• YARIM ALTIN
    10.217,00
    % 0,85
  • AMERIKAN DOLARI
    34,5551
    % 0,21
  • € EURO
    36,0087
    % -0,63
  • £ POUND
    43,2850
    % -0,65
  • ¥ YUAN
    4,7680
    % 0,04
  • РУБ RUBLE
    0,3354
    % -1,47
  • BITCOIN/TL
    3407732,374
    % 1,38
  • BIST 100
    9.468,35
    % 1,07

Amortisman Nedir?

Amortisman Nedir?

Amortisman Nedir ?

 Amortisman Nedir? İşletmeler için çok önemli kavramlardan biri olarak bilinen amortisman nedir ? Bu terim insanlara çok yabancı geliyor olsa da aslında büyük bir önemi olduğu bilinmektedir. Amortisman ne işe yarar?

Amortisman bir firmanın kullanmadığı malların zaman içerisinde veya çeşitli nedenlerle değerinin düşmesine denmektedir. Bu düşüş hesaplarla yeni üretilen ürünlerin maliyet tutarına eklenir.  Ortaya çıkan açık ise işletmenin giderleri arasında yer alacaktır. Amortisman kelimesinin tam anlamı ise aşınma ve yıpranma demektir. Kelime anlamı farklı farklı terimlere işaret ediyor olsa da literatürde ortak bir sonuç çıktığı açık bir şekilde görülmektedir.

Amortisman ne işe yarar?

Amortisman politikasının uygulanışı genellikle işletmelerin duran varlıklarının muhasebesini, dönemsel olarak kayıt altına alması ve bu kayıtları ufak ufak yok etmesi şeklindedir.  Burada dönemsellik çok önemlidir. Çünkü gelir ve gider dengesi zamana göre ayrılarak düzenlenir. Böylece hangi gelirin hangi dönem, hangi giderin hangi zaman dilimine ait olduğu net bir şekilde gözlenebilmektedir. Amortisman kavramı kendi içerisinde çeşitli bölümlere ayrılmaktadır. Bunlardan biri de maddi duran varlıklarda uygulanan amortismandır. Genellikle arazi, arsa, bina, taşıt ve demirbaş eşyalarını kapsar. Bir varlığın maddi amortisman olması için maddi bir değere sahip olması, işletme kayıtlarında yer alması, işletmeler tarafından kullanılmak ya da satılmak üzere edinilmiş olması ve ekonomik değerinin bir yıldan daha uzun olması gerekmektedir. Bir de maddi olmayan amortismanlar vardır. Bu da değeri olmayan mallar üzerinden hesaplanmaktadır. Fakat günümüzde kullanımı olan maddi olan varlıklar üzerinden yapılan hesaplamalardır.

Amortisman Kaydı Nasıl Yapılır ?

Amortisman kayıtları şirketlerin uyguladıkları politikalar doğrultusunda 7A ve 7B seçeneklerine göre yapılmaktadır. 7A seçeneğine göre amortisman kaydı yaparken genellikle giderler ön planda tutulmaktadır. Tabi ki bunu biraz daha detaylandırmak gerekirse, giderin nedenini de belirtmek şart olacaktır.  7A fonksiyonuna göre gider hesaplanacaksa mutlaka değer kaybeden malın hangi bölüm ile alakalı olduğu da belirtilmelidir.

7B amortisman kayıtlarında ise daha çok gelir ve gider dengesine bakılır. Her iki durumda da düzenli bir kayıt yapmak şarttır. Aksi takdirde malın değerini görmek ya da ne kadar açık kapandığını görmek zorlaşacaktır.

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.