Bireysel emeklilik sistemi nedir? (BES), kişilerin çalıştıkları dönemdeki hayat standartlarını emeklilik dönemlerinde de devam ettirmeleri için bugünden düzenli birikim yapma imkanı sağlayan, devlet katkısıyla desteklenmiş bir tasarruf ve yatırım sistemidir.
Bireylerin çalıştığı dönemde sahip olduğu hayat standartlarını, emeklilik döneminde sadece Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alacakları emekli maaşı ile devam ettirmeleri mümkün olmayabilir. Bu sebeple bireysel emeklilik sistemi; emeklilik döneminde ek gelir sağlayan, bireylerin o dönemdeki refah seviyesini artırmayı amaçlayan, sosyal güvenlik sisteminin bir tamamlayıcısı olarak kabul edilir. Hiçbir sosyal güvenlik kurumuna dâhil olmayanlar için de bireysel emeklilik sistemi, emeklilik dönemlerindeki tek gelir kaynağı olarak düşünülebilir.
Bu sistemde, katılımcılar risk/getiri beklentileri doğrultusunda kendilerine sunulan, farklı risk seviyelerindeki yatırım enstrümanlarını içeren, emeklilik yatırım fonlarında birikimlerini değerlendirebilmektedir. Uzun vadeli tasarruf döneminde, katılımcılar zaman içinde değişen beklenti ve ihtiyaçlarına göre, fon dağılımı tercihlerini yılda 6 kez değiştirebilirler.
Bireysel emeklilik sisteminin denetim mekanizması son derece şeffaf ve güvenilirdir.
Sistemdeki emeklilik planları kapsamında asgari katkı payları belirlenmiştir. En az bu tutarlar kadar ödeme yapılabilir, ödemelerde üst limit bulunmamaktadır.
Katılımcılar katkı paylarını aylık, 3 aylık, 6 aylık veya yıllık dönemlerde ödemeyi tercih edebilirler. Ayrıca bu dönemler dışında da diledikleri zaman bireysel emeklilik hesaplarına ek katkı payı ödemesi yaparak birikimlerini büyütebilir, devlet katkısı avantajından daha fazla faydalanabilirler.
BES gönüllü katılıma dayalı ve uzun vadeli bir sistemdir. Bireysel emeklilik sistemine ne kadar erken girilir ve sistemde kalarak ne kadar uzun süre katkı payı ödenirse, katılımcının emeklilik birikimi de o kadar yüksek olacaktır.