İçindekiler
Tahvilin sahibine sağlamış oldukları hak ve güvencelerle beraber farklı ve birçok çeşidi vardır. Peki Tahvil türleri nelerdir?
#Tahvil türleri nelerdir?
Hazine Müsteşarlığı tarafından çıkarılmış olan borçlanma türü olarak bilinir. Belediye ve kamu kuruluşlarının çıkardıkları tahvillerde ise Devlet tahvilleri kapsamında değerlendirilmesi yapılmaktadır.
Özel şirketler tarafından çıkarılan ve finansman borcunu karşılamak amacıyla çıkarılmıştır.
İhraç edilmiş olan yani çıkarılan tahvil nominal değeri ile beraberinde satışa sunuluyorsa bu Başabaş Tahvil adı verilir.
İhraç edilmiş olan yine tahvil nominal değerinin altında bir bedelle satışa sunuluyorsa bu da Primli Tahvil adı verilir.
Tahvillerde uygulanılmış olan faiz ya da erken satış primi gibi ekstra avantajlar, tahvil satışını teşvik etmek için uygulmaktadır. Ancak bunun beraberinde ise ülkemizde tahvil sahiplerine faiz haricinde ise ek olarak herhangi bir ekstra menfaat sağlanmamaktadır.
Ülkemizdeki tahvillerin hamiline olarak ihraç edilmesi sürekli yapılmasına rağmen bununla beraber tahvillerde diğer menkul kıymetler gibi nama yazılı olarak da ihraç edilebilirler ve işlem görebilir.
Bu tahviller ihracının sonrasında ise belirli bir süre geçtikten sonra herhangi bir zamanda, işlenmiş günlük faizi ile birlikte nakde çevrilebilmektedirler. Ancak bunun beraberinde ise bazı tahvillerde bu işlem her zaman yapılabilirken bazılarında ise yer alan araştırmada, tahvil sahibinin tahvili çıkaran şirketten talepte bulunması durumunda tahvil itfaya dahil edilebilmekte.
Adından da anlaşıldığı gibi bir holdingin ya da bir bankanın güvencesi altında olan tahviller olarak bilinir. Bu garanti söz konusu tahvilin bedelinin ve faizlerinin geri ödenmesi ile sınırlı yapılmaktadır.
Tahviller vade sonuna kadar elde tutulması durumunda sözleşmede yer alan faizi ve tahvil bedelini garanti etmektedir. Sabit faizli tahvilde ise vade sonunda elde edilecek Tahvilde ise vade sonunda tahvil sahibinin alacağı toplam miktar vade başlangıcında belirlenmiştir. Enflasyon ve Finansal Kriz dönemlerinde piyasalarda oluşabilecek ani ve dengesiz hareketlere karşı olarak tahvil sahibini koruması için, piyasa koşullarına göre faiz oranı değişim yapan tahvil, faiz riskini azaltarak ihraççısına da uzun vadeli borçlanma imkanı sağmaktadır.
Bu tahvilde anapara ile beraberinde, ihraç tarihi ile itfa tarihi arasındaki süreçte geçen zamanda Altın fiyatlarına veya belli bir döviz kurundaki yükseliş oranına göre yükseltilerek tahvil sahibine vade sonunda ödenmesi yapılmaktadır. Endeksli tahvillerde yatırımcıları faizlere karşı korumasını sağlar.
Vade sonunda anapara ödemesi ile çıkarılmakta olan Kara iştirakli tahvillerin dönem karı hesaplaması yapılırken aşağıda belirtmekte olan üç esastan biri tahvili ihraç eden tarafça seçilerek tahvil sahiplerine ödenecek olan dönem karı olarak belirlenilmesi yapılır.
Bu yayın en son değiştirildi 20 Ocak 2020 12:38
Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…
Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…
Kredi faiz oranlarının düşmesi, birçok faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olabilir. Merkez Bankası'nın temel faiz…
Resmi Gazete'de "Turizm Amaçlı Konut Kiralama ve Bazı Kanunlarda Değişiklik" kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi.…
Japon Emeklilik Fonu, dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olarak biliniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde fon…
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ve Merkez Bankası'nın…
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.