İçindekiler
Beden Dili Simgeleri Nelerdir? İnsanlar günlük yaşantılarında sürekli iletişim halindedir. Konuşurken, hatta konuşma esnasında değilken bile çevredeki insanlara aslında beden diliyle neler hissettiğini anlatabilir. Eller, kollar, jest ve mimikler sözlerin başlı başına doğru kabul edilmemesi gerektiğini fark edilir kılarlar.
Eller, iletişim esnasında vücudun baş karakterlerini oluşturur ve konuşmanın akışına yön verecek niteliktedir. Karşınızdaki kişi her ne kadar sizinle konuşurken sözlerinize dikkat etse de kapıdan çıktığınız anda sizin beden dilinizle ilgilenecektir. Eller vücuda ne kadar yakın ve yapışık ise kişi kendini o kadar güvensiz ve gergin hissediyordur demektir. Bu durumda kişi sizinle çok fazla iletişim kuramaz, cümleleri çok uzun olmaz. Rahat, yaratıcı ve akıcı bir iletişim kuramaz. Avuç içlerinin yukarıya ve konuşulan kişiye doğru bakması genellikle güvenilir olduğunun, zarar verecek bir durumu olmadığının göstergesidir. Politikada sık rastlanan ve akıllıca kullanılan bir beden dilidir. Avuç içlerinin açık ve yukarıya kalkması zaferin, galibiyetin göstergesidir.
Avuç içlerini saklamak, kişinin bir şeyler sakladığını, yalan söylediğini gösterir. Elleri cebe sokmak veya arkaya almak avuç içlerinin saklandığına işarettir. Ellerin kenetlenmesi, gerginliği, kişinin stres altında olduğunu gösterir. Eller ne kadar göğse yakınsa kişi o kadar gergindir. İki elin parmaklarının açık ve parmakların birbirine değerek çatı oluşturması, kişinin konuşulan konuda uzman olduğunu gösterir. Genellikle masanın üzerinde yapılır. Bu hareket otururken göğsün alt kısmına doğru yapılırsa kişinin kendini ortamdan uzaklaştırmak istemesi anlamına gelir. Elleri ovuşturmak, fırsat yakalamak anlamına gelir. Kişi ellerini yumruk yapması öfkenin ve şiddetin göstergesidir.
Kolları ovuşturmak genellikle güvensizliğin, gerginliğin ve güçsüzlüğün göstergesidir. Kişi üşümüş de olabilir. Elin göğüste kavuşması, karşı tarafla araya mesafe koyma isteğinden gelir ve iletişime kapalı olduğunu gösterir. Ellerin bele konulması, hemcinsler için saldırganlık; karşı cinsler için kur yapmayı ifade eder. Kişinin gergin hissettiği zaman kalem, gözlük sapı gibi nesneler ağzına götürmesi, gergin olduğunu ve rahatlamak istediğini gösterir.
Karşılıklı iletişimde kişiler birbirlerine ne kadar dönük olursa olsun ayakların başka yöne veya kapıya doğru bakması kişinin iletişimden kopmak istediğinin göstergesidir. Kişi otururken ayaklarını ne kadar kendine doğru çekerse o kadar gerilmiştir ve özgüvensiz olduğunu gösterir. Ayakların sandalyeye dolanması, çaresizlik ve sıkışıklığı gösterir. Koltuğun kenarına oturmak üstünlük; koltuğa yayılmak yüksek özgüven ve hakimiyet kurma isteği; koltuğun ucuna oturmak ise konuşmayı bitirme isteği, özgüvensizliği gösterir. Kişinin kapıya yakın oturması yine özgüven eksikliğinin bir göstergesidir.
En önemli beden dili simgeleri gözlerdir. Gözlerin açılması konuşulana ilginin artması, kapanması ise ilginin azalması anlamına gelir. Gözlerin birden bire açılması şaşkınlık ifadesidir, 4-5 saniyeden fazla sürmesi sahte bir şaşkınlık olduğunu gösterir. Gözlerin kısılması, söylenilene konsantre olma çabasıdır. Gözlerini kaçırmak yalan belirtisidir. Kişi bunu bilerek fazla göz kontağı kuruyorsa bu da yalan belirtisi olabilir. Konuşurken başka tarafa bakmak ise konuşmayla ve karşısındakiyle ilgilenmediğini belirtir. Yandan bakmak kur yapma anlamına gelir.