dolar, altın ve ABD tahvillerinde devam eden gerileme küresel risk iştahının güçlendiğini gösteriyor.
Salgına karşı başarılı bir mücadele veren ve ekonomisini kademeli olarak açan Türkiye küresel risk iştahındaki toparlanmadan yararlanan ülkeler arasında yer alıyor. Yabancı yatırımcıların satış yönünde olmalarına rağmen, yerleşik yatırımcıların alışlarıyla dövizden, devlet iç borçlanma senetlerine, hisse senedinden, euro-tahvile, tüm varlık gruplarında yükseliş devam ediyor.
ABD vadelilerindeki yükseliş Borsa İstanbul’da hafif yukarı yönlü bir açılışa işaret ediyor. Avrupa borsalarında yükselişin devam etmesi durumunda Borsa Istanbul için ilk direnç seviyesi 110.500. Risk iştahı güçlenmeye devam ederse sonraki hedef 113.000 seviyesi olarak gözüküyor.
Haber akışında bugün yurt dışında ABD tarım dışı istihdam verileri izlenecek. Yurtiçinde ise saat 17:30’da Hazine Nakit Dengesi ve piyasalar kapandıktan sonra açıklanması beklenen Moody’s gözden geçirme kararı günün önemli gelişmeleri olarak öne çıkıyor.
BIST30 Yakın Vade
Haziran vadeli endeks kontratı dün 126,750 ve 128,400 puanları arasında dalgalanarak günü %0,20’lik yükselişle 127,575 uzlaşma fiyatından tamamladı. Hafta başından bu yana güçlü yükselişler gerçekleştiren vadeli kontrat perşembe günü karışık bir seyir izledi. Alıcılı başlangıcın ardından gelen kar satışlarına karşın AMB ‘nin varlık alımını genişletmesi ve ABD borsalarının açılışın ardından pozitife dönmesiyle günü yükselişle tamamladı. Bugün ABD tarım dışı istihdam verisi takip edilecek. Kontratın güne hafif alıcılı başlamasını bekliyoruz. Kontratta bugün 128,000 seviyesinin üzerinde 128,700 ve 129,500 seviyeleri önem kazanacaktır. Düşüşlerde ise 127,500 seviyesinin altında 126,700 ve 125,500 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.
Dolar/TL Yakın Vade
Haziran vadeli Dolar/TL kontratı dün 6,7523 ve 6,8025 seviyeleri arasında dalgalanarak günü %0,44’lük yükselişle 6,7925 seviyesinden tamamladı. Dün güne 6,80’li seviyeleri test ederek başlayan yakın vadeli Dolar/TL kontratında gün içinde geri çekilmeler görülse de kontrat günü 6,79 seviyelerinden tamamladı. Kontratta öğleden sonra AMB faiz kararı ve başkan Lagarde’ın açıklamaları takip edildi. AMB beklenildiği gibi faizleri sabit bırakırken varlık alım programını tahmin edilen rakam 500 milyar euronun üzerinde 600 milyar euro artırdı. AMB toplantısı sonrası euro tarafında güçlü yükselişler görülmesi, günün ilk yarısında tepki alımlarıyla 97,6 seviyelerine tırmanan küresel dolar endeksinin kapanışa doğru 97 seviyesinin altına sarkmasına neden oldu. Öte yandan ABD’de açıklanan haftalık işsizlik başvuruları ve dış ticaret açığı rakamları ise beklentilerin bir miktar üzerinde gerçekleşti. Bugün yurtiçinde önemli bir veri akışı bulunmuyor. Yurtdışında ise ABD’de açıklanacak mayıs ayı tarım dışı istihdam ve saatlik kazançlar verileri yakından izlenecek. Dün kontrat işleme kapandığı sırada 96,7 seviyelerinde olan küresel dolar endeksinin sabah itibariyle yatay seviyelerden, dün kontrat işleme kapandığı sırada 6,76’lı seviyelerden işlem gören Dolar/TL kurunun ise sabah itibariyle 6,75’li seviyelerden işlem gördüğünü izliyoruz.
Borsa İstanbul BIST100 endeksi 3 Haziran 2020 tarihinde günü bir önceki seansa göre %0,78 değer artışıyla 109.111,34 puan seviyesinde kapattı. Endeksin hızlı yükselişi yatırımcılara bundan sonra ne olacak sorusunu sordurttu. Sizler için 4 Haziran 2020 tarihli uzman kuruluşların bültenlerini derledik.
A1 Kapital: Küresel piyasalarda pozitif trend sürüyor…
Global endeksler son 10 günlük süreçte ekonomilerin açılması, faaliyetlerin başlaması ile en kötünün geride kaldığı beklentisi ile güçlü alımlarla günlerini tamamladılar. ABD-Çin arasında artan gerilime karşın henüz bu yönde bir kararın gelmiyor olması da bu fiyatlamaya imkân tanıdı. Dün akşam ABD endekslerine baktığımızda Dow Jones %2.05, S&P500 %1.36 ve NASDAQ %0.78 yukarıda tamamladı. Asya piyasalarında ise bu sabah hafif satıcılı bir seyir hâkim. Vadeliler cephesinde ise sabahın ilk saatlerinde satışlar hâkim olurken, Asya kapanışı, Avrupa açılışının yaklaştığı şu zaman diliminde kayıpların toparlandığı görülüyor. Bugün takvimde ECB faiz kararı ve sonrasında Başkan Lagarde’ın konuşması piyasaların odağında. ABD cephesinde ise haftalık işsizlik başvuruları verisi yarın açıklanacak TDİ verisi açısından kritik olabilir. Çünkü dün açıklanan ADP özel sektör istihdam değişimi verisi 2.8 milyon azalma ile beklentilerin üzerinde bir performans sergiledi ki bu durum endeksler üzerinde pozitif harekete neden oldu. Bu nedenle veri yarına sinyal oluşturması adına yakından takip edilecek.
BIST100 endeksi global piyasalardaki harekete paralel duruşu sürdürüyor. Dün endeks günü %0.94 yukarıda 109.111 puanla tamamladı. Bankacılık, Sanayi endekslerinin desteği gören BIST100’ü negatif katkı sağlayan tek sektör ulaştırma oldu. Endeksin 109 bin üzerinde kalıcı duruşu, 110 Bin seviyesinin test edilmesine neden olabilir. Bu nedenle dikkatli olmakta yarar var. Dolar/TL cephesinde ise 6,75 seviyesi bu sabah izleniyor. Bu seviyenin üzerinde kalıcı duruş yukarı yönlü hareketin tetiklenmesine neden olabilir. Bugün içerisinde açıklanacak bir veri akışı yok. İçeride seans açılışında TCMB’nin aylık fiyat gelişmeleri raporu ve gün içerisinde Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı takip edilecek.
Ekonomilerde normalleşmeye yönelik iyimserlik artarken, küresel piyasalarda genel görünüm olumlu. ABD endeksleri yukarı yönlü seyrine devam ederken, bu sabah ABD vadeli endeks kontratları yataya yakın bir seyirde. Asya borsalarında ise karışık bir görünüm hâkim. BIST 100 Endeksi’nin ise kısmi alıcılı bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Endekste yükselen trendde olumlu teknik görünüm korunuyor. 108.700 destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde 110.500 direncine doğru hareket görebiliriz. Endekste kısa vadeli yön yukarı olduğundan mevcut trade pozisyonları korunabilir.
Artan risk iştahı ile beraber ABD 10 yıllık tahvil faizleri %0,75 düzeyinde. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk priminde yaşanan düşüş ile beraber eurobond piyasasında olumlu seyir devam edecektir. TL tahvillerde ise yıllık enflasyon ile özellikle kısa vadeli tahvil faizleri arasındaki farkın açılması dikkat çekici.
Dolar endeksi düşmeye devam ederken, EUR/USD paritesinde 1,1270 ve GBP/USD paritesinde 1,2570 takip edilecek kısa vadeli direnç seviyeleri. İçeride ise dolar kurunda 6,80 ve euro kurunda da 7,65 seviyeleri direnç konumunda. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında yataya yakın bir seyir içinde.
OPEC ile Rusya arasında varılan anlaşma sonrasında petrol fiyatlarında sınırlı kar satışları var, Brent için 40 dolar varil direnci geçerli. Altın fiyatları artan risk iştahından olumsuz etkilenirken, dolar ons bazında 1690-1705 bandı takip edilebilir. Gram TL bazında ise 370 seviyesi altında 364 destek konumunda, yukarıda ise 375 direnç olarak izlenebilir.
BIST 100 Endeksi’nin teknik görünümü 106.600 üzerinde olumlu. Ağırlıklı olarak tahvil-bono yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.
Güne alımlarla başlayan BIST100 endeksi yükselişini güçlendirerek günü %0,94 yükselişle 109.111’den kapattı. Endekste düşüşte oluşan kaçış boşluğunu kapanırken, endeks zirveden düşüşün yaklaşık %65’ni geri alarak orta vadeli düşüş trendinin sonlandığına işaret etmektedir. Endeks kısa vadede 106.900 üzerinde tutundukça kar satışları yaşansa da yükselişini ilk hedef 110.400 olmak üzere devam ettirmesi beklenmektedir. Endeksin bu seviye üzerinde 113.100’leri hedefleyerek yükselişine devam etmesi beklenir. Endeksin 106.900 altına ise kar satışlarını 200 GHO’nın geçtiği 103.100-103.300 aralığına kadar devam ettirme riski ortaya çıkacağı için bu seviye kısa vadeli pozisyonlar için zarar-kes seviyesi olarak takip edilmelidir. Teknik göstergelerdeki genel güçlü görünüm kar satışları yaşansa da yükseliş trendinin devam edeceğine işaret ediyor. Ancak kısa vadeli göstergelerin aşırı alıma gelmesi ve momentumdaki zayıflama endekste kar satışları yaşanma riskinin yükseldiğini işaret etmektedir. Endeksin güne pozitif eğilimle başlaması beklenmektedir.
Borsa İstanbul Alıcılı bir açılışın ardından dar bantta nispeten sıkışık bir seyir izleyen BIST-100 endeksi günü bankacılık endeksi öncülüğünde %0,94 yükselişle 109.111’den kapattı. Bankacılık endeksindeki sınırlı da olsa relatif olarak güçlenme çabasını devam ediyor. Ayrıca, yurtdışı borsalardaki güçlü seyir ve risk alma iştahındaki güçlenme de devam ediyor. Güvenli liman olarak tahvil ve altındaki satışlar risk alma iştahındaki güçlenmeyi destekliyor. Ekonomilerin açılması borsalardaki yükselişi güçlendirirken, ABD’den gelen verilerin beklentilerden daha az kötü gelmesi de borsalardaki yükselişi destekledi. BIST, yurtdışı borsalardaki eğilime paralel yükseliş eğilimini güçlendirerek devam ettirirken, zirveden düşüşün yaklaşık %65’ni geri aldı. Teknik olarak bu görünüm endekste düşüş trendinin sona erdiğine ve kar satışları yaşansa da endekste yükseliş trendinin orta vadede devam edebileceğine işaret etmektedir. DXY dolar endeksi düşüş devam ederken, EM para birimleri günü değer kazançlarıyla tamamladı. Ancak, TL beklentilerden yüksek gelen enflasyon verisinin etkisiyle negatif ayrışarak günü sınırlı değer kaybı ile kapattı. CDS’ler düşüşüne devam ederek uzun süre sonra 459 seviyelerine geriledi. CDS’lerdeki gerileme TL varlıklara ilişkin yüksek risk fiyatlamasının zayıflamaya başladığını gösteriyor. VIX volatilite endeksi 25 seviyelerine gerileyerek borsalardaki yükselişi desteklerken, endeksin 25 altında kalıcı olması borsalardaki volatilite döneminin sona erdiğine işaret edecektir. Ekonomilerin normalleşmesiyle birlikte borsalardaki yükseliş eğiliminin kısa vadede devam etmesi beklenmektedir. BIST’in de yurtdışına paralel yükseliş trendini devam ettirmesi beklenmektedir. Ancak güçlü yükselişler sonrası hem yurtiçi hem de yurtdışı borsalarda keskin kar satışları yaşanma riskinin de yükseldiğini belirtmek gerekir. Bugün AMB faiz kararı ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. ABD ve Dax vadeli endeksleri BIST kapanışına göre hafif pozitif seyir izliyor. Asya borsalarında genel olarak pozitif eğilim var. Endeksi güne pozitif eğilimle başlaması ve yükselişini düşük momentumla devam ettirmesi beklenmektedir
Dün 108.000 puan seviyesini geçerek günü 108.097,27 puan seviyesinde kapatan Borsa İstanbul’da 3 Haziran 2020 tarihi için uzman görüşleri ve aracı kurumların borsa yorumlarını sizler için derledik.
