5 Nisan 1994 Kararları, Türkiye’nin o dönem içerisinde bulunduğu ekonomik buhrandan ve ekonomik problemlerden kurtulmak adına o dönem SHP ile Koalisyon halinde bulunan DYP lideri ve dönemin Başbakanı Tansu Çiller tarafından açıklanmış bir dizi ekonomik önlemler içeren kararlardır.
24 Ocak 1980 kararları ile beraber başlayan liberalleşme süreci ve ekonominin dışa açılması ile finansal serbestleşme kamu açıklarını arttırmış faiz oranlarının artması sonucunda dışarıdan sıcak para girişiyle beraber Türk Lirası olması gerektiğinden çok daha değerli hale gelmişti. Bu durum da cari açığın hızla artmasına yol açarken, ihracatı da hızla düşüyordu.
Kamu açıklarının giderilmesi amacıyla sıklıkla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası üzerinden borçlanılıyor bu da adeta bir borç-faiz-borç sarmalı ile ülkeyi karşı karşıya getiriyordu.
5 Nisan 1994 tarihinde özetle aşağıdaki kararlar alınmıştır:
Kararlar sonrasında Türk parası devalüe edilerek değeri düşürülmüştür. 5 Nisan 1994 yılında açıklanan kararlar o dönem gerçekleşecek olan yerel seçimler nedeni ile geç uygulanma fırsatı bulmuştur. Kararların uygulanması ile ilk başta ekonomik göstergelerde olumlu bir takım gelişmeler olsa da sonrasında meydana gelen bu olumlu durum devam etmemiştir. Koyulan amaçların bir çoğu gerçekleştirilememiştir. Bu durum da ekonomiyi daha farklı krizlere tetiklemiştir.