• YARIM ALTIN
    10.216,00
    % 0,84
  • AMERIKAN DOLARI
    34,5541
    % 0,21
  • € EURO
    35,9976
    % -0,68
  • £ POUND
    43,2682
    % -0,68
  • ¥ YUAN
    4,7680
    % 0,04
  • РУБ RUBLE
    0,3354
    % -1,47
  • BITCOIN/TL
    3413011,547
    % 1,66
  • BIST 100
    9.457,52
    % 0,96

Banka Emlak Kredisi Dosya Masrafı

Banka Emlak Kredisi Dosya Masrafı

Banka Emlak Kredisi Dosya Masrafı nedir?

Banka Emlak Kredisi Dosya Masrafı Birçok bireyin gerek kiracılıktan gerekse yatırım amacı ile kredi ye ev sahibi olma yolunda başvuruyor. Konut kredi başvurusu yapan tüketiciler genelde faiz oranları ile değerlendirme yapıyorlar. Fakat sadece faiz oranı ile değerlendirme yapmak yanlış. Tüm kredilerde faiz oranı ile birlikte önemli olan bir diğer unsur ise bankaların yansıttığı ek masraflardır.

 Konut Kredi Dosya Masrafları

 

Bunları sıralarsak;

 

*Kredi Tahsis Ücreti: Bankalar arası değişkendir. Alınan kredinin %0,5 ile %2 si civarındadır. Örneğin 200.000 TL’lik bir kredi de masraf oranı %1 belirlenmiş bankanın yansıtacağı tutar 2.000 TL’dir.

 

*Ekspertiz Ücreti: Tüm bankalar evin gerçek değerini belirlemek için lisanslı bağımsız ekspertiz kuruluşları ile çalışır. Ekspertiz olarak görevlendirilen kişi, evin gerçek değerini belirler ve banka hazırlanan ekspertiz raporunun da belirtilen değerin %75 ini onaylar. Yine banka sizden ekspertiz ücretini peşin ister. Ortalama 500 TL ile 1.000 TL arasında değişim gösterir.

 

*İpotek Tesis Ücreti: Krediye istinaden alınacak eve banka tarafından ipotek konulur. Ücreti sizden talep edilir. Buda ortalama 200 TL ile 350 TL arasındadır.

 

*İpotek Fekki Ücreti: Yıllar süren ödemenin sonunda krediniz bitmiştir. Üzerine konulan ipoteği kaldırmanız gerekiyor. Bunun için bankanıza gidip aldığınız yazı ile ilgili tapu müdürlüğüne başvuruyorsunuz. Verilen ipotek fekki yazısı ile taşınmaz mülkünüzün üzerindeki ipotek kalkmış oluyor. Bunun maliyet ide size yansıtılıyor.

 

*Erken Ödeme Cezası: Emlak kredinizi erken ödeme gibi bir ihtimaliniz oluştu kapatmak istiyorsunuz. Erken ödeme cezası uygulanır. Buda erken ödeme tutarının toplam vadesi 36 ayı geçmeyen vadelerde yüzde bir, 36 ayı geçen vadelerde ise yüzde ikiyi geçemez kanunlar gereği.

 

*Hayat Sigortası: Zorunludur. Sebebi ise bankanın size verdiği parayı riske atmak istememesidir. Hayat sigortası krediyi kullanacak kişinin yaşı, mesleği, geliri gibi daha birçok ayrıntı ile belirlenir. Kredi süresince her yıl yenilenir.

 

*Zorunlu Deprem Sigortası: Yani DASK zorunludur. Bankanın anlaşmalı olduğu kurum tarafından yapılır. Primi ise bina yaşı, konumu gibi durumlara göre belirlenir. Her yıl yapılması zorunludur.

 

*Konut Sigortası: Doğal afet, yangın, su basması vb. gibi durumlara karşı hasar karşılama amacı ile yapılır. Zorunlu değildir fakat bankalar kredi vermek için zorunlu tutar. Kredi süresince her yıl tekrarlanır.

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.