Global risk iştahındaki güçlü tablo sürüyor…
Yurt dışında ekonomilerin açılmasıyla, korona virüs için endişenin azaldığına dair inancın artması endekslerin önemli direnç seviyelerini aşmasını destekliyor. Dün akşam ABD endeksleri günü pozitif tamamladı ve bu sabah vadeliler cephesinde de güçlü bir tablo izleniyor. Asya piyasalarında ise genele yayın %1’in altında primlerin hâkim olduğu dikkat çekmekte. Korona virüs ilgili olarak vaka sayılarındaki azalma, ülkelerin yeniden kendi gündemlerine dönmesine ve piyasaların ise ekonomik gelişmeleri fiyatladığını izliyoruz. Bugün içerisinde takvimde ABD cephesinde ADP özel sektör istihdam değişimi verisi gündemde olacak. Ayrıca G7 Maliye Bakanlarının bugün video konferans yoluyla koronavirüs mücadele sürecini tartışması bekleniyor. Ayrıca gelecek hafta yapılacak OPEC toplantısında görüşülmesi beklenen kısıntı kararına ilişkin olarak görüşler sürerken, gelen pozitif açıklamaların petrol fiyatlarını da desteklediğini görüyoruz. Ham petrol 38,1$, Brent petrol ise 40,2$ seviyesinden anlık olarak işlem görüyor. Ons altın ise 1720$ seviyesini önemli bir destek noktası olarak izliyoruz. Ayrıca dolar endeksinde ise 97,4 seviyesi öne çıkarken, yaşanan düşüşlerin gelişen ve gelişmekte olan ülke para birimlerinin değerlenmesini desteklemekte. Endeksinde geldiği nokta itibariyle önemli bir seviyede ve bu seviyenin altına kayması para birimlerindeki kazancın artmasını sağlayabilir. Fakat bu noktada haber akışları ve veriler önemli olacak.
Yurt içinde ise dün endeks %0,77 primle 108.097 puanla günü tamamladı. Ekonominin 1 Haziran itibariyle açılması ve normalleşme kapsamında şimdilik riskli bir tablonun oluşmaması Borsa İstanbul’daki risk iştahını destekliyor. Ayrıca açıklanan ekonomi paketinin sektörlere sağlayacağı desteğin piyasalar tarafından pozitif karşılandığı izleniyor. Diğer yandan dün kur 6,68 seviyesine kadar geri çekildi. Kısa vadede 6,68 seviyesi önemli destek noktası olurken, bu seviyenin altına gevşemesi düşüşlerin devam etmesi adına önemli olabilir. Yukarıda ise 6,80 – 6,83 bandı direnç aralığı olarak izlenebilir. Bugün TSİ 10:00’da enflasyon verisi yurtiçi piyasaların gündeminde olacak. Ayrıca gün içerisinde Bilim Sağlık Kurulunun toplanmasını ve akşam Sağlık Bakanının duruma dair açıklama yapması bekleniyor. Bu nedenle gün içerisindeki gelişmeleri ve veri seti TL varlıklar için yakından takip edilecek.
Güne yükselişle başlangıç yapan BIST100 endeksi yükselen işlem miktarıyla günü %0,77 yükselişle 108.097’den kapattı. Endekste yükselişle birlikte artan işlem miktarı yükselişi destekliyor ve endeksteki yükselişin devam edeceğine işaret ediyor. Endeks kısa vadede 106.300 üzerinde tutundukça kar satışları yaşansa da yükselişini ilk hedef düşüşte oluşan fiyat boşluğunun üst bandı olan 108.800-109.600 aralığı olmak üzere devam ettirmesi beklenmektedir. Endekste 108.300 seviyeleri zirveden düşüşün %61,8 düzeltme seviyesidir ve endeksin bu seviyeyi üzerinde kapanışlar yapması düşüş trendinin sonlandığına işaret edecektir. Kısa vadede fiyat boşluğunun dolmasıyla 109.600 ve üzerinde kar satışları gelme riskinin yüksek olduğunu düşünüyoruz. Endeksin 109.600 üzerinde kapanışlarda yükselişini 113.000’leri hedefleyerek devam ettirmesi beklenmektedir. Endeksin 106.300 altına ise kar satışlarını 200 GHO’nın geçtiği 103.000-103.300 aralığına kadar devam ettirme riski ortaya çıkacaktır. Teknik göstergelerdeki genel güçlü görünüm kar yükseliş trendinin devam edeceğine işaret etmektedir. Endeksin güne alıcılı bir eğilimle başlaması ve yükselişini devam ettirmesi beklenmektedir.
GÖZLER ENFLASYON VERİSİNDE
Piyasaların gözü bugün Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak Mayıs ayı enflasyon verisinde olacak. Piyasa beklentisinin enflasyonun aylık bazda %0.95, yıllık bazda %11 oranında artacağı yönünde. Ekonomistler Türkiye’deki enflasyonda zayıflayan tüketici harcamalarını ile zayıf seyreden bir Türk Lirası’nın etkili olacağını öngörüyor.
Öte yandan TCMB’nin toplam fonlamasının vadesi uzadı. Söz konusu gelişme bankanın açık piyasa işlemleri (APİ) üzerinden piyasaya verdiği Türk Lira’sının (TL) kompozisyonunda hedefli ilave likidite imkanı ile verilen tutarın artmasıyla gerçekleşti. Koronavirüs (Covid-19) salgınının ekonomi üzerindeki olası olumsuz etkilerini sınırlamak adına diğer merkez bankaları gibi TCMB de önce faiz indirdi, sonra varlık alımına başlayıp bir dizi tedbir planı açıkladı. Bu kapsamda salgının ülkede görüldüğü tarihten sonra bir hafta vadeli repo ihale faizi üç para politikası kurulu toplantısında %10.75’den %8.25’e indirildi. Bankacılık sektörünün likidite ihtiyacı haftalık repo ve gecelik piyasa yapıcı repo mekanizmaları üzerinden karşılandı.
Koronavirüs pandemisinin olumsuz etkileri ile mücadele eden İngiltere ekonomisi için anlaşmasız Brexit tehdidi geri döndü. Avrupa Birliği ve İngiliz müzakerecilerin bu ay gerçekleşecek kilit önemdeki zirveden önce planlanan son tur görüşmeler, serbest ticaret anlaşması olmaksızın 31 Aralık’ta sona erecek süreç için iş çevresini endişelendiriyor. Birleşik Krallık, koronavirüs pandemisi sebebiyle blok ile son adım görüşmelerini ertelemek konusunda şu ana dek herhangi bir açıklamada bulunmadı. Salgına yönelik kısıtlamalar sebebiyle işletmeleri kapatmak zorunda kalan şirketler şu anda koronavirüs pandemisi ile mücadele ederken, bir yandan da Brexit’e nasıl hazırlanacaklarını düşünmek zorundalar. Bu durum ise, Brexit yanlılarının anlaşmasız ayrılmanın maliyetini virüsün yarattığı çok daha büyük hasar ile gizleyecekleri yönündeki eleştirileri artırıyor. Öte yandan İngiltere’de konut fiyatları 11 yılın en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Nationwide konut fiyatları endeksi verilerine göre, ülkede konut fiyatları, mayıs ayında yüzde 1,7 düştü. Ülkede yıllık bazda konut fiyatlarındaki artış hızı da yüzde 3,7’den yüzde 1,8’e geriledi.
Almanya 100 milyar euroya kadar ek teşvik verebilir. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa’nın en büyük ekonomisinin koronavirüs kaynaklı derin resesyondan toparlanmasına yardımcı olmak için Salı günü ikinci bir teşvik paketi üzerinde uzlaşma sağlanmasına çalışacak. Merkel’in hükümeti tüketici ve işletmeleri salgının etkisinden korumak için Mart’ta teşvikin ilk aşamasını başlattı. Şimdiyse yetkililer ekonomiyi bu yıl yüzde 6’yı aşması beklenen daralmadan kurtarmaya odaklanıyor. Bu, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen en sert daralma olabilir.
Çin’in yurt içinde soya fasulyesine talebin düşmesini ABD geriliminde faydasına kullandığı bildiriliyor. Çin’in birinci faz ticaret anlaşması gereği ABD’den gerçekleştirdiği tarım ithalatını durdurma kararında iç talepte soya fasulyesine olan talebin düşmesi olduğu belirtiliyor. Pazartesi günü Çin’in kamu iştiraki olan iki büyük şirkete soya fasulyesi ve domuz eti gibi ürünler için geniş çaplı alımlarını durdurmaları talimatı verilmişti. Bu hamle geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Donald Trump’ın Hong Kong’un özel statüsünü kaldırmasının ardından alındı.
BIST100 endeksi haftanın ikinci işlem gününü %0.77 yükselişle 108.097 seviyesinde tamamladı. 15.6 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği günde bankacılık endeksi %0.38 yükselirken, sanayi endeksi ise %0.88 değer kazandı.
Artan risk iştahı ile gelişmekte olan ülke borsaları ile birlikte XU100 endeksini de yükselmeye devam ediyor. Endeks Aysa ve ABD piyasalarındaki karışık görünüme rağmen dünde yükselişini sürdürdü. Kovid-19 salgını etkilerinin Borsa İstanbul’da hissedilmeye başladığı Mart ayı başındaki seviyelerine yaklaşan endeks 9 Mart tarihinde oluşan fiyat boşluğunu dolduruyor. Söz konusu boşluğun dolması için endekste 108.800 seviyesinin görülmesi gerekiyor.
Haftanın üçüncü işlem gününde virüs kaynaklı haber akışlarını ve ABD-Çin geriliminin fiyatlamalar üzerindeki etkisini takip etmeyi sürdüreceğiz.
Güne yükselişle başlayan endeks gün içerisinde bu yükselişini korumayı başardı. Endekste 106.500-107.000 bölgesi üzerinde kalıcılık sağlanması halinde geçtiğimiz Mart ayında 108.800-108.200 arasında oluşan fiyat boşluğu kapanabilir. Olası geri çekilmeler görmemiz durumunda ise 107.500 ve 106.700 destek seviyelerini takip edeceğiz.
