Resmi Gazete’de “Turizm Amaçlı Konut Kiralama ve Bazı Kanunlarda Değişiklik” kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Bu kanun, turizm amaçlı kiralanan konutlar hakkında genel esaslar belirlerken aynı zamanda izin belgesi düzenlemeleri, idari yaptırımlar ve bu konutlara uygulanacak mevzuat hükümlerini de içeriyor.
Kanuna göre, izin belgesi olmadan turizm amaçlı konut kiralaması yapan kişilere, kiraladıkları her bir konut için 100 bin Türk lirası idari para cezası verilecek. Ayrıca, izin belgesi olmadan faaliyet gösteren kişilere, yasal bir zemin oluşturabilmeleri için 15 gün süre tanınacak.
15 günlük süre dolduktan sonra izin belgesi alınmamış ve faaliyete devam edilmişse, 500 bin Türk lirası idari para cezası uygulanacak ve tekrar 15 gün süre verilecek. Eğer bu süre içinde de faaliyetlerine devam edilirse, idari para cezası 1 milyon Türk lirasına yükseltilecek.
Ayrıca, izin belgesi sahibinden turizm amaçlı konut kiralayan kişilere, kendi adlarına üçüncü kişilere kiraladıkları her bir konut için 100 bin Türk lirası idari para cezası kesilecek. Kendi adına mesken olarak kiraladığı konutu kendi adına turizm amaçlı kiraya veren kişilere de her bir sözleşme için 100 bin Türk lirası idari para cezası uygulanacak. İzin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenlere de her bir sözleşme için 100 bin Türk lirası idari para cezası verilecek. Son olarak, yüz günden fazla süreli kira sözleşmeleri yapılmasına rağmen, ilk sözleşme tarihinden itibaren bir yıl içerisinde aynı konutu dört defadan fazla kiraya veren kişilere de 1 milyon Türk lirası idari para cezası uygulanacak.
Airbnb, seyahat eden kişilere konaklama yerleri bulmalarına yardımcı olan, aynı zamanda mekan sahiplerinin kiralama yapmalarını kolaylaştıran bir çevrimiçi platformdur. 192 farklı ülkede, 33 bin şehirde 800 binden fazla konaklama seçeneği sunan Airbnb, ABD’nin San Francisco şehrinde Ağustos 2008’de kurulmuştur. Airbnb’nin ismi, başlangıçta “AirBedandBreakfast.com” olan tam adının kısaltmasıdır.