İçindekiler
Bddk Üyelerini Kim Seçer? BDDK, bankacılık ile ilgili ortaya çıkan sorunları çözüm bulmak, oluşabilecek olumsuz durumların önüne geçmek ve bankacılık ile ilgili kanunun uygulanmasını sağlamak amacıyla oluşturulmuş bir kurumdur.
Bddk Üyelerini Kim Seçer? 1990’lı yıllarda yaşanan sosyal, siyasi, ekonomik ve kültürel sorunlar bankacılık sektöründe de sıkıntılara neden olur. Bu nedenle meydana gelen dalgalanmaların önüne geçmek, devletin maddi zarara uğramasına karşı önlem almak üzere 1999 yılının haziran ayında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK ) kurulur. BDDK ‘nen işlevsel olarak faal olması Eylül 2000 yılında gerçekleşir.
BDDK kurumsal olarak özerk bir yapıya sahiptir. Tüm banka, kurum, şirketler BDDK ‘ya tabidir. Kurum bir başkan, ikinci başkan ve beş üyeden oluşur. Haftada en az bir kere toplantı yapılır. Gerekirse beş üye olma şartı ile toplantı ve karar alınabilir.
BDDK’nın görev ve yetkileri 5411 sayılı Bankacılık Kanunda belirtilir. BDDK, bu kanunun verdiği yetkiyle; 5411 sayılık Bankacılık Kanunu uygulanmasını sağlar, kurum ve kuruluşları mali olarak denetler, bankaların kuruluş taleplerine cevap verir ve kuruluş aşamasından sonra faaliyetlerini denetler, kendisine tabi tüm kurum ve kuruluşların hak ve çıkarlarını gözetir, piyasaların büyümesini, gelişmesini ve istikrarını sağlar, tüketicilerin bankaları ilgilendiren konulardaki şikâyetlerini değerlendirir.
Bankaların her türlü iş ve işlemleri BDDK‘nın kontrolündedir. Bankaların, kanunlarda açıkça belirtilen iş ve işlemlerini yerine getirmede aksaklıklar tespit edilirse, faaliyetleri kısıtlanır ya da geçici suretle durdurulur. Yapılan bu uyarıcı nitelikteki uygulamalara rağmen, yapılması gereken işlemleri tamamlamadığı tespit edilirse bankanın faaliyetleri durdurulur ve banka devlete devredilir. Adli ceza gerektirecek bir durum varsa ilgili birimlere bilgi verilir.
BDDK üyeleri bakanlar kurulu kararı belirlenir ve cumhurbaşkanın onayı ile seçilir. Onay sürecinden sonra kurul görevine başlar.