Hanta Virüsü nedir Belirtileri nelerdir? Tedavi yöntemleri nelerdir? Hangi hayvandan geçmektedir? İlaçları nelerdir?
Hanta virüsü Kuş Gribi ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nden sonra dünyada ve Türkiye’de görülmeye başlanan tehlikeli bir virüs.Hanta virüsü kemirgen hayvanlarda özellikle farelerde görülüyor. Hayvanlardan insanlara bulaşabiliyor ama insandan insana geçmiyor. Virüsün kuluçka süresi 1 ile 3 hafta arasında değişiyor. En önemli belirtileri yüksek ateş, bulantı, kusma ve böbrek yetmezliği olan virüs ölüme neden olabiliyor.
Hanta virüsü özellikle farelerden bulaşıyor. Hanta virüsünden korunmak için öncelikle farelerle mücadele etmek gerekiyor. Ev ve ahırlar ilaçlandıktan sonra ölü hayvanların eldivenle tutulması ve derin çukarlara gömülmesi gerek. Kemirgen hayvanların bol olduğu tarımsal bölgelerde yetişen sebze ve meyvelerin bol su ile yıkanması gerekiyor.
Yiyecek ve içecekler mutlaka kapalı kaplarda saklanmalı.Hastalık sadece kırsal alanlarda değil, şehirlerde de görülebiliyor. Kemirgenlerin idrar ya da dışkısı ile kirlenmiş yüzeylerin mutlaka sulandırılmış çamaşır suyuyla temizlenmesi gerekiyor. Kemirgenlerle temastan, ısırmasından ya da idrar-dışkıyla kirlenmiş yüzeylerden havalanan tozlardan solunduğu zaman hastalık insanlara da bulaşabiliyor.