Reklam
Yaşam

Para Harcama Hastalığı Nedir?

Reklam
Reklam

Para Harcama Hastalığı Nedir?

Para Harcama Hastalığı Nedir? Halk arasında genellikle çok para harcama hastalığı olarak adlandırılan ancak aslında çok daha geniş kapsamlı bir rahatsızlığa delalet olan rahatsızlık, tıp dünyasında manik depresif psikoz altında değerlendiriliyor ve aslında sadece para harcamayı içerisinde barındırmıyor. Zira yapılan araştırmalar, bu tip satın alma hastalığı veya para harcamadan duramama hastalıklarının genellikle başka ruhsal problemlerin içerisinde yer aldığını gösteriyorlar ve dolayısıyla pek çok vakada ciddi bir profesyonel destek mecburi hale geliyor.

İki uçlu mizaç bozukluğu, manik depresif psikoz, bipolar duygulanım bozukluğu olarak da adlandırılan bu ruhsal rahatsızlık, bireylerin hayatlarında sürekli olarak iki uç dönem yaşamalarına neden olur. Bu dönemlerden bir tanesi depresyon dönemi, diğeri ise mani dönemi olarak karşımıza çıkar. Zaman zaman bireylerin normal ve uçlarda olmayan ara dönemler yaşadıkları da vaka incelemelerinde ortaya çıkmış durumda.

Para Harcama Hastalığı Tedavisi

Para harcama hastalığı olarak tanımlanan dönemlerde hasta genellikle mani dönemi içerisinde olur ve dönemde olduğu süre boyunca kendisinde inanılmaz bir enerji bulur. Bu enerjiyle birlikte artan neşe veya sinirlilik, dikkat dağınıklılığı, cinsel iştah artışı, adrenalin veren davranışlarda bulunma, tehlikeli araç kullanma, fazla konuşma, aşırı güven duyma gibi uç ve genellikle fazla enerjiye dayalı davranışlar ortaya çıkar.

Related Post

Aşırı para harcama dönemi de aslında tam olarak bu döneme denk gelir çünkü hasta, mani dönemi içerisindeyken, kendini mutlu olmaya, hedeflerine ulaşmaya adamıştır. Para harcama hastalığı genellikle tek başına olmaz ve bu belirtilerden bir kaç tanesi daha hastada bulunur ve manik depresif psikozun tanısı bu şekilde koyulabilir.

Bu rahatsızlığın hangi sürelerde ortaya çıkacağı da maalesef biraz karışıktır. Bazıları aylar boyunca mani ve depresif dönemlere girmezken, bazıları bir gün içerisinde hem depresyon hem de mani dönemini bile yaşayabilir. Sürekli olarak para harcayan ve bunu her gün yapan kişilerde, günlük olarak dönem değişimlerinin yaşandığı varsayılabilir ancak bazen yılda bir defa bile para harcama çılgınlığına kapılan, daha sonra normal hayatına dönen bireylerin varlığı biliniyor.

Her ne kadar bazılarımız para harcamayı sevsek ve bunu kendimiz kontrol altına alabilsek de, manik depresif psikoza sahip olan bireylerde kişisel kontrol ve içgörü neredeyse hiç yoktur. Bu kişilerin bir an önce psikiyatrik destek almaları, rahatsızlığın önüne geçmelerine yardımcı olacaktır.

Bu yayın en son değiştirildi 17 Şubat 2020 11:16

Reklam
Finanspara

Finanspara Ekonomi haberleri ve para dünyası

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Finanspara

yakın zamanda Gönderilenler

Solana Coin: Yolculuğu, Projeleri ve Piyasa Performansı

Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…

11 ay Önce

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir?

Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…

11 ay Önce

Türkiye’de Geçmiş Yıllarda Yaşanan Krizler Çerçevesinde Faiz Politikası

Kredi faiz oranlarının düşmesi, birçok faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olabilir. Merkez Bankası'nın temel faiz…

1 sene Önce

Airbnb’ye Yönelik Yasal Düzenlemeler Yapıldı

Resmi Gazete'de "Turizm Amaçlı Konut Kiralama ve Bazı Kanunlarda Değişiklik" kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi.…

1 sene Önce

Japon Emeklilik Fonu 4,5 Milyar Dolar Zarar Açıkladı

Japon Emeklilik Fonu, dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olarak biliniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde fon…

1 sene Önce

Merkez Bankası 2023 Yılı Enflasyon Tahminini Güncelledi

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ve Merkez Bankası'nın…

1 sene Önce
Reklam

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.