Çeyiz Parası Nedir? Halk arasında çeyiz parası olarak kullanılan evlendirme parası, anne ve babanın ölümü sebebiyle Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yetim aylığı veya ölüm aylığı almakta olan kızların evlenecekleri zaman SGK tarafından verilen paradır. Çeyiz parası sadece kız çocuklarına verilmektedir. Erkek çocuklarının çeyiz parası alma hakkı bulunmamakta. SGK tarafından kız çocuklarına verilen yardım evlenmeleri durumunda kesilir. Ve çeyiz parası bir kereye mahsus olmak üzere aylıkların 2 yıllık toplamı hesaplanarak verilir.
Öncelikle kız çocuklarına SGK tarafından aylık bağlanabilmesi için anne ve babalarının vefat etmiş olmaları gerekli. Bir kız çocuğunun hak sahibi olabilmesi için yurtiçinde veya yurtdışında çalışmaması gerekli. 18 yaşını veya 18 yaşını geçmiş ve lisede bir öğrenim görmekteyse 20 yaşını, üniversiteye devam etmekteyse 25 yaşını doldurmamış olması gerekmekte.
Kız çocuğu çeyiz parası almak için başvuruda bulunması halinde anne ve babasından ölüm gelir aylığı hesaplanarak kesilir. Çeyiz parası bu gelirin 2 yıl daha ödenmiş olması anlamına gelir. Önemli konulardan birisi ise kız çocuğunun çeyiz parası alması durumunda diğer hak sahiplerinin maaşında artma olup olmayacağı. Anne ve babanın vefatından sonra geride bırakılan kız çocuğuna veya varsa annesine, büyük annesine, büyük babasına veya erkek kardeşine hak sahibi olarak gelir bağışlanabilir. Kız çocuğu evlendiği zaman aylığı kesileceği için diğer hak sahiplerinin gelirlerinde artış olması gerekli. Fakat çeyiz parası alındığı için diğer hak sahiplerinin aylıklarındaki artış 2 yıllık bir sürenin sonunda başlar.
Çeyiz Parası Alan Çocuk Boşanırsa
Kız çocuğu henüz 2 yılı doldurmadan boşanırsa kendisine bir daha aylık veya gelir bağlanması için 2 senenin sonunu beklemesi gerekli. 2 sene dolduktan sonra kız çocuğu çalışmamak şartıyla tekrar başvuruda bulunup aylığını alabilir.