• YARIM ALTIN
    10.221,00
    % 1,28
  • AMERIKAN DOLARI
    34,5467
    % 0,18
  • € EURO
    36,0147
    % -0,62
  • £ POUND
    43,3470
    % -0,52
  • ¥ YUAN
    4,7691
    % 0,06
  • РУБ RUBLE
    0,3312
    % -2,73
  • BITCOIN/TL
    3424555,265
    % 1,25
  • BIST 100
    9.549,89
    % 1,94

Atina’da iflasa 5 kaldı

Atina’da iflasa 5 kaldı

Şubat ayından bu zamana kadar istediği yaklaşık 7.2 milyar Euro miktarındaki mali yardımı kreditörlerden temin edememesi durumunda IMF‘ye bulunan yaklaşık 1.7 milyar Euro tutarındaki borcunu karşılayamayacak ve yaklaşık 5 günlük süre içinde iflas edeceği belirtilen Yunanistan çok zor bir süreç yaşıyor.

Geçtiğimiz pazartesi günü kreditörlere sunduğu öneriler kabul edilmeyen Yunanistan hükümetinin, kreditörlerin sunmuş olduğu farklı önerilerini de Yunanistan hükümeti kabul etmediği ifade edildi. Ayrıca konu ile ilgili olarak Yunanistan’ın çiçeği burnunda Başbakanı olan Aleksis Çipras kreditörleri suçlu görerek “Portekiz ve İrlanda için böyle davranmadılar. Bu ilginç davranışın 2 farklı sebebi olabilir. Ya anlaşmaktan yana değiller ya da ülkedeki bazı gruplara destek veriyorlar” dediği öğrenildi.

Yunanistan hükümetinin sunduğu son tedbirler ilk önce bu devletin iflas durumuna engel olacak bir neticeye ulaşma şeklindeki hayalleri güçlendirmeye çalışsa da gerçekleştirilen teknik değerlendirme ve hesaplamalar neticesinde uluslararası kreditörlerin “iyileştirme planlı” yedek önlemler istemesi görüşmelerin yeniden sonlanması durumuna getirdiği belirtiliyor. Bugün itibarıyla Avrupa Birliği’ne geçmesi planlanan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras geride bıraktığımız çarşamba günü Eurogroup toplantısı için hızlı bir şekilde Brüksel’de beklendiği belirtilirken böyle farklı önerilerin daha önce sunulan İrlanda ve Portekiz planlarında farklı kurumlar tarafından kabul gördüğünü belirten Çipras, “Bu hamle ya anlaşma ile ilgili olarak bir istek olmadığına ya da özel planların güldüğünü gösteriyor” sözleri ile tepkisini ortaya koyduğu belirtildi. Önemli bir AB görevlisi, “Biz farklı bir öneri talep ediyoruz fakat Yunan hükümeti adım atmıyor. İnsanlar önünde planlandığı zaman pek etkili olmuyor. Fakat bu pazarlığın bir bölümü” şeklinde ifade ettiği öğrenilirken Yunan Başbakan Çipras’ın bu sözlerden bir süre sonra ise Belçika’nın başkenti olan Brüksel’den yeni bir mesaj çıktı. Verilen habere göre ismi verilmeyen bir Yunan hükümeti görevlisi, kreditörlerin ‘daha büyük KDV artışı ve belirli oranlarda kamu harcaması kesintisi’ belirttiği düşünülen önerisinin Yunanistan cephesinden red görüp görmeyeceği ile ilgili soruya ise “Evet kabul edilmedi” şeklinde ifade ettiği belirtiliyor.

Belçika’da sürekli olarak toplantı yapıldığı ve AB Komisyonu Başkanı olan Jean Claude Juncker, Avrupa merkez bankası Başkanı olan Mario Darghi ile Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde ve aynı zamanda Eurogroup Başkanı olan Jeroen Dijsselblom ile bir toplantı gerçekleştirdikleri  ifade edildi. Gerçekleştirilen bu önemli toplantıda ortak bir hedef gerçekleştirildiği ifade edildi. Sonrasında ise toplantıya katılanların Yunan Başbakan Çipras’ı da gruba dahil ederek toplantıya devam ettikleri belirtiliyor. Toplantıdan çıkan mesajda ise Euro Bölgesinde yer alan maliye ve ekonomi bakanlarını bir araya getirecek toplantı öncesinde “yer alan tüm mayınları ortadan kaldırmak” olduğu belirtildi. Daha önce gerçekleştirilen Eurogroup ve Euro Bölgesi Zirvesi’nde bulunan AB görevlileri Yunanistan’ın fikirlerinin tahminlerin tamamına yakın bir kısmını karşıladığı ve diğer kısmının da tamamlanmasının çok daha kolay olduğunu belirtmişti. Yunanistan Ekonomi Bakanı olarak bilinen Yorgo Stathakis de Atina’nın gerçekleştirdiği yaklaşık 50 seçenekten sadece 3 tanesi üzerinde sorun çıktığını ifade etti.

 

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.