İçindekiler
Sigorta Şikayetleri nereye yapılır? Yıllarca birçok başlığa konu olan “sigorta yapan şirket nereye şikayet edilmelidir” sorusu cevap verilmesi gereken bir konu olma özelliği taşımaktadır. Gerek küçük otomobil sigortası hasarı, gerekse sanayi tesisinden oluşan yüklü bir hasar sigortası… Bunlar için müracaat edilecek tek yer mahkemelerdir ancak mahkemelerin yoğunluğu nedeniyle sigorta davaları bir yıldan, üç yıla kadar uzuyor. Türkiye’de, sigortacılık alanında ihtisas mahkemelerinin olmaması ve bu nedenle kişilerin genel mahkemelere gitmesi ve bunun sonucu olarak da davanın sonuçlanması yıllar alan bir konudur.
Sigortalı ve sigorta şirketi arasındaki uyuşmazlıklar günümüzde mahkemeye gitmeden çözülebilir. Ağustos ayında faaliyete geçen sigorta tahkim komisyonu ile birlikte bu sorunun çözülmesi daha kolay hale gelmiştir. Bu komisyon, tahkim konusunda uzman ve bilirkişi sigorta hakemlerinden oluşan bir komisyondur.
Komisyonun internet sitesinden başvuru formu doldurulabilir ya da bu başvuru formu komisyon merkezinden temin edilebilir. Başvuru formunu doldurduktan ve ücreti ödedikten sonra komisyonda bulunan kişiler bu işle uğraşmaya başlar. Tahkim komisyonu bu olayı 15 gün içinde inceler ve sigorta şirketi ile irtibata geçer. Gerekli görüşmeyi ve gerekli araştırmaları yapıp incelemeyi bir karara bağlar. 40 bin Tl’ye kadar olan hasarlarda hakemin verdiği karara hiçbir şekilde itiraz edilemez. Diğer cezalar için ise yargı yolu açıktır ve karara itiraz hakkınız vardır. Komisyonunun kendine başvurulan tüm şikâyetleri en fazla dört ay içinde sonuçlandırma zorunluluğu bulunur.
Zorunlu olmayan sigortalarda şikâyetçi olunan sigorta şirketinin komisyona üye olması gerekir. Sigorta şirketinin 15 gün içinde yazılı bildirim yapmaması gerekir ve ayrıca komisyona başvuru için takdir edilen ücret ödenmelidir.
Edevlet üzerinden Hazine Bakanlığından başvuru yapabilirsiniz. Buradan başvuru yapabilirsiniz.
#Konu ile ilgili görüş ve sorularınız için yorum yazarak size en kısa sürede yanıtlamaya çalışacağız.
Bu yayın en son değiştirildi 24 Aralık 2019 10:55
Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…
Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…
Kredi faiz oranlarının düşmesi, birçok faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olabilir. Merkez Bankası'nın temel faiz…
Resmi Gazete'de "Turizm Amaçlı Konut Kiralama ve Bazı Kanunlarda Değişiklik" kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi.…
Japon Emeklilik Fonu, dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olarak biliniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde fon…
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ve Merkez Bankası'nın…
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.