İçindekiler
2 Ocak 2017’de başvurusu başlayan Çipli Kimlik Kartları için vatandaşlar gerekli işlemlerin nasıl yapılacağını merak ediyorlar. Kimlik kartı randevusunu ”ALO 199” çağrı merkezinden, “https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr” internet sitesinden veya İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne giderek randevunuzu alabilirsiniz.
Yeni kimlik kartı başvurusunda istenilen belgeler ise; 6 Ay içinde çekilmiş 1 biyometrik fotoğraf ve kimlik beyanı için nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport, basın kartı gibi fotoğraflı bir belgenin olması yeterli olacaktır. Doğum, kayıp veya mevcut kimlik kartının geçerlilik süresinin sona ermesi durumda asıl başvuru yapılana kadar vatandaşlara ”Geçici Kimlik Belgesi” verilecek. Öte yandan 15 yaşının tamamlamamış çocuklar için başvuruları veli veya vasileri yapabilecek. Ayrıca talep edilmediği sürece yeni kimlik kartında fotoğraf kullanılmayacak.
Bakanlıktan Mesai Saatlerine Düzenleme
Kimlik kartı randevusundan oluşan yoğunluğu azaltabilmek adına alınan kararda mesai saatlerinde düzenlemeye gidildi. Buna göre yoğunluk azalıncaya kadar Türkiye genelinde mesai saatleri hafta içi 19:00’a kadar uzatılırken, hafta sonu ise 09:00 – 17:00 arasında başvuruların alınması kararlaştırıldı.
Nüfus Müdürlüğü’nün belirlediği sonra rakamlara göre yeni kimlik kartları, doğum ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartları için 15 lira, kayıp nedeniyle düzenlenen kartlar için ise 30 lira alınacağı belirtildi. Yeni kimlik kartları hangi sebeple olursa olsun alındığı günden itibaren 10 yıl geçerliliğini koruyacak.
Kimlik Kartlarına Şifre Verilecek
Başvuru sonunda yeni kimlik kartı sahiplerine 6 haneli şifre verilecek. Bu şifre banka kartlarında olduğu gibi bazı işlemlerde ve gerekli olduğu yerlerde kimlik doğrulama amacıyla kullanılacak.
Başvuru sonrasında yapılacak değerlemenin ardından yeni kimlik kartları PTT Kargo aracılığıyla evlere teslim edilecek. Yeni kimlik kartının kaybolması halinde vatandaşların zaman kaybetmeden ”ALO 199” çağrı merkezini arayarak kartı pasif hale getirmesi ardında Nüfus Müdürlüğüne şahsen başvuru yapmaları gerekir.
PIN Şifresini Unutanlar veya Değiştirmek İsteyenler
PIN şifresini unutanlar veya şahsi olarak değiştirmek isteyenler İlçe Nüfus Müdürlüklerinde bulunan kiosklarda şifre değiştirme işlemini yapabilirler. Kiosklarda şifrenizi değiştirirken güvenliğiniz için görevli dışında kimseden yardım istemeyin ve görevli dahil kimseyle bilgilerinizi paylaşmayın.