Tüketici Fiyatları Endeksi’nde (TÜFE) Şubat ayında medyan bazında yüzde olarak ise 0.5 artış beklentiler arasında yer alırken, yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 8.35 ile TCMB’nin yüzde oranında ise 7.5 olan yılsonu beklentisinin oldukça üzerinde kalmaya devam ettiği gözlendi.
Reuters’ın 19 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre yapılan incelemede ise, aylık TÜFE değişim beklentileri sıfır ile yüzde 0.9 artış bandında yer alırken devamında ise, analistlerin tahminleri arasındaki farklılık gıda fiyatlarından kaynaklanmakta olduğu gözlendi. Ankette yıl sonu TÜFE beklentileri ise yüzde oranında 7.00-9.00 aralığında bulunuyor.
Türkiye’nin yeni yumuşak karnı olarak görülen tüketici fiyatları enflasyonu Şubat ayında ise ortalama olarak gıda fiyatlarındaki düşüş öncülüğünde artış beklentilerinin aksine yüzde 0.02 gerilemiş, çekirdek enflasyonda yıllık bazda yükseliş ise devam etmişti.
Analistler enflasyon sepetinde yaklaşık yüzde oranında ise 24 ile en büyük paya sahip olan gıda fiyatlarındaki değişimin Mart ayında da ayında manşet enflasyon üzerinde en belirleyici kalem olacağını belirtiyor.
Merkez Bankası’nın ekonomistlere gerçekleştirdiği son sunuma katılan bankacılar TCMB’nin Mart’ta yıllık enflasyonda keskin bir düşüş beklediğini, Mart veya Nisan’da yıllık bazda dip noktasına ulaşabileceğini, sonrasında ise baz etkisiyle yönünü tekrar yukarı döndüreceğine dikkat çektiğini belirtmiş oldu.
[poll id=”2″]