İçindekiler
Borsa Ekonomiyi Nasıl Etkiler? Borsadaki hareketler ekonomi ve bireysel tüketiciler üzerinde derin bir ekonomik etkiye sahip olabilir. Hisse fiyatlarındaki bir çöküş, yaygın ekonomik bozulmaya neden olma potansiyeline sahiptir. Borsa reel ekonomi değildir. Hisse fiyatları birçok nedenden ötürü değişebilir aşırı değerlemenin düzeltilmesi ve hatta hisse başına büyük düşüşler, daha düşük bir büyümeye yol açmaz. Örneğin, 1987’deki borsa çöküşü, reel ekonomide herhangi bir ekonomik hasara neden olmamıştır. (para politikasını etkilemiş olsa da). İngiltere borsa çöküşünün durgunluğa neden olacağı korkusuyla faiz oranlarını düşürdü. Bunun yerine, düşük faiz oranları hızlı ekonomik büyüme oranlarına sahip ekonomik bir patlamaya neden oldu.1987 borsa çöküşü (hisselerin% 25 düştüğü yerlerde) ciddi ekonomik sorunları yansıtmadı ve dünya ekonomisi iyi bir hızla büyümeye devam etti.
İlk etki, hisseleri olan kişilerin servetlerinde bir düşüş görecek olmasıdır. Düşüş önemliyse, finansal görünümlerini etkileyecektir. Eğer hisse üzerinde para kayıp ediliyorsa, para harcamak için daha tereddütlü olacaklar; Bu, tüketici harcamalarındaki düşüşe katkıda bulunabilir. Ancak, bu etki çok fazla önem verilmemelidir. Çoğu zaman hisse satın alan insanlar varlıklıdır ve para kaybetmeye hazırdırlar; harcama modelleri genellikle kısa vadeli zararlar için hisse fiyatlarından bağımsızdır. Ayrıca, hane halklarının sadece% 10’u hisse sahibidir – tüketicilerin çoğunluğu için, hisse fiyatlarındaki düşüşten doğrudan etkilenmeyeceklerdir.
Bireysel emeklilik veya yatırım tröstüne sahip olan herkes en azından dolaylı olarak borsa etkilenecektir. Emeklilik fonları fonlarının önemli bir bölümünü borsaya yatırır. Bu nedenle hisse senedi fiyatlarında ciddi ve uzun süreli bir düşüş varsa, emeklilik fonlarının değerini düşürür. Bu, gelecekteki emeklilik maaşlarının daha düşük olacağı anlamına gelir. Hisse senedi fiyatları çok düşerse, emeklilik fonları sözlerini yerine getirmek için mücadele edebilir. Önemli olan hisse senedi fiyatlarındaki uzun vadeli hareketlerdir. Eğer hisse fiyatları uzun bir süre düşerse, o zaman emeklilik fonlarını ve gelecekteki ödemelerini kesinlikle etkileyecektir. Bu, hane halklarının daha düşük emekli maaşı almasına neden olabilir ve başka şartlarda daha fazla tasarruf yapma ihtiyacı hissedebilirler.
Çoğunlukla hisse senedi fiyat hareketleri, ekonomi de neler olduğuna dair düşüncelerdir. Örneğin durgunluk ve küresel bir yavaşlama korkusu, hisse fiyatlarının düşmesine neden olabilir. Borsa kendisi tüketici güvenini etkileyebilir. Buda insanların borsa üzerindeki görüşlerini güven hakkındaki düşüncelerini aşırı derecede etkileyerek insanların borsadaki etkinin ekonomiye yansımasını açık şekilde anlayabilmesi kaçınılmazdır.
Düşen hisse fiyatları, firmaların borsada finansman sağlama yeteneğini engelleyebilir. Genişleyen ve borç almak isteyen firmalar genellikle daha fazla hisse ihraç ederek bunu yaparlar – bu, daha fazla para borçlanmanın düşük maliyetli bir yolunu sağlar. Bununla birlikte, düşen hisse fiyatları ile çok daha zor hale gelir.