İş ararken nelere dikkat edilmeli ve neler yapılmalı bu yazımızda size iş ararken dikkat edilmesi gereken tüm yöntemleri açıklıyoruz. Bu yazıyı okuduktan sonra kariyerinize yol vereceksiniz.
Birçoğumuz büyük umutlarla ilkokuldan başlayıp kadın-erkek gözetmeksizin büyük emekler veriyoruz. Lise öğrenimi, dershaneler ve sonra Üniversite yaşamı derken mezun oluyoruz. İş aramaya koyuluyoruz. Peki iş ararken nelere dikkat etmeliyiz?
Yeni mezunuz ve sudan çıkmış balık gibi oluyoruz. Bunları bende yaşadım. Ancak üniversitede hangi bölüm bitirdiyseniz ve o işi seviyorsanız mutlaka o işe odaklanın ve iş üzerinden kariyerinizi geliştirin. Sürekli seminerler olsun, mesleki sertifikalar almanızda büyük fayda var. Her zaman kendinize bir hedef koyun. Bu işle başlayıp ilerde neler yapabilirim diye hayal kurun ve araştırın.
İş ararken nelere dikkat edilmeli diye yazımızda en önemli noktalardan birisi sabır. İş ararken çok çok sabırlı olmalısınız. Çünkü olumsuzluklar yaşamanız normal, bunları olumlu karşılamanız hem sizin için hemde karşı taraf için faydanıza olur. Bazı mülakatlarda sizi bilerek bekletirler birazdan geleceğiz vs durumlar denilir. Birçok firma bunu bilerek yapar. Aslında mülakat başlar sizin haberiniz olmaz. Sizin sabrınızı ölçerler. Çok detay soru sorarlar veya neden işinden ayrıldın neden bu bölümü okudun vb. sorular sorulur aslında size gereksiz gelebilir ama sizin tepkinizi ölçmektir amaç.
Ne iş yapıyorsanız yapın. Kendinizi mutlaka geliştirin. Yabancı dil öğrenin, seminerlere katılın, sertifikalar alın, teknoloji giderek gelişiyor. Akıllı telefonlarınızdan eğitici makaleler, videolar izleyebilirsiniz.
Mutlaka işinize odaklanın ve konsantre olun. Ufak bir konsantrasyon eksikliği sizi hatalara sürükler.
İş görüşmelerinde en önemli noktalardan biriside kılık ve kıyafettir. İş görüşmelerin kılık kıyafetlerin renklerine göre çeşitli dilleri vardır. Spor vb giyimler size baştan kaybettirir. Mutlaka takım elbise gömlek ve kumaş pantolon giymelisiniz. Bu size işinizi ve karşı tarafı ne kadar önem verdiğinizi gösterir.
İş görüşmesinde başarı için maaş konusunu önem vermelisiniz. Görüşme iyi seyredip konu maaşa geldiğinde nasıl davranacağınızı bilmeli, acemice davranmaktan kaçınmalısınız. Yani maaş hususunda profesyonelce davranmalısınız. Size aklınızdaki rakam sorulduğunda mutlaka bu soruya cevap vermelisiniz. Asla ama asla ücret konusunda çekingen davranmamalı, soruya soruyla cevap vermemelisiniz aksi takdirde olumsuz puan alabilirsiniz. Diğer bir deyişle size ücret beklentiniz sorulduğunda, karşı tarafa “sizin düşündüğünüz bir rakam var mı” gibi sorular karşı tarafa iletmeyin.
Görüşme yapacağınız şirketi bir gün önceden araştırın. Ne zaman kuruldu, ne iş yapıyor, yönetim kadrosuna kadar bakın. Tanıtım videolarını izleyin. Şirket hakkında şikayet vb. durumlar var mı? Bunları araştırın. En çok nelerden feedback almışlar. Birçok detaya kadar araştırın. Mülakatta mutlaka size sorarlar bizi araştırdınız mı? diye sorular mutlaka gelir.
Bir tek kullandığınız kelimelere değil sözsüz iletişimde çok önemlidir. İş görüşmesi yapacak kişinin vücut dili işaretlerini çok iyi bileceğini düşünerek, duruşunuza dikkat etmeli, güvensiz hareketler yapmaktan kaçmalısınız. Örnek verecek olursak; görüşmenin % 60’ında karşı tarafla göz teması kurmalı, gözlerini kaçıran öz güvensiz aday izlenimi uyandırmamaya dikkat etmelisiniz. Dik durmalı, her hareketinizle karşı tarafa o işi almaya kararlı olduğunuza karşı tarafa inandırın. Ellerinizi masanın altına saklamak yerine, tedirgin kişilerin yaptığı bu gibi hareketleri kesinlikle yapmayın.
Bunun yerine ellerinizi masanın üzerine koymalı, bir şey anlatırken yapacağınız küçük hareketlerle konuşmalarınızı daha etkili hale getirmelisiniz. Karşı tarafa boş gözlerle bakmamalı, onu gerçekten dinlediğinizi gösterebilmelisiniz. Uygun sorular sorarak iletişime ortak olun. Ayrıca gülümsemeyi ihmal etmemeli, bu küçük hareketinizin karşı taraf üzerinde çok etkili olacağını bilmekte fayda var. Sonuçta; şirketler için en önemli faktörlerden biri de çalışanların mutlu ve enerjisi yüksek kişilerden oluşmasıdır. Samimi gülüşünüzle karşı tarafta bu izlenimiz yaratabilirsiniz.
Herşeyin başı güvenle başlar ve güvenle biter. Bu işi alsanız da almasanız da kendinize güvenin. Güvenmek başarmanın yarısıdır diye boşuna denilmez.