• YARIM ALTIN
    10.221,00
    % 1,28
  • AMERIKAN DOLARI
    34,5467
    % 0,18
  • € EURO
    36,0147
    % -0,62
  • £ POUND
    43,3470
    % -0,52
  • ¥ YUAN
    4,7691
    % 0,06
  • РУБ RUBLE
    0,3312
    % -2,73
  • BITCOIN/TL
    3424555,680
    % 1,25
  • BIST 100
    9.549,89
    % 1,94

Araç takip sisteminin finansal katkıları

Araç takip sisteminin finansal katkıları

Ülke genelinde araç takip sistemi ile birlikte özel sektör araç sahipleri gereksiz kullanıma engel olarak senede ortalama 1,5 milyar TL akaryakıt tasarrufu gerçekleştirilmiş oldu. Büyük bir israfın olduğu belirtilen kamu alanında ise böyle bir sistemin yaygın olmamasından dolayı kamuda yer alan makam araçları hususi ve özel işler için de kullanıldığı iddiaları ile birlikte ülke genelinde senede ortalama 810 milyon TL civarında akaryakıt boşa kullanıldığı belirtiliyor.

Ülke genelinde yer alan bazı araç takip uzmanlarına göre Türkiye’de araç takip sistemlerinin ilk hedef olarak araçlardaki yakıt tüketimini kademeli bir şekilde azaltmak ve geniş bir filo disiplinini gerçekleştirmek amacıyla kullanıldığı ifade ediliyor.

Ülke genelinde araç takip sistemi kullandığı ifade edilen ortalama 50 bini aşkın şirket sayısının geride kalan son 10 senede ortalama 5 milyar TL’nin çok üstünde bir akaryakıt tasarrufu gerçekleştiği ifade edilirken, içinde bulunduğumuz 2015 senesinden başlayarak ortalama senelik tasarruf rakamlarının 1,5 milyar TL gibi önemli bir rakamın üzerine çıkmasının tahmin edildiği ifade ediliyor.

Ayrıca uzmanlar ülke genelinde hala ortalama 750 bin civarındaki ticari aracın da bu gelişmiş takip sisteminden faydalandığı ifade edilerek ilerleyen dönemde 2018 senesinde bu rakamın yaklaşık olarak 2 milyon seviyesine tırmanma olasılığının hayli yüksek olduğu belirtiliyor.

Bu özel ve gelişmiş olan takip sistemi ile birlikte ülkedeki araç sürücülerinin sürüş karakteri takip edilerek gereksiz araç kullanımı, yine araç ile seyir halinde iken aşırı hızlı ve sert kullanım, gereksiz ve dikkatsiz bir biçimde rölantide çalıştırma, sert ve ani bir duruş ve anı kalkış gibi araç içinde akaryakıt kullanımını normalden fazla ve yüksek seviyelere çıkmasına sebep olan kullanım şekillerinin engel olunabildiği belirtilirken kullanıcılar için geliştirilen Filo Rapor ile araçların genel rölanti zamanları, hareket halinde iken kaydedilen genel yakıt tüketimleri ve genel mesai dışı araç kullanımları gibi durumları özel bir şekilde raporlanıp bu raporlar sayesinde gerekli olan tedbirler alınıp genel olarak araçlardaki akaryakıt kullanımının ortalama yüzde 20 seviyelerinde azalması da bu sistem sayesinde gerçekleştirilebiliyor.

Bu şekilde böyle bir takip sistemine yapılan finansal yatırımlar da uzun zaman diliminde geri dönüşünün fazlası ile gerçekleştiği ifade ediliyor.

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.