Darbeyle devrilen eski Mısır Cumhurbaşkanı Mursi mahkemede hayatını kaybetti Eski Mısır Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Muhammed Mursi, ‘casusluk’ iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması esnasında dün 67 yaşında hayata gözlerini yumdu. 2012 yılında halk oylamasıyla göreve gelen Mursi, darbeyle iktidardan indirildiği 2013’ten bu yana tutuklu bulunuyordu. Mısırlı yetkililer, Mursi’nin kalp krizi sonucu öldüğünü açıklasa da uluslararası kamuoyu tarafsız soruşturma çağrısı yapmış oldu.
Darbeyle devrilen eski Mısır Cumhurbaşkanı Mursi mahkemede hayata gözlerini yumdu.
Mısır’da şu anda yasaklı olan Müslüman Kardeşler hareketinin lideri Muhammed Mursi, ülkenin demokratik kanallarla işbaşına gelen ilk lideri olarak biliniyordu.
İktidarının ilk yılında kitlesel gösterilerin hedefi olan Mursi, dönemin Genelkurmay Başkanı, bugünün Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi’nin başını çektiği askeri darbeyle görevinden uzaklaştırıldı ve tutuklandı.
Mısır’da 2014’ten bu yana darbeyle yönetime gelen Sisi iktidarda bulunuyor.
Mursi, başkent Kahire’de Hamas ile temaslarına ilişkin casusluk suçlamasıyla hâkim karşısında bilgi veriyordu.
Yetkililere göre yer alan haberde ise; diğer sanıklarla birlikte tutulduğu ses geçirmez kafesten jüriye hitap etmek için izin isteyen Mursi, yaklaşık beş dakika konuştu. Dakikalar sonra ise duruşmaya ara verildiği sırada baygınlık geçirdi.
Mısır Başsavcılığı, hastaneye kaldırılan Mursi’nin hayatını kaybettiğinin tespit edildiğini açıklaması yer aldı.
Yetkililer, Mursi’nin ölümüne ilişkin otopsi talimatı verirken, bedeninde yeni, görülebilir yaralanma bulunmadığını savunması yer aldı.
Mısır devlet televizyonu ölüm nedeni olarak “kalp krizi” bilgisini verdi.
Üç farklı yargılamada hüküm giyen ve onlarca yıl hapse mahkûm edilen Mursi’nin hakkında verilen bir idam cezası temyiz mahkemesi tarafından bozulmuş idi.