Yapay Zeka Nedir? Ne işe yarar? Kullanım alanları nerelerdir? İş alanları nelerdir? Hangi tür kodlamaları destekliyor? Yapay zeka (Artificial Intelligence)
İçindekiler
Yapay Zeka Nedir? Bilgisayar biliminin bir dalı olarak kabul edilmekte olan; makinelerin daha yaratıcı davranması ve gerçek bir insan gibi reaksiyonlar vermesi anlamına gelmektedir. Yapay zeka kavramı bilgisayar bilimine ilk defa John McCarthy tarafından 1955 yılında Dortmouth Kolejinde kazandırılmıştır. Yapay zekanın amacı, ise tıpkı insanlar gibi bazı komutları anlaması mantığıdır. Belirli komutlar vererek insan gibi algılama yeteneğinin oluşması diyebiliriz. Bununla ilgili dolandırıcılık, hayatı kolaylaştırma, özel sistemlerin oluşturulması vb. gibi birçok kodlamaların yapılmasına yol açar.
Yapay Zeka Nasıl Yapılır? Yapay zeka yapabilmekte için öncelikle belli bir kodlama dilini bilmeniz gerekiyor. Yapay Zekanın temeli zaten kodlamaya bağlıdır. Yapay zekanın amacı ise insanlar tarafından veya herhangi bir canlı için X komutuna Y cevabı vermesi diyebiliriz.
Örnek verecek olursak bir bankanın chargeback işleminde örnek verelim. Sahte bir kredi kartı ile işlem yapmaya çalışan birisi bir kredi kartı ile 5000 Dolar internet üzerinden harcama yapıyor. Ancak bu kredi kartı maximum harcaması 200 TL, bu esnada 5000 dolarlık işlem yapmak isteyen kişi bankanın arka planda chargeback sistemine(Sahte ve şüpheli işleme) düşer. İşlem asla onay vermez. İşte bu esnada Yapay Zeka devreye girmiş oluyor. Belirtmiş olduğumuz gibi X komutuna Y cevabı verilmesi örneği görmüş olduk. Tabi bu seçenekleri ve komutları çoğaltabiliriz.
Yapay zeka nerelerde kullanılır? Yapay zeka kullanım alanı çok geniştir. İstediğiniz alanda geliştirmeler yapabilirsiniz.