Destekler: 107.500 / 106.700 / 105.800
Dirençler: 108.800 / 109.600 / 110.400
Dün günü 107.266,19 puan seviyesinde tamamlayan Borsa İstanbul’da 2 Haziran 2020 tarihinde neler bekleniyor? Uzman görüşleri sizler için derledik.
Info Yatırım BİST100 endeksinde yatay bir açılış bekliyor.
Küresel piyasalardaki iyimserliğe paralel olarak BIST100 endeksi haftaya yükselişle başlamasının ardından banka ve sanayi sektörü hisselerine gelen alımlarla endeks 107.000 puanında üzerine çıkmayı başarmış durumda. BİST100 endeksinde 106.000 puanın üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 110.000 direncinin gündeme gelebileceğini söyleyebiliriz.
Diğer taraftan bu hafta yurt içinde, Çarşamba günü açıklanacak enflasyon, yurt dışında ise Perşembe günkü Avrupa Merkez Bankası toplantısı ve Cuma günü yayımlanacak ABD’nin İstihdam Raporu başta olmak üzere yoğun veri gündemi takip edilirken dün TCMB Para Politikası Kurulu toplantı özetini yayımladı. Raporda, enflasyondaki düşüş için para politikasında temkinli duruşun sürdürülmesi gerektiği belirtildi. Merkez Bankası geçen ay politika faizini beklentilere paralel 50 baz puan indirerek %8,75’ten, %8,25 seviyesine düşürmüştü.
2020 yılı ilk çeyreğine ilişkin açıklanan büyüme verileri ekonomilerdeki keskin daralmayı teyit ederken, Nisan PMI göstergeleri ve elektrik tüketimi gibi veriler daralmanın ikinci çeyrekte daha da derinleştiğine işaret etmektedir. ABD dışındaki gelişmiş ülkelerde salgının istihdam üzerindeki etkisi Mart ayı itibarıyla sınırlı kaldı. Bu ülkelerde istihdam beklentilerindeki bozulma, ekonomilerdeki yavaşlamanın işsizliği artırıcı etkisinin önümüzdeki dönemde daha derinden hissedilebileceğine işaret etmekte.
Yurtdışına baktığımızda ise Çin’den gelen büyüme sinyalleri ile ABD Başkanı Donald Trump’ın Hong Kong üzerindeki kontrolü artıran Pekin’e karşı tavrı karşısında piyasalarda temkinli duruş sergilenirken ABD’nin Çin’e karşı olası yaptırım haberleri yakından takip edilmekte. Diğer taraftan ABD’nin bazı kentlerindeki protesto gösterilerimin virüsün tekrar yayılacağına ve buna bağlı olarak ekonomik toparlanmanın sekteye uğrayacağına ilişkin endişelerle birlikte dolarda geri çekilmenin devam edeceğini düşünüyoruz.
Dolar/TL tarafında ise swap beklentileri ile gerileyen kur, bu konuda ilerleme sağlanamaması ve küresel risk iştahındaki azalma ile haftaya 6,80 seviyesinin üzerinde başlayarak 6,81 seviyesinde dengelenmiş görünüyor.
106.000 üzeri kapanış pozitif…
Küresel piyasalardaki sakin seyre paralel hafif alıcılı yatay başlangıç bekliyoruz. 100 Endeksi’nde 106.000 üzerinde kapanış pozitif olup 107.000 üzerinde 108.000 hedeflenmeye devam edilebilir. 108.000 direncinin kırılıp kırılamayacağı haftalık seyir için belirleyici olacak. Kırılması halinde 110.000 yeni hedef olabilecekken kırılamaması halinde geri çekilmeler yaşanabilir. 106.000 üzerinde geri çekilmeler normal karşılanabilir.
Kapanış : 107.266
Destekler : 107.000-106.500-106.000
Dirençler : 108.000-109.000-110.000
Reel ekonomiler sıkıntılı, finans piyasaları mutlu!
Salgına bağlı reel ekonomideki sıkıntılara rağmen finans piyasalarda iyimserlik sürüyor. Borsalar; ekonomilerin
yeniden açılması, veriler sonrası ekonomik görünümde en kötünün geride kaldığı öngörüsü ve ABD Başkanı
Trump’ın “ABD-Çin Ticaret Anlaşmasını” olumsuz etkileyecek bir adım atmamasından destek buluyor. Bu durum
Borsa İstanbul’a da yansıyor. Ancak başta ABD-Çin arasında gerginliğin korunuyor olması, ABD’de devam eden
gösteriler ve gösterilerle birlikte Koronavirüs vakalarının yeniden artma ihtimali de izlenmesi gereken konu başlıkları.
Bu gelişmeler altın fiyatlarına (Ons/Dolar) yükseliş olarak yansırken Dolar Endeksi (DXY) güç kaybediyor. Dolar
Endeksindeki güç kaybında Euro Bölgesindeki kurtarma paketi çalışmalarına bağlı olarak Euro/Dolar paritesindeki
toparlanma da etkili oluyor. İç piyasalarda ise kâr satışlarının ardından tepki yükselişi sonrası zayıflayan Dolar/TL
kuru sakin. Petrol (Brent) ise yükseliş eğilimini koruyor. OPEC+ küresel petrol kesintisini bir süre daha uzatabileceği
yönünde haberler mevcut. Bu sebeple OPEC+ toplantısı 4 Haziran’da gerçekleşebilir. Dün gelen imalat PMI
verilerine göre Çin’de toparlanma görülürken Türkiye, Avrupa ve ABD verilerinde ise dipten dönüş sinyali geldi.
Goldman Sachs’ın ise “ABD işgücü piyasasında toparlanma yaşandığına dair erken sinyaller geliyor” açıklaması
önemli. Diğer taraftan Moody’s 2020 yılında Türk ekonomisinin % 5 oranında daralacağını 2021’de ise %3.5
büyüyeceğini öngörürken sorunlu krediler konusunda da atıfta bulundu. Piyasalarda temkinli iyimserlik devam
ediyor.
ABD – Çin arasında artan tansiyon risk iştahını dağıtabilir mi?
Geçtiğimiz haftadan bu yana iki büyük ülke arasında başlayan gerilim sürüyor. Özellikle ABD’nin Hong Kong’un yanında olduğunu ifade etmesi sonrasında bu duruma Çin’in tepki göstermesi ile tansiyon iyice yükseldi. Piyasalar şimdilik bu gelişmeyi sınırlı şekilde fiyatlarken, endekslerdeki tablonun daha çok ekonomik faaliyetlerinin yeniden açılmasından ötürü pozitif kaldığı gözleniyor. Fakat bu atmosferi bozacak gelişme şu günlerde ABD-Çin arasındaki gelişmeler olabilir ki bu nedenle dikkat etmekte fayda var. Ayrıca ABD’de eyaletlerde yapılan protestolara karşı önlemler ülke genelinde gerilimi artırıyor. Her ne kadar ABD spot endeksleri dün akşam artıda kapatmış olmasına karşın bu sabah vadelilerdeki negatif tablo bu gelişmelerin etkisi olduğu izleniyor. Asya’da ise hafif artıda seyirler izleniyor. Bugün yurtdışı takvimi sakin fakat daha çok haber akışlarının fiyatlamalarda etkili olması bekleniyor.
Yurtiçinde yeni haftaya endeks, ekonomik faaliyetlerin yeniden açılması, global piyasalardaki pozitif havanın etkisi ile güçlü başladı. 107 Bin seviyesini aşan endeks günü 107.266 puandan %1.65 yukarıda tamamladı. Endekse en yüksek katkı bankacılık ve mali sektör endekslerinden geldi. Endekste Kur tarafında ise 6.80 seviyesi izleniyor. 6.80-6.85 bandı kur için izlediğimiz fiyat aralıkları olmakta. Veri takviminde bugün majör bir detay yok. Dün mayıs ayı imalat PMI verisi nisan ayına göre toparlansa da 40.9 ile 50 eşik seviyesi altında kaldı. Yarın ise gözler mayıs enflasyonunda olacak. Diğer yandan siyaset cephesinde üç gün sürecek olan Kabine toplantısı ve gelecek açıklamalar TL varlık fiyatlamalarında etkili olması beklenebilir.
Cuma günü haftayı 105.520,47 puan seviyesinde tamamlayan Borsa İstanbul’da yeni bir haftaya başlıyoruz. Bu hafta uzman aracı kurumların Borsa ve piyasalar üzerindeki yorumlarını sizler için derledik.
Borsa ve piyasalara ilk bakış A1 Capital firmasından, firmanın değerlendirmeleri şöyle:
Yeni haftanın gündemi yoğun…
Haziran ayının ve haftanın ilk işlem gününde gündem oldukça yoğun. ABD-Çin arasında artan tansiyon, ABD’de hafta sonu yaşanan olay sonrasında protestoların artması, ABD’nin Hong Kong’a verilen politika ayrıcalıkların kaldırılması gibi gelişmeler yeni haftaya özellikle ABD vadelilerinin zayıf başlamasına neden oldu. Asya piyasalarında, özellikle Çin’de gelen imalat PMI verisinin mayıs ayında yukarı yönde ivme kaydederek 50,7 olarak gerçekleşmesi ve Hong Kong’a Trump’ın desteği pozitif hava katmış görünüyor. Anlık olarak Asya piyasalarında pozitif hava hâkim olurken, vadelilerde zayıf bir performans izleniyor. Ons altın ise artan risklerin etkisi ile güvenli liman talebi görüyor. Ons altın 1740$ seviyesi üzerinde şekilleniyor. Bu haftanın yoğun veri gündeminin yanında takip edilen bu gelişmelerin ons altın hareketi üzerinde etkili olması bekleniyor. Petrol fiyatlarında ise piyasalar 9-10 Haziran tarihlerindeki toplantı merakla bekleniyor. Mayıs ve haziran ayı için alınan 9,7 milyon varillik kesinti kararının yıl sonuna kadar sürmesi adına toplantıda görüşmelerin yapılması gündemde. Yoksa kademeli şekilde kesinti miktarı azalarak yıl sonuna doğru arz kısıntı kararının sürmesi bekleniyor. Bu nedenle toplantı tarihine kadar yapılacak açıklamaların petrolde etkili olabilir. Bu sabah ham petrol 35.7$, Brent petrol ise 37,4$ seviyesinden işlem görüyor. Ayrıca normalleşme adımları sonrasında mayıs ayına öncü olan PMI verileri bugün Avrupa ve ABD’den gelecek. Gelen verileri para birimleri üzerindeki etkisinden ziyade daha çok makro açıdan ele almak adına yakından izlenecek.
