• YARIM ALTIN
    10.221,00
    % 1,28
  • AMERIKAN DOLARI
    34,5467
    % 0,18
  • € EURO
    36,0147
    % -0,62
  • £ POUND
    43,3470
    % -0,52
  • ¥ YUAN
    4,7691
    % 0,06
  • РУБ RUBLE
    0,3312
    % -2,73
  • BITCOIN/TL
    3406367,331
    % -0,12
  • BIST 100
    9.549,89
    % 1,94

Merkez Bankası 2023 Yılı Enflasyon Tahminini Güncelledi

Merkez Bankası 2023 Yılı Enflasyon Tahminini Güncelledi

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin enflasyonla mücadelesine ve Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Erkan, Merkez Bankası olarak görevlerinin fiyat istikrarını sağlamak olduğunu ve bu doğrultuda enflasyonu en kısa sürede düşürmek için çalıştıklarını vurguladı. Yüksek ve oynak enflasyonun kontrol altına alınmasının zorlu bir süreç olduğunu belirten Erkan, bu süreçte tüm mali araçları kararlılıkla kullanacaklarını söyledi.

Erkan, iç talepte dengelenmeye ilişkin bazı öncü sinyaller aldıklarını ve dezenflasyon sürecinin 2024’ün ikinci yarısında başlamasını beklediklerini ifade etti. Ayrıca, küresel büyümenin zayıfladığını ve bu durumun gelişmekte olan piyasalardan portföy çıkışı yaratması nedeniyle enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturduğunu belirtti.

Erkan, enflasyonun belirleyici unsurları arasında akaryakıtın öne çıktığını, kurdaki artışın maliyet kanalıyla etkili olduğunu ve vergi ile yönetilen fiyatlardaki güncellemelerin kısa dönemde gerçekleştiğini söyledi. Bu şokların bir arada gerçekleşmesinin beklentilerde bozulmaya yol açtığını ifade etti.

Ayrıca, talepte aşırılığın kademeli olarak ortadan kalktığına işaret eden göstergeler olduğunu ve toplam talep koşullarının enflasyonist olmaya devam ettiğini belirtti. Erkan, güçlü tüketim talebinin hem cari dengede hem de cari denge kanalı ile enflasyon üzerinde etkili olduğunu vurguladı.

Son olarak, Erkan yıl sonu enflasyon tahmini orta noktalarını 2023 için yüzde 65, 2024 için yüzde 36 ve 2025 için yüzde 14 olarak güncellediklerini açıkladı.

Hafize Gaye Erkan’ın konuşmasından öne çıkan diğer detaylar:

Rezervlerde Yükselme

Merkez Bankası’nın (TCMB) uluslararası rezervleri, haziran ayından bu yana istikrarlı bir şekilde yükselmeye devam ediyor. 20 Ekim itibarıyla, bu rezervler mayıs ayı sonuna göre 28 milyar doların üzerinde bir artış göstererek 126 milyar doların üzerine çıktı.

Rezervlerin artışı ile birlikte kur korumalı mevduat bakiyelerinde yaşanan düşüş, TCMB’nin mevduata geçiş stratejisinin doğru bir yol izlediğini gösteriyor. Son dönemde uygulanmaya başlanan politikaların finansal piyasalardaki olumlu etkileri de görülmekte.

CDS Primlerinde İyileşme

TCMB’nin sıkı parasal duruşu ve makroihtiyati sadeleştirmeye yönelik politika normalleşmesi, 5 yıllık CDS primini önemli ölçüde etkiledi. Mayıs ayında 700 baz puan seviyesinde olan bu prim, 370 baz puana kadar gerilemiş ve jeopolitik gelişmelere rağmen halen 400 baz puanın altında seyretmektedir.

Döviz Kuru Oynaklığında Düşüş

TCMB’nin politika duruşunun getirdiği bir diğer olumlu gelişme de döviz kuru oynaklığında yaşanan düşüş oldu. Bir ay vadeli ABD doları/Türk lirası opsiyonlarının ima ettiği oynaklık, mayıs ayında yüzde 60 civarından, keskin bir düşüşle yüzde 10 civarına geriledi.”

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.