Reklam
Gündem

Referandum nedir?

Reklam
Reklam

REFERANDUM NEDİR?

Referandum nedir? anayasa değişikliği, yasaların kabulü veya önemli devlet meselelerinde halkın yapılacak değişikliklere karşı iradesini belirlemek amacıyla yapılan oylamadır. Referandumda halka yapılacak değişikliğin istenip istenmediği sandık başında sorulur. Çıkan sonucu göre de yürürlüğe girer veya iptal edilir. Referandum birlik veya bir topluluk içerisinde o topluluğun veya birliğin yararına topluluk veya birlik kararı ile alınan en güçlü demokratik karar alma hakkıdır. Kısaca; Bizi temsil eden kişilerin aralarında anlaşamadığı ve bu nedenle direkt olarak halkın kararın bırakıldığı anlamını taşır.

Referandum neden yapılır?

Referandumun, halkın direkt olarak yönetimde yer alması anlamına geldiğini söylemiştik. Referandum, bir ülke ekonomisi için gerçekten ciddi bir yüktür. Genel olarak bir ülkede şu nedenlerden dolayı referandum yapılır. Yasama organı tarafından yapılan kanun ile ilgili, kanun tasarısı veya kanun teklifinde bulunan bazı bölümler adına karar alınması, hazırlanan bir kanunun yürürlüğe başlaması veya bir ülkenin geleceğini ilgilendiren konular içindir.

Referandum Nasıl yapılır ?

Referandum kararı meclisten çıkar. Referandum için gün belirlenir ve oy pusulaları gibi “Evet” ve “Hayır” pusulaları hazırlanır. 18 Yaş üstü seçmenlerin oy kullanacağı yerler belirlenir ( Cami, okul, resmi daire binaları vs ) Sonra, oy kullanma süresince görevli olacak kadro ve referandum için bir gün belirlenir. Sonra, halkın nerede oy kullanacaklarına dair pusulalar günü geldiğinde görevlilerce dağıtılır. Referandum günü oy çuvalı görevliler önünde tutanak ile açılır. Oy kullanılacak alan görevlilerce pusulalar, masalar ve oy kullanılacak yer hazırlanır. Referandum günü herkes kimliği ile birlikte oyunu kullanır ve oyunu kullandığına dair imza atar. Mesai bitiminden bir müddet sonra sayım başlar ve sayım sonucunda tutanak tutulur ve rakam netleşir. Sandık başkanları merkeze çıkan sonucu bildirir ve tüm ülkede sayımın bitmesi ardından referandum sonucu yüzdelik dilimler ile birlikte açıklanır.

Related Post

Referandum nedir?

Ülkemizde de yakın tarihte 2007’deki Türkiye anayasa değişikliği referandumu yapılmış ve %68.95’lik oy oranıyla yapılan anayasa değişikliği kabul edilmiştir. Yakın tarihte ise 2010 Türkiye anayasa değişikliği referandumu, Türkiye’de anayasada yapılan birtakım değişikliklerin 12 Eylül 2010 tarihinde halk oylamasına sunulmuştur. 26 maddelik bir değişikliği içeren paket, TBMM tarafından kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından referanduma sunuldu. Referandum sonucunda %57.88 evet ve %42.12 hayır oyu çıkarak anayasa değişiklikleri kabul edildi. Son dönemde İngiltere, AB üyeliğinden ayrılmak için bir Referandum yapmış ve direk olarak halkının fikrini almıştır. Referandum sonucunda İngiltere AB’den çıkmıştır.

Şimdi ülkemiz, 16 Nisan 2017 Pazar günü hükümetin hazırladığı bir referanduma gidecek. Referandum sonuçlarından “Evet” Çıkarsa, halkın görüşüne sunulan başkanlık sisteminin uygulamaya geçirilmesi, 2019 yılı olacak. Çünkü, Recep Tayyip Erdoğan’ın görev süresi 2019 yılında doluyor. Yeni sistem kabul edilirse, geçiş döneminde Erdoğan’ın fiili olarak kullandığı bazı yetkilere yasal dayanak sağlanacak. Ve bu yetkilerin kullanımı 2019’dan sonra olacak. Eğer hayır çıkarsa, değişen bir şey olmayacak. Eski sisteme devam edilecek.

Bu yayın en son değiştirildi 13 Şubat 2020 17:25

Reklam
Finanspara

Finanspara Ekonomi haberleri ve para dünyası

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Finanspara

yakın zamanda Gönderilenler

Solana Coin: Yolculuğu, Projeleri ve Piyasa Performansı

Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…

11 ay Önce

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir?

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…

11 ay Önce

Türkiye’de Geçmiş Yıllarda Yaşanan Krizler Çerçevesinde Faiz Politikası

Kredi faiz oranlarının düşmesi, birçok faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olabilir. Merkez Bankası'nın temel faiz…

1 sene Önce

Airbnb’ye Yönelik Yasal Düzenlemeler Yapıldı

Resmi Gazete'de "Turizm Amaçlı Konut Kiralama ve Bazı Kanunlarda Değişiklik" kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi.…

1 sene Önce

Japon Emeklilik Fonu 4,5 Milyar Dolar Zarar Açıkladı

Japon Emeklilik Fonu, dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olarak biliniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde fon…

1 sene Önce

Merkez Bankası 2023 Yılı Enflasyon Tahminini Güncelledi

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ve Merkez Bankası'nın…

1 sene Önce
Reklam

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.