İçindekiler
Borsanın çok genel bir anlamı olmak ile beraber, genel olarak kişilerin (yatırımcıların) bir türev aracını diğer kişilere satması veya diğer kişilerden alınması işlemine de denebilir. Ülkemizde olduğu gibi Sermaye Piyasası Kurulunca tarafından belirlenmiş türev araçlar doğrultusunda ve yetkilendirilmiş aracı yatırım kuruluşları veya bankalar üzerinden alım ve satım işlemlerimizi yerine getirebiliyoruz.
Teknik Analiz, geçmiş fiyat istatistiklerini ve hareketlerini incelemek doğrultusunda, bizlere gelecek fiyat hareketlerin kesin olmamakla birlikte bir tahmin verebilir. Bu tahminleri yapmış olduğumuz teknik analiz yöntemleri ile yapıp, yatırımcılar alım-satım stratejilerini geliştirirler. Kısaca özetlemek gerekirsek, teknik analiz eski fiyat verileri ile geleceğe dair bir fiyat tahminimizi yapmamızı sağlar fakat bu fiyatın olacağı kesinliği yoktur.
Piyasalar ve borsa üzerinde indikatörler teknik analiz ile kullanılmaktadır, bundan ötürü ilk başta teknik analiz hakkında bilgimiz olmalı ve nasıl yorumlar yapabileceğimizi bilmeliyiz. İndikatör hesaplamalarında fiyat istatistik verileri ve hacim verileri baz alınır. İndikatörler yatırımcılara ilgili fiyat grafiğinde al veya sat işlemleri konusunda yardımcı olmakla beraber kesin olarak indikatörde ki işlem olacak diye bir bilgi niteliği yoktur.
Fiyat hareketleri ve hacim verileri baz alınır ve ilgili fiyat grafiğinde al veya sat işlemleri konusunda yardımcı olurlar. Yatırımcılar, teknik analiz ve indikatörleri birlikte kullanıldığı zaman ileri ki tarihlerde fiyat tahminleri hakkında daha genel görüşleri olabilir. İlgili fiyat grafiklerinde (borsa veya piyasa) en çok kullanılan indikatörler hakkında genel olarak bir bilgi vermek gerekirsek;
Türkçe ismiyle göreceli güç endeksi olarak da bilinen RSI indikatörü, seçili türev aracının veya enstrümanın aşırı alınıp, aşırı satıldığı veya tam tersi durumlar konusunda bize bilgi veren bir indikatördür. RSI indikatörü 0 (sıfır) ile 100 (yüz) arasında bir değer almakla birlikte indikatör üzerinde 30 (otuz) ve 70 (yetmiş) iki sınır çizgisi belirlenmiştir ve genel olarak 14 (on dört) günlük periyotta çizilmektedir. 30 (otuz) seviyesinin altı bizlere aşırı satım olduğunu, 70 (yetmiş) seviyesi üzerinde olması aşırı alım olduğunu göstermektedir.
MACD İndikatörü de son zamanlar popüler olmuştur. MACD indikatörü hareketli ortalamalara bağlı olmakla birlikte trend yönü hakkında yatırımcılara fikir vermektedir. İndikatör genel olarak incelendiği zaman; Al, Sat ve Negatif Uyumsuzluk vb. sinyaller göstermektedir.
CCI İndikatörü ise genel olarak emtia piyasaları için kullanılmaktadır. Kısa vadeli ve yatay seyir izleyen emtia piyasalarında trend başlangıçları hakkında bilgi vermektedir. Belli formüller ile bir ortalama hesaplanır ve bu ortalamalar fiyatların hareketli ortalamalardan ne kadar uzaklaştığı konusunda bilgi vermektedir. +100 (artı yüz) ve – 100 (eksi yüz) referans değerli olarak belirlenmiştir ve RSI indikatöründe de olduğu 14 (on dört) günlük periyotta çizilmektedir. +100 (artı yüz) seviyesi aşırı alım bölgesini göstermekle birlikte, -100 (eksi yüz) seviyesi aşırı satım bölgesi bizlere göstermektedir.