Yurtiçi piyasalar yeni haftaya güçlü normalleşme adımları ve veri seti ile başlıyor. Bugünden itibaren ülke ekonomik faaliyetlerinin ve kısıtlamaların önlemler ile birlikte alınarak açılması bekleniyor. Bundan sonraki süreçte vaka sayısındaki tabloyu yeniden açılmanın belirleyeceği ve önlemlerin nasıl şekilleceği bu tabloya göre değişebileceği değerlendirmelerde yer alıyor. Diğer yandan yeni haftada gündem oldukça yoğun. İçeride bugün imalat PMI verisi ve üç gün sürecek olan kabine toplantısı odak noktasında olacak. Diğer yandan swap hattıyla ilgili görüşmeler sürerken konuya dair her türlü açıklama önemle takip ediliyor. Bunun yanı sıra içeride her ne kadar pozitif bir tablo takip etsek de dışarıdaki bozulan havanın içerideki fiyatlamalarda baskı yaratması söz konusu olabilir bu nedenle temkinli olmakta fayda var. BIST100 endeksi Cuma gününü %0,15 yukarıda 105.520 puanla bitirdi. Kur cephesinde ise 6,80 üzerine başlayan fiyat hareketinin yeni haftada korunduğu görülüyor. Endeks için 106 Bin üzerindeki hareketin yukarı yöndeki eğilimin devam etmesi adına önemli olacak, kurda ise 6,80 – 6,85 bandı yakından takip ediliyor.
TEKNİK ANALİZ (A1 Capital)
BIST100 Endeksi Cuma günü +0.15% değer kazanarak 105.500 seviyesinde kapattı. Gün içerisinde 1,000 puanlık marj içerisinde hareket etti. İşlem hacmi yüksek düzeyde gerçekleşti. RSI 70 aşırı alım sınırında devam etti.
Grafikte Cuma günü yukarıda satış baskısının arttığını; aşağıda ise destek seviyelerinde alım aktivitesinin canlandığını ve kararsız kapanış gerçekleştiğini gözlendi. 20g ort 100,900 ve 50g ort 95,800 seviyelerinde bulunuyorlar. Çanak formasyonu boyun çizgisi 102,300 üzerinde ana formasyon direncini 107,100 olarak görmeye devam ediyoruz. Dirençleri 106,000 – 107,100 – 108,000; destekleri ise 103,300 – 102,300 – 101,300
Direnç: 106,000 – 107,100 – 108,000
Destek: 103,300 – 102,300 – 101,300
Bu sabah yatay açılış sonrasında 102,500 – 107,100 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.
KAP HABERLERİ
• AKSEN – Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te 240 MW kurulu güçte bir doğal gaz kombine çevrim santrali kurulması ve santralde üretilen elektriğin garantili kapasite bedeli karşılığında 25 yıl süresince satışının yapılması amacıyla Aksa Enerji’nin %100 bağlı ortaklığı olarak Özbekistan’da Aksa Enerji Tashkent FE LLC adında bir şirket kurulmuştur. Önceki duyuruda belirtildiği gibi santral inşaatının gerekli yer tahsislerinden sonra azami 12 ay süre içinde tamamlanarak devreye alınması planlanmaktadır. İmzalanan bu anlaşmanın yürürlüğe girmesi için gereken koşullar sağlandığında Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda duyurulacaktır.
• AKSGY – Alışveriş Merkezleri hakkında KAP’ta yer alan paylaşım
• AYEN – Bağlı ortaklıklardan %100 hissedarı olduğu Ayen Ostim Enerji Üretim A.Ş. tarafından Balıkesir ili, Kepsut ilçesi sınırları içerisinde tesis edilmekte olan rüzgâr enerjisine dayalı 25,2 MWm/24MWe kurulu gücünde, yıllık 84.000.000 kWh elektrik enerjisi üretim kapasiteli Çaypınar Rüzgâr Enerjisi Elektrik Üretim Tesisi için T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan 29.05.2020-511148 sayı ve 1024999 no’lu yatırım teşvik belgesi alınmıştır.
• BFREN – 04 Mayıs 2020 tarihli açıklamada, fabrikada bazı hatlarda düşük kapasite ile çalışmalar yapılacağı kamuya açıklanmıştı. Üretime tam geçiş tarihi olarak 01 Haziran 2020 öngörülmesine rağmen, müşterilerin de çalışma kapasitesi gözönüne alınarak söz konusu süre 30 Haziran 2020 tarihine kadar uzatılmıştır. Bu süreçte çalışanların sağlığının korunması amacıyla koruyucu ekipman kullanılması ve sosyal mesafe kurallarına uyum için gerekli tüm tedbirler alınaraktan düşük kapasite ile üretim devam edecektir.
• BLCYT – Şirketin 01.01.2020 – 31.03.2020 ara hesap dönemine ilişkin finansal raporlarının 2 Haziran 2020 tarihinde kamuya açıklanması planlanmaktadır.
• BORSA İSTANBUL A.Ş. – BIST Pay Endeksleri Temel Kuralları 7.17 maddesine göre, Formet Çelik Kapı Sanayi, Şok Marketler Ticaret, ve Kafein Yazılım payları 01.06.2020 tarihinden itibaren kapsamında bulunduğu BIST Halka Arz endeksinden çıkarılacaktır.
• DENCM – Üretimin Geçici Olarak Durdurulmasının Uzatılması hakkında KAP’ta yer alan bildirim
• ECILC – 7 Mayıs 2020 tarihli açıklamada Şirketin %50 oranında ortak olduğu Kanyon Alışveriş Merkezi’nin (Kanyon AVM) 11 Mayıs 2020 tarihi itibarıyla kademeli olarak faaliyete başlamasına ve bu tarihten itibaren işletmelerini açan kiracılardan Kanyon Yönetim İşletim ve Pazarlama A.Ş. (Kanyon Yönetim) tarafından belirlenecek koşullar çerçevesinde Mayıs ayına ilişkin kira bedeli alınmamasına, Kanyon AVM’deki tüm kiracıların (resmi tedbirler kapsamında hakkında kapalı kalma kararı bulunan iş kolları hariç olmak üzere) en geç 1 Haziran 2020 tarihine kadar faaliyete başlatılmasına karar verildiği duyurulmuştu. Kanyon AVM’de işletmelerini açan kiracılara Haziran ayı için Kanyon Yönetim tarafından belirlenecek koşullar çerçevesinde aylık sabit kira bedelleri üzerinden %50 oranında kira indirimi uygulanmasına karar verilmiştir.
• EDIP – Corona virüs salgını nedeniyle KAP’ta yer alan bilgilendirme
• EGPRO – Şirket’in hakim ortağı DECEUNINCK N.V., sahip olduğu borsada işlem gören nitelikte halka açık hamiline paylardan 2.000.000 (İkimilyon) adet Ege Profil Ticaret ve Sanayi A.Ş. (“EGPRO”) payının 1 nominal pay değeri 14,00 TL’den az olmamak kaydı ile Borsa İstanbul A.Ş.’de 31.05.2021 tarihine kadar satarak fiili dolaşıma dahil etmeye karar vermiştir.
• GLYHO – GPH iştiraki Nassau Cruise Port Ltd in tahvil ihracı hakkında KAP’ta yer alan bildirim
• GYHOL – JCR Eurasia Rating, Gedik Yatırım Holding A.Ş.’nin kredi derecelendirme sürecinde, Uzun ve Kısa Vadeli Ulusal Notlarını ‘A+(Trk)’ ve ‘A-1(Trk)’, notlara ilişkin görünümleri ise ‘Stabil’ olarak teyit etti. Ayrıca Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı ve Yerel Para Notları ve görünümleri ülke tavanı olan ‘BB+’ ile sınırladı.
• INFO – Bağlı ortaklık Vaha Trade LLC’nin lisans iptali ile lgili KAP’ta yer alan bildirim
• INTEM – Tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkisi altına alan Koronavirüs (COVID-19) küresel salgını kapsamında alınan önlemler çerçevesinde 20 Mart 2020 tarihinden itibaren perakende satış yapan mağazaların (İstanbul, Ankara, İzmir, Samsun ve Adana’da olmak üzere 8 İntema mağazası ile bağlı ortaklık İntema Yaşam’ın İstanbul Kanyon mağazası) faaliyetlerine ara verdiği duyurulmştu. 20 Mart 2020 tarihinden itibaren kapalı olan mağazaların açılış planları, çalışanların ve müşterilerin sağlığını korumaya yönelik tüm hazırlıklar yapılarak, hijyen koşulları ve sosyal mesafeyle ilgili gerekli tüm aksiyonlar alınarak tamamlanmıştır. Bu çerçevede, yukarıda belirtilen tüm mağazalar 1 Haziran 2020 tarihinde açılarak faaliyetlerine başlayacaktır.
• ISGYO – Koronavirüs (Covid-19) küresel salgınına ilişkin olarak kamu otoritelerinin kademeli normalleşmeye geçiş süreci kapsamındaki açıklama ve uygulamaları dikkate alınarak; Şirket portföyünde yer alan ve kademeli olarak faaliyete geçen Kule Çarşı, Mallmarine ve Tuzla Meydan Çarşı’nın da 1 Haziran 2020 tarihi itibarıyla tam kapasite ile faaliyete geçmesine, Kanyon AVM ve bahsi geçen çarşı ve ticari alanlarda işletmelerini açan kiracılara Haziran ayı için Şirket Genel Müdürlüğü tarafından belirlenecek koşullar çerçevesinde aylık sabit kira bedelleri üzerinden %50 oranında kira indirimi yapılmasına, Ege Perla Alışveriş Merkezi’nin 1 Haziran 2020 tarihinden itibaren ziyaretçilere açılarak tam kapasiteyle faaliyete başlatılmasına ve Haziran ayı kirasına yapılacak indirimler konusunda Şirket Genel Müdürlüğü’nün yetkili kılınmasına karar verilmiştir.
• KFEIN – Şirket Koronavirüs (COVID-19) salgını kapsamında, bazı müşterilerin kısa süreli çalışma sistemine geçişine istinaden bu müşterilere hizmet veren ve uzaktan çalışan belirli sayıda personel için “Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik” çerçevesinde ilgili kuruma yapılan başvuru onaylanmıştır.
• KOZAA – Şirket Yönetim Kurulunun 2020/12 sayılı kararıyla Sn. İsmet Demir 29.05.2020 tarihi itibariyle Şirkete vekaleten Genel Müdür olarak atanmıştır.
• KOZAL – Şirket Yönetim Kurulunun 2020/70 sayılı kararıyla Sn. İsmet Demir 29.05.2020 tarihi itibariyle Şirkete vekaleten Genel Müdür olarak atanmıştır.
• KUYAS – Genel kurulun toplantı asgari nisabın bulunamaması sebebiyle ertelenmesi hakkında KAP’ta yer alan bildirim
• MERKO – Şirket ile Burcu Gıda Konservecilik ve Salça Sanayi A.Ş.arasında 2020 yılı üretim sezondundan başlayarak 2021 ve 2022 üretim sezonlarında her yıl en az 5000 ton bitmiş ürün olmak üzere 3 yıllık fason üretim sözleşmesi imzalanmıştır.
• OZBAL – Yeni kurulacak ortaklık hakkında KAP’ta yer alan bildirim
• PENGD – Şirket, 29.05.2020 tarihinde Avrupa’nın ünlü market zinciri ile çeşitli turşu ve konserve ürünlerinden oluşan 23.173.380 EUR tutarında bir anlaşma gerçekleştirmiş olup, bu anlaşma ile birlikte yeni sezon ihracat bağlantıları 24.892.196 EUR tutarına ulaşmıştır. Sezonluk ihracat bağlantılarının önümüzdeki günlerde de devam etmesi beklenmektedir.
