Reklam
Reklam

Smmm Nedir?

Smmm Nedir? Muhasebecilik mesleği ile alakalı terimlerden biri olarak bilinen smmm nedir ? Nasıl uygulanır ve neleri kapsar ? SMMM ve tüm ayrıntıları nelerdir bakalım.

Smmm tam manasıyla Serbest Muhasebeci Mali Müşavir anlamına gelmektedir.  Yani bu kelimelerin baş harflerinden oluşan bir kısaltma olduğunu söylemek mümkündür. Meslek 3568 sayılı Serbest Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu kapsamında düzenlenmiş ve koruma altına alınmıştır. Serbest  Muhasebeci Mali Müşavirlik yapan kişiler genellikle muhasebe prensiplerini göz önünde bulundurarak, defter tutmak,  kar ve zarar tablosu oluşturmak ve gerekli belgeleri düzenlemekle sorumludur.

Nasıl Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Olunur ?

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olmak için lisans ya da ön lisans mezunu olmak zorunludur. Ticaret liselerinin muhasebe bölümünden mezun olarak 2 yıllık ön lisans bölümüne geçiş yapan öğrenciler serbest muhasebeci olarak mesleğe başlayabilirler. Ancak ön koşul olarak 4 ya da 6 yıl boyunca staj yapmaları zorunludur. 4 yıllık lisans bölümlerinden mezun olarak kişiler ise direk olarak serbest muhasebeci mali müşavir olarak mezun olurlar. Bu kişilerin de yine ön koşul olarak 2 yıl boyunca etkin bir staj süreci geçirmeleri gerekmektedir. Meslekte yükselmek isteyenler için yine yaklaşık 10 yıl gibi bir sürenin ardından Yüksek Mali Müşavir olmak mümkündür.

Related Post

SMMM Staj Sınavı Nasıl Yapılır ?

Sınava girmek isteyen öğrenciler öncelikle belirtilen tarih sürecinde başvuruda bulunurlar. Sınavı yapan kurum Anadolu Üniversitesi olarak bilinmektedir. Sorunlar genellikle test şeklinde sorulur ve kişilerin girmiş olduğu sınavda 60 ve üzeri almaları durumunda başarılı olacakları şartı vardır. Elbette ki sınavın şartları sadece bunlarla da sınırlı değildir. Sınava 3 yıl boyunca üst üste girmek mümkündür. Ancak 3 yıl içerisinde geçer puan almak gerekir. Aksi durumda kişiler başarısız sayılacaklardır. Başarısız olan kişiler yine kurallara uygun bir şekilde yeniden dosya açtırabilirler. Usul aynı ehliyet sınavlarındaki sistem gibidir. Böyle düşünüldüğünde sınavı daha iyi anlamak mümkün olacaktır. Sınavda başarılı olan adaylar en geç 2 yıl içinde staja başlamalıdır. staja başlayan kişilerin SGK girişlerinin yapılması zorunludur.

Sorularınız için Finanspara Forum kısmından sorabilirsiniz.

Bu yayın en son değiştirildi 14 Şubat 2020 09:42

Reklam
Finanspara

Finanspara Ekonomi haberleri ve para dünyası

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Finanspara

yakın zamanda Gönderilenler

TÜİK 2024 4. Çeyrek İş Gücü Verilerini Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı 4. çeyreğine ait iş gücü istatistiklerini paylaştı. Mevsim etkisinden…

2 ay Önce

xAI Grok 3 Modelini Tanıttı

Elon Musk’ın yapay zeka girişimi xAI, en yeni modeli Grok 3’ü duyurdu. Musk, modelin önceki…

2 ay Önce

Metaplanet’ten Bitcoin’e Büyük Yatırım Hamlesi

Kripto para piyasasında yeni haftanın başlangıcı yatırımcılar için dalgalı bir seyirle ilerliyor. Toplam piyasa değeri,…

2 ay Önce

Petrol Fiyatlarında Düşüş Yaşanıyor

Petrol fiyatları, Rusya ve Ukrayna arasındaki barış müzakerelerinin hız kazanması ve bu sürecin küresel petrol…

2 ay Önce

Solana Coin: Yolculuğu, Projeleri ve Piyasa Performansı

Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…

1 sene Önce

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir?

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…

1 sene Önce
Reklam

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.