Türkiye'de Sektörler Kaç Gruba Ayrılır?
İçindekiler
Türkiye’de Sektörler Kaç Gruba Ayrılır? İnsanların geçimlerini sürdürmek ve aynı zamanda ihtiyaçlarını karşılamak için yaptıkları faaliyetler, ekonomik faaliyet olarak adlandırılır. Ekonominin temel organı üretimdir. Üretim ise, ham maddelerin işlenmesiyle çıkan mamullerin ve elde edilme süreci olarak tanımlanabilir. Günümüzde çeşitli çok sayıda meslek grubu ortaya çıkmıştır. Öyle ki insanların henüz duymadığı birçok meslek bulunmakta. Meslekleri ve sektörleri şu şekilde ayıracak olursak;
Birincil sektör (Tarım), ikincil sektör (Sanayi), üçüncül sektör (Hizmet) faaliyetler olmak üzere üç bölüme ayrılır.
Üretimdeki ilk aşama ham madde elde etmektir. Bu faaliyetlerden alınan ürünler, genellikle sanayide ve ham madde temini için kullanılır. Günümüzde bu sektörde hizmet veren insan oranı git gide azalmaktadır. Kısaca tarım; ekme, biçme, dikme ve yetiştirip toplama işlemidir. En eski ekonomik faaliyetlerden biri olmakla birlikte, ilk çağdan bu yana sürekli olan yeniliklerle önemini büyük ölçüde yitirmiştir.
Ham maddelerin işlendikten sonra insanların, kullanabileceği hale getirilen ürünlere dönüştüğü faaliyetler bütünüdür. Bu türdeki ekonomik sektör hizmetleri belirli bir teknoloji ister. İkincil ekonomik faaliyetler, Sanayi devrimiyle birlikte ileri bir boyuta ulaşmış ve yaygınlaştırılmıştır. Enerji üretimi ve sanayi de bu faaliyetler grubundadır.
Çıkarılan ürünün doğrudan elde edilmediği, fabrika ya da tasarım atölyelerine gerek duyulmayan ancak birincil ve ikincil ekonomik faaliyetler sonucu üretilen ürünlerin, tüketene pazarlanması ve ulaştırılması ile ilgili faaliyetler bütünüdür.
Günümüzdeki en fazla gelişim gösteren sektörlerin başında gelmektedir. Bu sektör sonucunda günümüzdeki dördüncül ve beşincil faaliyetler ortaya çıkmıştır. Bu alan; ticaret, ulaşım, iletişim ve turizme doğrudan etki eden faktörlerin başında gelmektedir. Bunlara ek olarak ise; eğitim, bankacılık, ticaret, güvenlik, sağlık, sigortacılık, pazarlama, basın-yayın, yargı ve muhasebe geliyor.
Bu yayın en son değiştirildi 14 Şubat 2020 16:04
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı 4. çeyreğine ait iş gücü istatistiklerini paylaştı. Mevsim etkisinden…
Elon Musk’ın yapay zeka girişimi xAI, en yeni modeli Grok 3’ü duyurdu. Musk, modelin önceki…
Kripto para piyasasında yeni haftanın başlangıcı yatırımcılar için dalgalı bir seyirle ilerliyor. Toplam piyasa değeri,…
Petrol fiyatları, Rusya ve Ukrayna arasındaki barış müzakerelerinin hız kazanması ve bu sürecin küresel petrol…
Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…
Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.