Yaşadığı Ekonomik kriz ile tarihinde hiç bu kadar kötü ve zor duruma düşmemiş olan Yunanistan’ın olası Euro’daki durumunu ortaya koyacak referandum ile birlikte bankalardaki nakit rakamları ilk defa 500 milyon Euro seviyesinin çok altına indiği belirtiliyor. Yunanistan’ın turizmden sonra en kritik gelir kaynağı olarak bilinen gemicilik sektöründe de armatörler ofislerini Kıbrıs Rum Kesimi’ne aktarma hazırlıklarına konuldukları bilgisi geldi.
Yunanistan Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Konstantinos Michalos “Yunan bankalarında yer alan nakit miktarının ortalama 500 milyon Euro’nun altına indiğine yönelik ciddi haberler geliyor. Tüm ülke içindeki bankalar önümüzdeki salı günü açıldığında malesef bu para birkaç saat için bile yetmez.” dediği belirtiliyor.
Ülke ekonomisinin son seviyede tehlikeli bir noktaya geldiği görüşünü ifade eden Michalos, son bilgileri şöyle ifade etti: “ülke içindeki yerli şirketler AB ülkeleri merkez bankaları ve Avrupa Merkez Bankası arasındaki para giriş çıkışını gerçekleştiren ‘Target2‘ sisteminin de dışında bırakıldı. İş sahasında hiçbir şey ithal edilemediği bilgisi gelirken ülke genelinde hammadde bulunmadığından ve yeterince madde kalmadığından hiçbir şey üretilmediği belirtiliyor.”
Çipras hükümeti, pazartesi gününden bu zamana kadar kapalı olduğu bildirilen Yunan bankalarının açılıp açılmayacağına ise pazartesi günü karar verileceği bildirilirken kritik bir öneme sahip olan bazı bakanların “açılacak” şeklindeki ifadelerine rağmen genel olarak bankaların açılabilmesi için ECB’nin Acil Likitide Desteğini yükselterek devam ettirmesi gerektiği belirtiliyor. Bu da sadece ECB’nin “Yunanistan ve ülke içi bankaları güvenilir durumda” kararı vermesi ile geçerli olabilecek. ECB böyle bir karar için olası bir şekilde ortada ya bir anlaşma olmasını ya da Euro Bölgesi Maliye Bakanları’nın bu durum için onay vermesini bekleyecek.
Kritik kararların görüşüldüğü Brüksel’deki genel fikir, yapılmakta olan referandumdan “Evet” çıksa dahi yeni bir uzlaşma ve anlaşma yapılması için en az 2 hafta süresince müzekere yapılması gerektiği belirtiliyor. Ayrıca ülke içinde bankaların açılması durumunda bile günde en fazla 60 Euro çekilebilmesi uygulamasının bir süre daha devam edeceği tahmin ediliyor. Ayrıca Kıbrıs Rum Kesimi‘nde para çekme ortalama 2 sene devam ettikten sonra kaldırılma kararı verilirken Yunanistan’ın bu krizi nasıl anlatacağı ise tüm dünyada büyük merak konusu.
Bu yayın en son değiştirildi 5 Temmuz 2015 12:02
Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…
Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…
Kredi faiz oranlarının düşmesi, birçok faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olabilir. Merkez Bankası'nın temel faiz…
Resmi Gazete'de "Turizm Amaçlı Konut Kiralama ve Bazı Kanunlarda Değişiklik" kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi.…
Japon Emeklilik Fonu, dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olarak biliniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde fon…
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ve Merkez Bankası'nın…
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.