• YARIM ALTIN
    10.221,00
    % 1,28
  • AMERIKAN DOLARI
    34,5467
    % 0,18
  • € EURO
    36,0147
    % -0,62
  • £ POUND
    43,3470
    % -0,52
  • ¥ YUAN
    4,7691
    % 0,06
  • РУБ RUBLE
    0,3312
    % -2,73
  • BITCOIN/TL
    3413382,259
    % 0,42
  • BIST 100
    9.549,89
    % 1,94

Hayat Sigortası Zorunlu Mudur?

Hayat Sigortası Zorunlu Mudur?

Hayat Sigortası Zorunlu Mu?

Hayat Sigortası Zorunlu Mudur? Ülkemizde sigorta poliçelerine karşı inanılmaz bir önyargı oluştu aslında bu önyargıyı bankalar oluşturdu demek daha doğru olur. Aslında pek çok avantajı ve teminatı olan sigorta poliçelerine dahi şüphe ile yaklaşılmaya başlandı. Aslında buraya, kredi kullanan kişilerin hesaplarından alınan yüklü sigorta bedellerinin payı büyük. İnsanlar herhangi bir bankadan kredi çektiklerinde, kredi vadesi süresince yılda 1 kez olmak kaydı ile yüklü sigorta bedelleri ödüyor. Zaten yüksek olan kredi faizlerine bir de hayat sigortası tutarları eklenince tüketiciler duruma isyan ediyor. Bu durumdan kaynaklı hakem heyetine başvuru yapan yüz binlerce kişinin varlığından söz etmek mümkün. Üstelik bunlardan yarısından fazlası da ödediği sigorta bedelini geri alabiliyor.

Neden Hayat Sigortası Yapılır?

Hayat sigortası aslında bankanın alacağını garanti altına almasına yarıyor. Elbette tüketici için pek çok teminatı da bulunuyor. Ancak genellikle tüketiciler bu sigortaların ne amaçla yapıldığını dair bir bilgiye dahi sahip değil. BBDK hükümleri gereği kişi öldüğünde ya da ani bir hastalık ve kaza sonucunda sakat kaldığında krediyi geri ödememe hakkına sahip. Bu noktada bankalar da alacaklarını garanti altına alabilmek adına sigorta poliçesi düzenliyor. Dolayısıyla tüketici vefat eder ya da sürekli sakatlık ile karşı karşıya kalır ise bankanın alacağını sigorta şirketi müşteri adına öder. Dolayısıyla müşterinin yasal varislerine herhangi bir borç rücu edilmek zorunda kalınmaz.

Hayat Sigortası Yaptırılmalı Mıdır?

Hayat sigortasının yasal olarak herhangi bir zorunluluğu yoktur. Ancak bazı bankalar bu poliçeyi düzenlemeden krediyi kullandırmazlar. Tüketiciler kredileri bittikten sonra dilerlerse hakem heyetine başvuru yapmak koşulu ile sigorta poliçelerinin prim tutarlarını geri alabilirler. Ancak bu noktada müşterinin kredi sözleşmesi bağlayıcılığa neden olur. Yani kredi çekilirken tüketicinin imzaladığı sözleşme içerisinde eğer sigorta poliçesi hükmüne yer verilmiş ise banka bunu ödememe hakkına sahiptir. Ancak kredi sözleşmesinde böyle bir hüküm olmamasına rağmen hayat sigortası yapılmış ise bu durumda hakem heyeti kararı ile banka bu tutarı müşterisine geri öder. Dolayısıyla kredi kullanırken imza atılan belgelerin en ince ayrıntısına kadar okunması gerekmektedir.

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.