Reklam

Safi Milli Gelir Ne Durumda?

Reklam
Reklam

Safi Milli Gelir Ne Durumda?

 

Safi Milli Gelir Ne Durumda? Milli gelir, safi milli hasıladan alınan dolaylı vergiler toplamının çıkarılmasıyla bulunur. Milli gelir, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla ve Gayri Safi Milli Hasıla olarak ikiye ayrılmaktadır. Yurtiçi hasıla, ülkedeki vatandaşlar ve yabancılar tarafından elde edilen geliri ifade ederken; milli hasıla ülkenin vatandaşlarının ülke içi ve dışındaki gelirlerini belirtir. Safi Milli Gelir, kullanılan makine ve teçhizatın eskime değerinin gayri safi milli hasıladan çıkarılmasıyla elde edilir. Türkiye’nin ekonomisi sanayi bazında sürekli gelişmektedir.

 

Bazı Ekonomik Rakamlar

 

Nominal düzeyde gayri safi yurtiçi hasıla sıralamasında Türkiye BM raporunda 800 milyon dolarla dünyada 18. Dünya Bankası raporunda 718 milyon dolarla dünyada 18., IMF raporunda 850 milyon dolarla dünyada 17. sırada yer almaktadır. Satın alma gücü paritesi hesaba katılırsa Uluslararası Para Fonu’na göre Türkiye 1 milyar dolarla dünyada 16. Dünya Bankası raporunda 1,1 milyon dolarla dünyada 15., CIA raporunda 1 milyon dolarla dünyada 16. sırada yer almaktadır. Türkiye kişi başına düşen gelirde yaklaşık 10000 dolarla 60. sıralarda bulunur. Kişi başına saatlik gelir 20 dolar civarındadır.

Related Post

 

Türkiye’nin Ekonomik Durumu

 

Türkiye OECD ve G-20 topluluklarının kurucu üyelerindedir. 1995’te Avrupa Birliği – Türkiye Gümrük Birliği tarifesiyle başlayan liberalleşme her geçen yıl daha da artmaktadır. 150 milyar dolar civarında ihracat yapan ülke 250 milyar dolar civarında ithalat yapmakta ve dış ticaret açığı oluşturmaktadır. Otomotiv sanayi, gemi yapımı; Beko, Vestel gibi şirketler ülkenin ekonomisinin büyümesine yardımcı olmaktadır.

 

Turizm, altyapı gibi alanlarda önemli gelişmeler sağlanmıştır. Kadınların en az çalıştığı OECD ülkesidir ve zengin kesimin geliri yoksul kesimin 7-8 katlarına çıkmıştır. Ülkedeki insanların ‘i yoksulluk sınırı altındadır. Türkiye’deki liberalleşme hamleyi gayri safi milli gelirin dolayısıyla safi milli gelirin artmasını sağlamıştır. Ekonomik krizler safi milli gelirde duraklamalara neden olurken planlı ve programlı özelleştirme hamleleri safi milli gelirin istikrarlı şekilde yükselmesine yol açar.

Reklam
Finanspara

Finanspara Ekonomi haberleri ve para dünyası

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Finanspara

yakın zamanda Gönderilenler

TÜİK 2024 4. Çeyrek İş Gücü Verilerini Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı 4. çeyreğine ait iş gücü istatistiklerini paylaştı. Mevsim etkisinden…

2 ay Önce

xAI Grok 3 Modelini Tanıttı

Elon Musk’ın yapay zeka girişimi xAI, en yeni modeli Grok 3’ü duyurdu. Musk, modelin önceki…

2 ay Önce

Metaplanet’ten Bitcoin’e Büyük Yatırım Hamlesi

Kripto para piyasasında yeni haftanın başlangıcı yatırımcılar için dalgalı bir seyirle ilerliyor. Toplam piyasa değeri,…

2 ay Önce

Petrol Fiyatlarında Düşüş Yaşanıyor

Petrol fiyatları, Rusya ve Ukrayna arasındaki barış müzakerelerinin hız kazanması ve bu sürecin küresel petrol…

2 ay Önce

Solana Coin: Yolculuğu, Projeleri ve Piyasa Performansı

Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…

1 sene Önce

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir?

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…

1 sene Önce
Reklam

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.