• RODRG – Yurtdışı mağazalardan zarar edenlerin diğer mağazalar ile birleştirilmesi ile ilgili KAP’ta yer alan bildirim
• SASA – Şirket tarafından 12 Haziran 2017 tarihinde kamuya açıklanan toplam yatırım bedeli yaklaşık 350.000.000 USD olan, ciroya yıllık katkısı ise 450.000.000 USD olması beklenen Poy ve Tekstürize İplik Üretim Tesisi yatırımı kapsamındaki Tekstürize Tesisi tamamlanmış ve deneme üretimlerine başlanmıştır.
• SMART – Şirketin Koronavirüs (COVID-19) salgını kapsamında, bazı müşterilerin kısa süreli çalışma sistemine geçişine istinaden bu müşterilere hizmet veren ve uzaktan çalışan belirli sayıda personel için “Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik” çerçevesinde ilgili kuruma yapılan başvuru onaylanmıştır.
• SMART – Şirketin %100 Bağlı Ortaklığı konumunda bulunan Compello Bilgi Teknolojisi Hizmetleri ve Ticaret A.Ş., üçüncü taraf bir kamu bankasının düzenlediği 5 yıl süreli “Raporlama Aracı Dönüşümü Lisans ve Danışmanlık Hizmetleri Satın Alınması” konulu ihalesini 882.797 USD + 409.560 TL (Toplam 6.430.235 TL) bedellik final teklifiyle kazanmıştır.
• TCELL – ABD Sermaye Piyasası Mevzuatı Uyarınca SEC’ye Yapılan Açıklama KAP’ta paylaşılmıştır.
• TKNSA – Ülkemizdeki Covid-19(Koronavirüs) salgınına karşı mücadeleye tam destek amacıyla 22.03.2020 Pazar gecesi Türkiye genelinde kapattığı mağazaların normalleşme sürecine uygun olarak alınan maksimum önlemlerle birlikte 01.06.2020 tarihinde yeniden açılmasına karar verilmiştir.
• ULAS – 08/10/2021 vadeli USD kredimizin 12/10/2020, 12/04/2021 ve 08/10/2021 tarihlerinde yapılacak geri ödemeleri , 28/05/2020 tarihinde toplam 140.901,09- USD ödeme yapılarak erken kapatılmıştır. Şirketin döviz cinsi kredi borcu kalmamıştır.
• HURGZ – 30 Mayıs Cumartesi günü bir haber sitesinde yer alan Şirketin de dahil olmak üzere Demirören Medya Grubu’nun bünyesindeki tüm gazetelerin dijital dönüşüme geçeceği, basımlarının durdurulacağı ve yayınlarına sadece internet üzerinden devam edeceklerine ilişkin iddialar hiçbir surette gerçeği yansıtmamaktadır. Medya grubu bünyesinde faaliyet gösteren gazetelere ilişkin bu tür kasıtlı ve asılsız iddialara kamuoyunun ve yatırımcıların itibar etmemesi önemle rica olunur.
• VAKKO – Merkez ofis ve mağazalarda faaliyete başlanması hakkında KAP’ta yer alan bildirim
• EKIZ – Şirket’in 2020 yılı 3 aylık konsolide olmayan net karı 430.249 TL oldu. (2019/3 AYLIK: -962.114 TL)
• PRZMA – Şirket’in 2020 yılı 3 aylık konsolide olmayan net karı 1.014.159 TL oldu. (2019/3 AYLIK: -599.816 TL)
• DYOBY – Şirket’in 2020 yılı 3 aylık konsolide net karı 1.791.960 TL oldu. (2019/3 AYLIK: 5.153.316 TL)
• PETUN – Şirket’in 2020 yılı 3 aylık konsolide olmayan net karı 24.986.764 TL oldu. (2019/3 AYLIK: 2.070.640 TL)
• GOODY – Şirket’in 2020 yılı 3 aylık konsolide olmayan net karı 25.470.013 TL oldu. (2019/3 AYLIK: -5.969.809 TL)
• ENKAI – Şirket’in 2020 yılı 3 aylık konsolide olmayan net zararı 700.400.000 TL oldu.(2019/3 AYLIK: 834.953.000 TL)
• PNSUT – Şirket’in 2020 yılı 3 aylık konsolide olmayan net karı 27.424.659 TL oldu. (2019/3 AYLIK: 17.529.410 TL)
• FORMT – Şirket’in 2020 yılı 3 aylık konsolide olmayan net zararı 2.375.772 TL oldu. (2019/3 AYLIK: -2.757.264 TL)
• ALARK – Alarko Holding’in 2020 yılı 3 aylık konsolide net karı 17.502.021 TL oldu. (2019/3 AYLIK: -81.477.294 TL)
• PINSU – Şirket’in 2020 yılı 3 aylık konsolide olmayan net zararı 15.241.005 TL oldu. (2019/3 AYLIK:-8.916.154 TL)
• SEYKM – Şirket’in 2020 yılı 3 aylık konsolide olmayan net karı 3.062.459 TL oldu. (2019/3 AYLIK: 21.299 TL)
• CEOEM – Şirket’in 2020 yılı 3 aylık konsolide net karı 769.441 TL oldu. (2019/3 AYLIK: 1.880.914 TL)
• EKGYO – Şirket’in 2020 yılı 3 aylık konsolide net karı 123.715.000 TL oldu. (2019/3 AYLIK: 53.938.000 TL)
• BAGFS – Şirket’in 2020 yılı 3 aylık konsolide net zararı 15.046.691 TL oldu. (2019/3 AYLIK:655.666 TL)
• RHEAG – Şirket’in 2020 yılı 3 aylık konsolide olmayan net karı 782.295 TL oldu. (2019/3 AYLIK: 878.568 TL)
• OYLUM – Şirket’in 2020 yılı 3 aylık konsolide olmayan net karı 143.099 TL oldu. (2019/3 AYLIK: 671.425 TL)
BIST100…Ekonomide Normalleşme Adımları Bugün Başlıyor…Türkiye koronavirüs pandemisinin etkilerinin henüz hissedilmediği 2020 yılının birinci çeyreğinde %4.5 büyüdü. Yılın ikinci çeyreğinde çift haneli düşüş olduktan sonra ekonominin toparlanması bekleniyor. BDDK bankaların aktif rasyosu hesaplamasında önemli bir değişikliğe gitti. Geçen hafta toparlanma belirtileri gösteren bankacılık endeksinin bu karar sonrasında nasıl bir yön izleyeceği takip edilecek. Asya piyasaları yeni haftaya Hong Kong öncülüğünde yükselişle başladı. ABD vadelileri yatay bir seyir izlerken, Almanya Dax endeksi vadeli işlemlerde artıda. Endeksin haftaya yataya yakın bir başlangıç yapması beklenebilir. ABD ve Çin arasındaki gerilime yönelik gelişmeler ve ABD’de ülke geneline yayılan protestolar piyasaların takibinde olacak.
Dün Borsa İstanbul 100 endeksi 105.359,76 puan seviyesinden kapandı. 29 Mayıs 2020 tarihli yatırımcı kuruluşların yorumlarını sizler için derledik.
Info Yatırım BİST100 endeksinde hafif satıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyor.
Yurtdışı piyasalarda ABD ile Çin arasındaki gerginliğin tırmanması ve Hong Kong konusunun belirsizliğini koruması fiyatlar üzerinde baskı unsuru olmasına karşılık, coronavirüs sonrası ekonomilerin açılmasına ilişkin olumlu gelişmeler şimdilik piyasaların moralinin yüksek kalmasını sağlıyor.
En son Çin Ulusal Halk Kongresi, Özel İdari Bölge Hong Kong’da uygulanacak yeni Ulusal Güvenlik Yasası’nı kabul etti. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, mevcut gerçekler ışığı altında Hong Kong’un siyasi anlamda artık Çin’den bağımsız olmadığı sonucuna vardıklarını ve Kongre’ye bu yönde bildirimde bulunduklarını belirtti.
Diğer taraftan piyasalar dün ABD’den gelen verileri takip etti. ABD ekonomisi yılın ilk üç aylık döneminde ilk tahmin edilenden daha yüksek bir hızla daraldı. Dün açıklanan verilere göre ABD ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki üç aylık döneme kıyasla yıllıklandırılmış olarak %5 küçüldü. ABD’de işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta 2,44 milyondan 2,12 milyona geriledi. ABD’de işsizlik maaşından yararlanmaya devam edenlerin sayısı coronavirüs pandemisi döneminde ilk kez düştü.
Bu durum, milyonlarca ABD’lilerin daha bu maaştan yararlanmak için başvurmasına karşılık, insanların işlerine dönmeye başladığını işaret ediyor.
BİS100 endeksi tarafında ise endeks gün içerisinde 105.000-106.291 puan arasında banka hisseleri öncülüğünde pozitif yönde sıkışık bir seyir izledi. TL tarafında ise dün gelişen ülke paralarından negatif ayrışarak Dolar karşısında kısmi bir değer kaybı yaşanırken Dolar/TL gün içerisinde 6,80’in üzerine çıkarak 6,81 civarında dengelendi. BİST100 endeksinde gün içinde takip edeceğimiz direnç seviyeleri 106.000 – 106.700 – 107.500 olacakken, destek seviyeleri ise 104.500 – 103.700 – 103.000 olacak.
VİOP 30 Endeks kontratında hafif satıcılı açılış bekliyoruz.
VİOP 30 Endeks Haziran kontratı, Perşembe günü 120,900 -122,200 fiyat aralığında işlem görerek günü 118,400 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 6.249 adet artarak 466.353 adet kontrat olarak gerçekleşti.
VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 119,600 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini canlı tutuyor, özellikle 123,000’in üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 125,000 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 120,000 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 122,300 ve 123,000 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 120,700 ve 120,000 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.
Dün küresel ölçekte riskli varlıklar virüs etkisinin azalması, ekonomilerin açılmasından destek bularak alım yönlü hareketlerle güne başlamıştı. Günün devamında Trump’ın dezenformasyonun yayılmasının önüne geçmek gerekçesiyle twitter başta olmak üzere bazı sosyal medya platformlarına yönelik kapatma tehdidinin ardından dün bu kararnameyi imzaladığı haberi geldi. Trump, “Kararnameyle sosyal medya şirketleri artık sorumluluktan muaf olmayacak. Bugün ifade özgürlüğünü en büyük tehlikelerden birinden korumak için buradayız” dedi. Bu gelişmeyle birlikte ABD-Çin arasındaki gerilimin karşılıklı gelen açıklamalarla artarak devam etmesi sonucu ABD endekslerinde aşağı yönlü hareketlerin yaşandığı gözlendi. Bu düşüşte sosyal medya ile ilgili karar sonrası Facebook hisselerindeki düşüş ön plana çıktı. ABD Çin’e yönelik hamleleri kapsamında askeri okullarla bağlantılı Çinli öğrencileri sınır dışı etmeyi planlıyor. ABD’nin öğrencilere yönelik bu yönde bir yaptırım kararı almasının, geçen yıl iki ülke arasında yaşanan ticaret savaşları ve Washington yönetiminin, Covid-19 salgınına Çin’in neden olduğu yolundaki açıklamalarının ardından yaşanan krizin boyutlarını daha fazla derinleştirmesi ve bu durumun fiyatlamalara etki etmesi bekleniyor. Bu bağlamda dün ons Altın’da da yeniden yükselişlerin yaşandığı gözlendi.
