ABD Ulusal İstihbarat Direktörü olarak görev yapan James Clapper, Kuzey Kore’nin, nükleer silah üretiminde kullanılabilecek yakıt sahibi olmasına imkan vermekte olan plütonyum reaktörünü yeniden faaliyet geçirdiğini söyleminde bulundu.
Amerikan Senatosu’nun Silahlı Hizmetler Komisyonu’nda konuşmada bulunan Clapper, “Kuzey Kore’nin reaktörü bir süre önce faaliyete geçirdiğini ve bu sayede birkaç hafta ya da ay içerisinde plütonyum sahibi olabileceğini düşünüyoruz” diye açıklama yaptı.
Kuzey Kore Pazar günü de bununla beraberinde kıtalararası uzun menzilli roket fırlatıp uzaya uydu gönderdiğini açıklaması yapmıştı.
Bu hareketi yasaklı füze teknolojisini deneme girişimi olarak görmekte olan ABD, Güney Kore ve Japonya Pyongyang yönetimine büyük tepki vermişti.
Çin bile eleştiride bulunmuştu.
En önemli müttefiki Çin’in bile eleştirdiği Kuzey Kore’yi, BM Güvenlik Konseyi de kınamıştı.
BM Güvenlik Konseyi kararları, ülkelerin nükleer ya da balistik başlık taşıma kapasitesi olan füze denemelerini yasaklıyor.
Pyongyang yönetimi olarak, uzay programının tamamen bilimsel amaçlarla yürütüldüğünü söylentiler arasında yer aldı.
Ancak bu gerekçe aralarında yer alan ABD, Güney Kore ve Japonya tarafından ikna edici bulunmamakta olduğu gözlendi.
Bazı uzmanlar ise açıklamada Kuzey Kore’nin füze programını, ABD’yi de vurabilecek menzile sahip kıtalararası balistik füze geliştirme çabalarının bir parçası olarak görülmekte olduğu gözlendi.