Ticari dönemde yeni bir çağ olarak belirtilen Karekodlu Çek uygulaması bugün itibarıyla start aldı.
Yapılan açıklamaya göre çekle ödemelerin daha güvenlikli ve sağlam şekilde gerçekleştirilebilmesi için KKB tarafından Türkiye Bankalar Birliği işbirliği ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) desteği tarafından geliştirilen Karekodlu Çek sisteminin bundan sonra kullanıma açıldığı ifade edildi.
Genel itibarıyla çek ile gerçekleştirilen alışverişleri daha güvenli duruma çevirerek ticareti rahatlaıp hızlandırmayı planlayan bu sistem, müşterilerin bankadan isteği doğrultusunda geniş olarak düzenlenecek. Bu yeni uygulama ile Karekodlu Çek uygulaması, keşidecinin geçmiş çek ödeme sürekliliği tek hamle ile görülebileceği ifade ediliyor. Elinde çek bulunduran şahıslar, özel çek yaprakları üzerinde bulunan karekodu, akıllı telefonuna indireceği Findeks uygulaması sayesinde okutup sorgulama gerçekleştirebilecek. Bu sistem ile birlikte çek üzerindeki bilgi ve dokümanda herhangi bir hasar, silinti, kazıntı, tahrifat ya da bir başka kimyasal sahtecilik anlaşılabilecek aynı zamanda ticari faaliyetler tüm kesimler adına daha güvenli şekilde olabilecek.
Bu sistemin an itibarıyla birçok bankada uygulamaya gireceği belirtilirken Karekodlu Çek ile birlikte genel olarak reel sektörün karşılıksız çek mağduru olmasının engellenebileceği ifade ediliyor.
Ayrıca uzmanlar, çekin bir ödeme sistemi olması kadar aynı zamanda bir borçlanma aracı da olabileceği, özellikle KOBİ’lerin alışverişlerinde çek aracılığı ile gerçekleştirdikleri vadeli mal alış ve satışları ile kendilerine sermaye oluşturduklarını, bu sebeple çek sisteminin Türkiye ekonomisi adına büyük bir önemi olduğu ifade ediliyor.
Bu yeni karekodlu çek kullanımının hem keşidecinin hem de alacaklı kişinin öz haklarını garanti altına alındığı belirtilirken genel ekonomide yaklaşık 1,4 milyon civarında aktif çek keşidecisinin bulunduğu, senelik ortalama 100 milyon civarında çek keşide edildiğini ayrıca bu çeklerin ortalama yüzde 3 kadarının karşılıksız çıktığı ifade edildi.
Geride kalan son 10 ile 15 sene içerisinde yaklaşık 500 bin civarındaki kişinin geçmiş dönemde en az bir defa karşılıksız şekilde çek keşide ettiğini, ve bunlardan yaklaşık 304 bin kullanıcının hala ödenmemiş en az bir çekinin yer aldığı, bunların ise ortalam 200 bininin de elinde daha önceleri aldığı ve hala keşide edilmemiş olan boş çek yaprağı yer aldığı belirtiliyor.
Ayrıca bu yeni Karekodlu Çek uygulamasından alınması planlanan rapor başına rakamın ise alınan rapor sayısına bağlı şekilde yaklaşık 2 TL ile 4 TL arasında değişeceği belirtiliyor.