Bu gelişmeler dışında ABD’den gelen veriler de takip edildi. ABD ekonomisi yılın ilk üç aylık döneminde yüzde 5 ile ilk tahminden daha yüksek bir hızla daraldı. Kişisel harcamalar önceki çeyrekte yüzde 1.8 artmasının ardından ilk çeyrekte yüzde 6.8 azaldı. Ayrıca ABD’de işsizlik maaşı başvuruları pandemi dönemi içerisinde ilk kez geçen hafta 2.446 milyondan 2.123 milyona geriledi. Bu veriler ilk etapta ekonomide en kötünün geride kaldığı algısıyla endekslere yükseliş olarak yansısa da devamında başta bahsettiğimiz nedenlerle düşüşlerin yaşandığı gözlendi.
Dün Avrupa borsaları ise AB Komisyonu’nun yeni tip korona virüsün ekonomik sonuçlarıyla mücadele edebilmek amacıyla kurtarma paketi oluşturulması yönündeki teklifinin etkisiyle günü yükselişle kapattı. İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,21 artarak 6.218,79 puana, Almanya’da DAX 30 endeksi yüzde 1,06 değer kazanarak 11.781,13 puana yükseldi.
Türkiye ise korona virüs konusundan 1 Haziran itibariyle daha fazla normalleşme adımları atmaya başlayacak. Buna göre şehirlerarası seyahat sınırlaması 1 Haziran’dan itibaren tamamıyla kaldırılıyor. Bununla birlikte restoran, kafe, pastane, kıraathane, çay bahçeleri, kaplıcalar saat 22.00’ye kadar hizmet vermeye başlayacak. Eğlence mekanları ile nargile satışı bu kapsamın dışında kalacak. Plajlar, milli parklar, bahçeler 1 Haziran’da faaliyete geçebilecek. Müze ve ören yerleri de 1 Haziran’da açılıyor. Bu gelişmeler dışında 65 yaş üstü ile 18 yaş altı vatandaşlar için sokağa çıkma kısıtlamasının devamına karar verildi. Bugün yurtiçinde ilk çeyrek büyüme verisi açıklanacak. İlk çeyrekte büyümenin yıllık %5,4 olması bekleniyor.
Borsalarda bir yandan iyimserliğin getirdiği coşku devam ederken diğer yandan ABD-Çin arasında süregelen gerginlikler rahatsızlık yaratıyor. Son günlerde Hong Kong üzerinden yaşanan gelişmeler piyasalarda fazla sert değilse de temkinli bir şekilde karşılanıyor. ABD S&P endeksi 3000 seviyesinin, BIST100 endeksi ise 103000 seviyesi üzerine yerleşmeye çalışıyor. Borsada yukarıda 106000 direncini yakından izliyoruz. Bu direncin geçilmesi durumunda yukarı hareketler güçlenebilir. Buna karşın 103000 desteğinin stop loss alınmasında fayda var. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin halen yükselmiyor oluşunu tam anlamıyla AB dolarından çözülme başlamadığı yönünde algılıyoruz.
BIST 100 Endeksi
BIST 100 endeksinde gelen yukarı yönlü eğilim sürüyor. Günlük bazda teknik göstergelerin üzerindeki seyirler korunmakta. Haftalık göstergelerde ise 50 haftalık ortalama olan 103300 seviyesi üzerine yükselişlerin hızlandığını ve 22 haftalık ortalama olan 105800 seviyesinin yukarı yönde zorlandığını izliyoruz. Bu noktada aceleci olmamakta fayda var. Daha güçlü alım yönlü durmadan önce 105800 seviyesi üzerindeki yerleşik seyirlerin olmasını beklemek faydalı olacaktır. 105800 seviyesi üzerinde yerleşik seyirlerin oluşmakta zorlanması halinde bir süre 103300 – 105800 arası hareketler izlenebilir.
Destekler: 103300 – 102300 – 100000
Dirençler: 105.800 – 106.200 – 108.100
Dün güne yükselişle başlayan BIST-100 endeksi günü %0,39 yükselişle 105.360’dan kapattı. Endeks kısa vadede 200 GHO’nın geçtiği 102.900 üzerinde tutundukça kar satışları yaşansa da yükselişini ilk hedef düşüşte oluşan fiyat boşluğunun dip bölgesi olan 106.600106.850 aralığı olmak üzere devam ettirmesi beklenmektedir. Gün İçinde 105.500 ve üzerine yükseliş trade amaçlı kar satışı fırsatı, 103.200 ve altına gerileme ise trade amaçlı alım fırsatı olarak takip edilebilir. Bu aralık üzerinde endeksin hedefi zirveden düşüşün % 61,8 düzeltme seviyelerinin de geçtiği fiyat boşluğunun üst bandı olan 108.800’ler olacaktır. Teknik göstergelerdeki genel güçlü görünüm korunmakla birlikte kısa vadeli göstergelerin aşırı alıma gelmesi ve momentumdaki zayıflama endekste kısa vadede kar satışları yaşanabileceğine işaret etmektedir. Gün içinde endeksin yükselen hacimle kar satışlarına maruz kalması da kar satışlarının devam edebileceğine işaret ediyor. Endeksin 102.900’ü tekrar aşağı kırması durumunda kısa vadeli trend desteği konumunda olan 101.600’lere doğru kar satışlarının devam etmesi beklenir. Endeksin güne kar satışlarıyla başlaması beklenmektedir.
28 Mayıs 2020 tarihli Borsa İstanbul için yatırımcı şirketlerin analizlerini sizlerle paylaşıyoruz.
BIST100 endeksinde 106 Bin kritik direnci aşılabilir mi?
Yurtiçi piyasalar kısa bir haftaya oldukça güçlü şekilde başladı. İyi bir başlangıcın ardından günün geri kalanında pozitif hava izleyen endeks günü 104.953 puandan %1,87 yukarıda tamamladı. İşlem hacmi ise şubat ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak 16,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Havacılık endeksinde oluşan güçlü alımlar endeks hareketinin gitmesinde etkili oldu. Kur cephesinde ise 6,70 seviyesinden başlayan hareket 6,79 seviyesine kadar çıkarken bu sabah 6,78 çevresinde şekillendiği görülüyor. Bugün seans açılışı sonrasında TCMB’nin finansal istikrar raporu takip edilecek. Diğer yandan gün içerisinde yapılması beklenen Kabine toplantısının ardından normalleşme adımları çerçevesinde alınacak aksiyonlar merakla bekleniyor. Bugün global piyasalarda oluşan hafif olumlu havanın etkisi ile yatay bir başlangıç yapmasını beklediğimiz endekste 106 Bin seviyesini önemle takip ediyoruz. Veri takviminde daha çok yurtdışı ağırlıklı olurken, içeride haber başlıkları önemle izlenecek.
Yurtdışı piyasalarda ise bu sabah Asya piyasalarında karışık bir tablo izleniyor. Çin’e yönelik ABD’nin yaptırım getirebileceğine ilişkin olarak beklentiler bu sabah özellikle Şangay endeksi üzerinde baskı yaratıyor. Hong Kong ve Çin arasında artan gerilim Asya piyasalarında risk iştahının dağıldığına işaret ediyor. Vadeliler cephesinde ise bu sabah hafif alıcılı bir tablo var. ABD Başkanı Trump’ın bugün sosyal medya platformlarına ilişkin olarak kararname imzalaması beklenmekte. Dün bu gelişmeye bağlı olarak NASDAQ tarafında satışlar hâkim olurken gelecek açıklamaların endeksi baskılaması beklenebilir. Diğer yandan Çin’e yönelik adımlar yakından takip edilecek. Emtia cephesinde ise ons altın ABD-Çin arasında artan tansiyonun etkisi ile alımlar hâkim olurken, hareketin devamı açısından 1720$ seviyesi önemli olacak. Petrol fiyatlarında ise API özel petrol stoklarında haftalık olarak oluşan 8,7 milyon varillik artış baskı yarattığı dikkat çekmekte ve risk iştahında oluşan bozulma fiyatların satıcılı seyretmesine neden oluyor. Bugün TSİ 17:30’da resmi stok verileri yakından takip edilecek. Ayrıca gün içerisinde ABD cephesinde veri takviminde yer alan büyüme dataları yakından izlenecek.
ŞİRKET HABERLERİ
° AKSEN – Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te 240 MW kurulu güçte bir doğal gaz kombine çevrim santrali kurulması ve santralde üretilen elektriğin garantili kapasite bedeli karşılığında 25 yıl süresince satışının yapılması amacıyla Aksa Enerji’nin %100 bağlı ortaklığı olarak Özbekistan’da “AKSA Enerji Tashkent LLC” adında bir şirket kurulmuştur. Önceki duyuruda belirtildiği gibi santral inşaatının gerekli yer tahsislerinden sonra azami 12 ay süre içinde tamamlanarak devreye alınması planlanmaktadır. İmzalanan bu anlaşmanın yürürlüğe girmesi için gereken koşullar sağlandığında Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda duyurulacaktır.
° ATAGY – Şirket’in 2020 yılı 3 aylık konsolide olmayan net zararı 1.906.905 TL oldu. (2019/3 AYLIK: -618.155 TL)
° BORSA İSTANBUL A.Ş. – Mevzuatta öngörülen yükümlülükleri 20/05/2020 tarihinde yerine getirdiği tespit edilen Golden Global Yatırım Bankası A.Ş. (Üye kodu: GGI) Borsa üyeliğine kabul edilmiş olup, Kıymetli Madenler Piyasasında işlem yapmak üzere faaliyet gösterecektir.
° BRSAN – Şirket’in 2020 yılı 3 aylık konsolide net karı 16.880.080 TL oldu. (2019/3 AYLIK:13.689.181 TL)
° DAGI – COVID-19 ( (Korona virüs) nedeni ile 19 Mart 2020 tarihi itibariyle kapanan mağazalardan Fevzi Paşa Cad. N5 Fatih/İstanbul adresindeki Fatih Cadde Mağazası resmi tatiller hariç olmak üzere satış faaliyetlerine başlamıştır.Diğer mağazaların 01.06.2020 tarihinde açılması öngörülmektedir.
° DERAS – Pandemik salgının etkisini azaltması sonucu Yönetim Kurulu 30.04.2020 tarihli kararına uyularak üretim çalışmalarına 27.05.2020 tarihi itibariyle kısmen başlanmıştır. Özellikle potansiyel fuarlara yönelik çalışmalar için kreasyon bölümü, pazarlama ve satış birimi faaliyete geçmiştir. Dikimhane ve kesimhane gibi birimler ise ihtiyaç halinde vardiyalı olarak çalışacaktır.
° DERAS – Bağlı Ortaklık Kefil Olunması hakkında KAP’ta yer alan bildirim
° DGKLB – Yurtiçi piyasalarda başlayan normalleşme süreci ile birlikte yurtiçi ve yurtdışından alınan siparişlerdeki artış sebebiyle Düzce ve Biga da bulunan üretim tesislerinde 1 Haziran 2020 tarihinden itibaren kısa çalışma ödeneğinden çıkılarak tam zamanlı çalışma düzenine geçilmesine karar verilmiştir. Üretim tesislerinde, çalışanların sağlığını korumak amacıyla kamu otoritelerinin aldığı tedbirler zamanında ve etkin şekilde uygulanmaktadır. Genel müdürlük ve perakende mağaza çalışanları için “Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik”‘den yararlanmaya devam edilecektir.
° FMIZP – Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 (Corona) Virüsü etkilerini azaltmaya yönelik alınan önlemler çerçevesinde; otomotiv üreticilerine yapılan satış ve teslimat süreçlerindeki aksamaların devam etmesi sebebiyle, Kocaeli İzmit ilçesindeki fabrikaDA üretim faaliyetlerine ara verme süresi 08 Haziran 2020 tarihine kadar uzatılmıştır. Kocaeli Arslanbey ilçesindeki fabrika ise 13 Nisan 2020 tarihinde başladığı üretimine devam etmektedir.
° FMIZP – Şirket’in 2020 yılı 3 aylık konsolide olmayan net karı 8.656.641 TL oldu. (2019/3 AYLIK: 8.485.241 TL)
° HEKTS – Şirketin 27 Mayıs 2020 tarihli Yönetim Kurulu’nda alınan kararla ; Şirketin uzun vadeli büyüme stratejileri doğrultusunda, özellikle ihracata dönük piyasada etkin olmak amaçlı olarak, Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Toros caddesi N 11 Yakapınar Sarıçam Adana adresinde mukim, ana faaliyet konusu; bitki koruma ürünlerinin üretimi ve yurt içi ve yurtdışına satışı faaliyetleri olan Sunset Kimya Tarım Ürünleri ve Aletleri İmalat Pazarlama Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.’nin paylarının satın alınması ile ilgili olarak görüşmelere başlanması hususunda Genel Müdürüne yetki verildiği açıklanmıştır.
° IEYHO – Bağlı ortaklık Işıklar Holding A.Ş.’nin iştirakleri olan, şarap üretimi ve pazarlaması alanında faaliyet gösteren Şatokalecik Şarapçılık A.Ş., Kalecik Şarap Pazarlama Ltd. Şti. ve Likya Şarapçılık İmalat ve Tic. Ltd. Şti. şirketlerinin faaliyetleri durdurulmuştur. 27.05.2020 tarihi itibarıyla, Işıklar Grubunda şarap üretimi, satışı, pazarlaması vs. faaliyetlerini yürüten bir şirket bulunmamaktadır. Anılan şirketlerin Işıklar İnşaat ve Turizm İşletmeleri A.Ş. ile birleştirilmek suretiyle tasfiye edilmeleri süreci başlamış olup, Ağustos 2020 tarihi itibarıyla bu sürecin tamamlanması beklenmektedir. Likya Şarapçılık’a ait Fethiye/Muğla’da bulunan 40 dönüm arazi üzerindeki üzüm bağları 6 yıl önce sökülmüş, yerine 1340 adet zeytin ağacı dikilmişti. Şirkete ait Kalecik/Ankara’da bulunan 500 dönüm arazi üzerinde üzüm bağlarının kurulu olduğu 200 dönüm tarım arazisindeki üzüm bağlarının da sökülüp, yerine 6000 adet ceviz ağacı dikimi ve ceviz tarımı yapılması planlanmaktadır. Arazinin kalan kısmı konut imarlı parsellere dönüştürülmüş olup, zaman içinde konut inşa edilip satılması planlanmaktadır.
° INFO – Bağlı ortaklık Vaha LLC nin tasfiye kararı hakkında KAP’ta yer alan bildirim
° KAREL – Şirket’in 2020 yılı 3 aylık konsolide net karı 6.376.877 TL oldu. (2019/3 AYLIK: 9.818.406 TL)
° KERVN – Şirketin bağlı ortaklığı Melis Yapı Ticaret ve San. A.Ş. ait gayrimenkuller, Bursa İli Osman Bey İlçesi Doğan Bey Mahalle 4450 Ada No Bağımsız Bölüm No 89 Büro 110.000 TL, Bursa İli Nilüfer İlçesi İhsaniye Mahalle 2170 Ada No Bağımsız Bölüm No 36 Dükkan 70.000 TL, Bursa İli Nilüfer İlçesi İhsaniye Mahalle 2170 Ada No Bağımsız Bölüm No 35 Dükkan 70.000TL ve Bursa İli Mudanya İlçesi Çağrışan Mahallesi, Sarı Caddesi Yanı 1316 Arsa 1.350.000 TL bedel olmak üzere toplam 1.600.000 TL bedel ile BSJ Tekstil İnşaat Turizm Sanayi Ve Ticaret A.Ş. satılarak, işlem bedeli bloke çek ile tapu devirleri sonrasında peşin olarak tahsil edilmiştir. Söz konusu atıl gayrimenkullerin satışından elde edilen fonun finansman ihtiyacının karşılanmasında kullanılması planlanmaktadır.
° MNDRS – “İzmir ili, Aliağa ve Bergama ilçelerinde kurulumu planlanmış olan, 24.10.2019 tarihinde 1 adet rüzgar türbininin işletmeye alınması ile kısmi işletmeye geçen EÜ/3634-16/2205 EPDK lisans nolu 22,5 MWm/20 MWe kurulu güçteki Akça Rüzgar Enerji Santralımızla ilgili olarak , diğer 4 adet rüzgar türbini-generatör grubu ( her biri 4,5MWm) ve yardımcı tesislerin yapım işleri tamamlanmış olup, 21.05.2020 tarihinde T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü, TEİAŞ ve EÜAŞ yetkililerinden oluşan Kabul Heyeti tarafından yapılan gerekli test ve tetkiklerin başarı ile neticelenmesi sonrasında tam kapasite işletmeye geçilerek elektrik üretimine başlamıştır.
° MPARK – Şirket’in 2020 yılı 3 aylık konsolide net karı 50.366.000 TL oldu. (2019/3 AYLIK: 2.712.000 TL)
° NTHOL – Hırvatistan’ın Dubrovnik şehrinde Merit d.o.o. unvanlı Grup Şirketi tarafından işletilmekte olan casino,Corona Virüs (COVID-19) normalleşme süreci doğrultusunda 15 Haziran 2020 tarihinde açılacaktır.
° PAGYO – Şirket’in 2020 yılı 3 aylık konsolide olmayan net karı 15.123.090 TL oldu. (2019/3 AYLIK: 15.346.519 TL)
° RTALB, GLRYH – 19.03.2020 tarihinde gerçekleştirilen ÖDA’da açıklamasında ifade edilen ürünlerden 30.04.2020 tarihine kadar; RTA tarafından( SWAB+ RNA izolasyon kiti + Corona Virüs Tanı Kiti) 2.516.788 adet üretim gerçekleştirilmiştir. A1 Yaşam Bilimleri tarafından ithal edilerek satılan ürün toplamı ise 723.910 adet olup, RTA ürün satışı 255.000 adet ve A1 Yaşam Bilimleri ürün satışı 2.261.788 adet olmak üzere, toplam ürün satışı 30.04.2020 tarih itibari ile 3.240.698 adete ulaşmıştır.RTA Laboratuvarları ve A1 Yaşam Bilimleri A.Ş.’nin bu ürünlerin satışından kaynaklanan toplam cirosu ise, 45.949.400,84 TL’ye ulaşmıştır.
° SAYAS – Şirketin ana faaliyet alanı rüzgar enerji santrallerine yönelik yerli aksam ve bütünleyici parça tasarımı, üretimi ve satışı yapmak ve satış sonrası hizmetler sunmak şeklinde değişmiş olup bu doğrultuda satış ve pazarlama faaliyetlerinde müşteri çeşitliliğine gidilmesi yönünde önemli çaba gösterilmektedir. Bu çerçevede gerekli denetimler ertesinde General Electric (GE) ilgili tedarikçi listesine kayıt sağlanmış olup bundan böyle gerek GE gerekse de grup şirketlerine bu sektörde doğrudan teklif verilebilecektir.
° SERVE – Ofma Ofis Malzemeleri Ticaret ve Sanayi A.Ş. hisselerinin 01.06.2018 tarihinde Cemalettin Doğan’a satış işlemi yapılmıştı. Bedeli tahsil edilmediğinden dolayı satışın iptal edilerek geri alınması hakkında KAP’ta yer alan detaylı paylaşım
° TATGD – Kredi derecelendirme kuruluşu Saha Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş., Şirketin uzun vadeli ulusal kredi derecelendirme notunu AA, kısa vadeli ulusal kredi derecelendirme notunu A1+ ve görünümünü Stabil olarak teyit etmiştir.
° THYAO – Şirket’in 2020 yılı 3 aylık konsolide net zararı 2.023.000.000 TL oldu. (2019/3 AYLIK: -1.253.000.000 TL)
° TMSN – Şirket’in 07.04.2020 – 06.07.2020 tarihleri için ”Kısa Çalışma Uygulaması” başvurusunun yapılmayacağı açıklanmıştır.
° TRKCM, SISE – Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir pandemi olarak tanımlanan Corona Virüs (Covid-19) salgını sebebiyle mimari camların faaliyet gösterdiği sektörlerde müşterilerin taleplerindeki azalmaya bağlı olarak Türkiye’deki üretim hatlarından 2021 yılı Mart ayında soğuk tamirine başlanması planlanan 5. düzcam fırınının 2020 yılı Haziran ayı içerisinde durdurulmasına, başlatılmış olan fırın soğuk tamiri malzeme tedarik sürecine devam edilmesine, fabrikadaki teknik, mali ve idari çalışanların iş devamlılığının mevzuata uyumlu olacak şekilde sağlanmasına karar verilmiştir.
° TSPOR – Şirketi ile Profesyonel futbolcu Rahmi Anıl Başaran arasında, 2020-2021 transfer tescil dönemi içerisinde, TFF Profesyonel Futbolcu Sözleşmesi imzalanması hususunda anlaşmaya varılmıştır.
° YGGYO – Şirket’in 2020 yılı 3 aylık konsolide olmayan net karı 51.722.239 TL oldu. (2019/3 AYLIK: 65.241.604 TL)
° YKBNK – Banka 15.05.2020 tarihinde yapılan özel durum açıklaması ile; 367 gün vadeli 198,500,000 ABD Doları ve 534,600,000 Avro tutarında iki ayrı dilimden oluşan yaklaşık toplam 780,000,000 ABD Doları sendikasyon kredisi anlaşması imzalandığı ve sözleşmeye eklenen akordeon özelliği ile birlikte kredi kullanma tarihi olan 27 Mayıs 2020’ye kadar gelebilecek katılımlarla sendikasyon kredisi tutarının artabileceği duyurmuştu. İlave katılımlar neticesinde Bankaca sağlanan sendikasyon kredisi tutarı 283,500,000 ABD Doları ve 534,600,000 Avro olmak üzere yaklaşık toplam 870,000,000 ABD Doları olarak gerçekleşmiştir.
Borsa İstanbul’da Ramazan Bayramı nedeniyle verilen ara sona erdi. 27 Mayıs 2020 tarihli Borsa seansı için yatırımcı kuruluşların endeks ve genel görünüme dair görüşlerini sizler için paylaşıyoruz.
A1 Capital’in günlük görünüm raporuna göre koronavirüse yönelik aşı haberlerinin gelmesi global piyasalarda pozitif hareketleri destekliyor.
Haftanın ilk iki işlem gününde bazı ilaç şirketlerinin aşı konusunda pozitif ilerlemeler kaydettiği, hatta sonuçların yakında alınabileceğine ilişkin açıklamaların etkisi ile global piyasalarda olumlu bir hava izlendi. Ekonomik açılmaların devam etmesi ve vaka sayılarında korkulacak kadar önemli bir değişimin olmaması da bu süreci destekleyerek endekslerin önemli direnç seviyelerine ulaşmasına yardımcı oldu. Veri takvimi sakin olsa da haber başlıklarındaki gelişmeler piyasaları desteklemeye yetiyor. Artan risk iştahı güvenli liman talebi gören doların küresel piyasalarda değer kaybetmesine neden oldu. Dolar endeksi 98,8 seviyesine kadar geriledi. Bu sabah ise Asya piyasalarında ilk iki güne nazaran satıcılı bir seyir hâkim. Vadeliler cephesinde ise primli tablo sürüyor. ABD-Çin arasında tansiyonun artması ve ABD Başkanı Trump’ın “bu hafta sonundan önce Çin konusunda güçlü bir adım duyacaksınız” söylemi yeni bir yaptırımın gelme olasılığını kuvvetlendirdi. Bu haberin piyasalardaki etkisi şimdilik sınırlı kalmış gibi görünse de gelecek günlerde haber başlıklarına karşı dikkat etmek gerekebilir. Emtialar cephesinde ise ons altın 1700$ seviyesine kadar yaklaştı. ABD-Çin arasındaki gelişmelerin ons altındaki hareketini yeniden tetikleyebileceğini belirtelim. Petrol cephesinde ise ham petrol 34$, brent petrol ise 35,9$ seviyesinden işlem görüyor. Bu akşam piyasa kapanışı öncesinde API özel stok verilerinin açıklanması bekleniyor. Arz – talep görünümü açısından bu gelişmeler önemli fakat ABD-Çin arasındaki tansiyonun artması petroldeki iyimserliği dağıtabilir.
Yurtiçi piyasalar kısa bir haftaya başlangıç yapıyor. Bayram tatilinin ardından haber başlıkları ile haftaya başlayan yurtiçi piyasaların gündeminde normalleşme adımları ve siyasi cephedeki gündem olacak. Dolar/TL kanadında özellikle doların küresel piyasalarda zayıflaması ile 6,70 altında fiyatlamalar görülürken, bu sabah 6,76 seviyesi takip ediliyor. BIST100 endeksi ise %0,37 primle 103.024 ile haftayı tamamlamıştı. 103.000 üzerinde kalması hareketin 106 Bin seviyesine gitmesi adına destekleyebilir. Fakat bu hareketini sürdüremez ise geri çekilmelerde 100.000 – 102.800 bandına doğru bir giriş söz konusu olabilir. Hafta sonu BSMV vergilerine yönelik düzenleme gerçekleşti. 2018 yılı kur hareketi sonrasında yapılan düzenlemede artış meydana geldi. Bu durum kur ve altın hareketindeki volatilite üzerinde destekleyici olması beklenirken, şirketler için yeni bir maliyet unsuru olması nedeniyle etkileri Borsa İstanbul nezdinde yakından izlenecek. Bugün içerisinde yurtiçi piyasaların gündeminde önemli veri bulunmuyor. Olası gelişmeler yakından takip edilecek.
İş Yatırım’ın 27 Mayıs 2020 tarihine dair piyasaya bakışı ise şu şekilde:
Bayram tatili sonrası kısa haftaya iyi haberlerle başlıyoruz. Vaka sayısının azalması ve ekonominin açılması beklentisi ile %3’e yakın yükselen S&P 500 psikolojik olarak önemli 3.000 seviyesinin üzerinde işlem görüyor. Doların zayıflaması, altının gerilemesi ve gelişmekte olan ülke paralarının değer kazanması risk iştahının güçlendiğini teyit ediyor.
Piyasaların keyfini kaçırmaya aday tek gelişme Başkan Trump’ın ABD’li şirketleri Çin’e yatırım yapmaktan vaz geçirmeye kararlı olduğunu gösteren haber akışı. Yuanın değer kaybetmesine neden olan gelişme gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde şimdilik fazla etkili olmadı. Ama geçmiş tecrübe yuandaki değer kaybının devam etmesi ve kritik seviyeleri kırması durumunda gelişmekte olan ülkelere yönelik risk iştahının bozulacağına işaret ediyor.
Bayram tatili sırasında dünya piyasalarındaki yükseliş Borsa İstanbul’da %1’in üzerinde bir yükselişe işaret ediyor. Gün içi 104.500 seviyesini kırmasını beklediğimiz Borsa İstanbul için orta vadeli direnç olarak 106.500, 108.000 seviyeleri öne çıkıyor. ABD – Çın ilişkileri ve yabancı yatırımcı satışıyla gerileyen banka hisselerinin seyri borsadaki yükselişin gücü konusunda belirleyici olacak. Günün yükseleni adayı salgın dolayısıyla darbe yiyen ve çok geride kalan havacılık sektörü hisseleri.
Güne negatif eğilimle başlayan BIST-100 endeksi kısmen sıkışık bir seyir izlerken günü %0,37 yükselişle 103.024’den kapattı. Endeks iki ay sonra 200 GHO (102.840) üzerinde kapanış yaparken, üçüncü denemsinde zirveden düşüşün %50 düzeltme seviyesinin geçtiği 103.250^yi yukarı kırmadı. Endeksin bu seviye üzerindeki hacimli kapanışalarsa yükselişini ilk hedef düşüşte oluşan fiyat boşluğunun dip bölgesi olan 106.600-106.850 aralığı olmak üzere devam ettirmesi beklenmektedir. Endekste kısa vadede 101.900102.000 aralığının ilk destek bölge olarak çalışması beklenmektedir. Endekste kar satışları yaşansa da bugün için 100.900’lerden geçen kısa vadeli trend desteği üzerinde tutundukça yükseliş trendinin devam ettirmesi beklenmektedir. Teknik göstergelerdeki genel güçlü görünüm endeksin yükseliş eğilimini devam ettireceğine işaret etmektedir. Endeksin güne güçlü alımlarla başlaması beklenmektedir.
ABD – Çin arasında artan gerginlik ve Hong Kong konusundaki tartışmalar geçen hafta risk iştahı üzerinde baskı oluşturdu. Bayram tatili nedeniyle haftanın ilk iki işlem gününde yurt içi piyasalar işlem görmezken, salgının yayılma hızındaki yavaşlama ve normalleşme adımları yeni haftada risk iştahını destekliyor. Bununla birlikte ABD Başkanı Trump’ın hafta sonundan önce Çin konusunda güçlü bir adım atılacağını ifade etmesi konu ile ilgili endişeleri gündemde tutmaya devam ediyor.
BIST100 Likidite Koşullarındaki Toparlanma Fiyatlanıyor…2 günlük bayram tatilinin ardından yurt içi piyasalar bugün yeniden açılıyor. Haftanın ilk iki gününde yurt içi piyasalar bayram nedeniyle kapalı iken, koronavirüs salgınında yayılma hızının düştüğüne ilişkin veriler ve reel ekonominin peyderpey açılmasıyla küresel piyasalarda nispeten olumlu bir hava var. Asya piyasaları Japonya’nın olağanüstü hali kaldırdığını ilan etmesiyle birlikte genel itibarıyla artıda başladığı haftada, ABD ve Çin arasındaki gerileme yönelik endişelere yoğunlaşılmasıyla karışık bir görüntü verdi. Bugün ise ABD hisse senedi vadelileri aktif kontratları dünkü kazançlarını koruma çabasını sürdürüyor. ABD ve Çin arasındaki gerilim Trump’ın açıklamalarıyla sürerken, Asya Pasifikten gelecek olumsuz bir haberin risk algısını olumsuz etkileme potansiyeli bulunuyor. Yurt dışı piyasalardaki risk iştahının yurt içi piyasalara yansımasının olumlu olması beklenebilir. Risk iştahının destek olması halinde 200 günlük ortalamanın bulunduğu 104,500 seviyeleri test edilebilir.
USDTRY 6.76 Seviyelerinde…Küresel piyasalarda yükselen risk algısıyla birlikte Dolar TL kuru diğer gelişen piyasa ülke para birimleriyle birlikte değer kazandı. CDS’in gerilemesi TL cinsinden varlıklara destek oluyor. Dolar TL kuru dün yurt dışı piyasalarda 6.69 seviyelerine kadar geriledikten sonra yükselişe geçti. Ülkelerin ekonomileri açmaya başlaması ve reel ekonomide toparlanma belirtileri gelişen piyasa ülke para birimlerine destek sağlamaya devam etmesi beklenebilir.
EURTRY TL Varlıklar Risk İştahındaki Yükselişten Destek Buldu…TL majör para birimleri karşısındaki kayıplarını telafi etme çabasını sürdürüyor. Gelişen piyasa ülke para birimlerindeki yükselmeyle birlikte Euro TL kuru 7.37 seviyelerine kadar geriledi. Yeni işlem gününün ilk saatlerinde 7.41 seviyelerinde işlem görüyor.
EURUSD 1.0960 Seviyelerinde… Risk algısındaki toparlanmayla birlikte dolar global bazda değer kaybederken Euro Dolar paritesi 1.10 seviyelerini test etti. Avrupa’da ekonomilerin açılmaya başlaması, ECB iyimserliği ve Avrupa’daki salgının yayılım hızının düşmeye başlaması Euro’ya destek sağladı. ABD ve Çin arasındaki gerilimin Trump’ın açıklamalarıyla birlikte yeniden tırmanmasıyla Dolar kayıplarını geri alma çabasına girerken, piyasalar sabah saatlerinde ECB Başkanı Lagarde’ın gerçekleştireceği konuşmayı takip edecek. Avrupa Komisyonu’nun açıklayacağı finansal destek paketinin detayları da Euro Bölgesi gündemindeki bir diğer konu olarak karşımıza çıkıyor.
XAUUSD Gerilemeye Devam Etti…Düşük işlem hacimleri ve yatırımcılardan gelen kar satışlarıyla birlikte yeni haftada gerileyen altın fiyatları ekonomilerin açılmaya başlaması ve reel ekonomide toparlanma belirtileriyle birlikte sakin bir görünüm sergiliyor. Ons fiyatı 1707 $ seviyelerinde işlem gören altında ABD ve Çin kaynaklı gerilim ve makroekonomik veriler takip edilecek.
GLDGR TL’deki Güçlenme ve Ons Fiyatındaki Gerilemeyle Değer Kaybetti… Küresel risk algısındaki toparlanmanın gelişen piyasa ülke para birimlerine destek sağlamasıyla birlikte altının gram fiyatı 371 TL seviyelerine geriledi.
BRENT Stoklardaki Azalma Petrol Fiyatlarına Destek Sağlıyor… Rusya Enerji Bakanının OPEC+ ülkelerinin üretimde kısıntıya gitmesinin sonuçlarının olumlu olduğuna ilişkin açıklamalarıyla birlikte petrol fiyatları toparlanma çabası içerisine girdi. Yeni işlem gününde talepteki toparlanmaya yönelik uyarılar ve Hong Kong gerilimiyle bir miktar geri çekildi.
SP500 Trump Hafta Bitmeden Çin Konusunda Yeni Adımların Atılacağını İfade Etti… ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’in Hong Kong yasasına ültimatom vermeye hazırlanması dün gün boyu alıcılı bir seyir izleyen endeksin haftalık zirvesinden uzaklaşmasına neden oldu. S&P500 hisse senedi vadelileri yeni işlem gününde 3000 puanın üzerinde seyrediyor.
Borsa Yorumları Piyasalar Uzman Yorumları Finanspara uzman ekibiyle yorumluyoruz. BİST yorumları ve analizleri uzman görüşleri Finanspara farkıyla sizlerle.