Akademik kariyer planlaması yapılırken en çok merak edilen konu öğretim görevlisi olma şartları oluyor. Öğretim görevlisi olmak için neler gerekiyor, öğretim görevlisi ne kadar maaş alır gibi konuları sizler için araştırdık.
İçindekiler
Öğretim görevlisi; haftada minimum 12 saat ders vermekle yükümlü olan, öğrencilere uygulama yaptırma ve ders verme görevi olan öğretim elemanıdır.
Lisans sonrasında ALES sınavına girerek en az 70 puan almak ve tezli yüksek lisansı bitirmek ya da lisans sonrası kendi alanında 5 yıl çalıştığını belgelemek, Dil sınavına girmiş olmak gibi şartları yerine getirenler, fakültelerde öğretim görevlisi olarak çalışma şansını yakalarlar. Ancak sadece meslek yüksek okullarında çalışmak isteyenler için yabancı dil sınavlarına girmek gerekli değildir. Ama lisans sonrası kendi alanında 2 yıl çalışmış olduğunu belgeleyenler de yüksek lisans yapmadan başvuruda bulunabilir. Çalıştığını belgeleyemeyenler, tezli yüksek lisans yapmalıdır. Sonraki aşama üniversitelere bu kadro için başvurmaktır. Lisans diploma notu, ALES puanı ve üniversitenin yapacağı yazılı sınavda başarılı olmak, 65 puanı geçmek önemlidir. Bir kimsenin öğretim görevlisi olabilmesi için, üniversite kişinin ALES puanının yüzde 35’ini, lisans diploma notunun yüzde 35’ini ve yapacağı yazılı sınavın yüzde 30’unu baz alarak yeni bir puan belirler. Öğretim görevlisi alacak üniversitelerin güncel olarak takip edilmesi ve üniversitelerin kendi resmi web sitelerinden yayınladıkları ilanları kaçırmaması önemlidir.
Lisans sonrası ALES sınavına girilerek ve en az 70 puan alınarak, üniversitelere tezli veya tezsiz yüksek lisans başvurusunda bulunulabilir. Tezsiz yüksek lisans yapmak için ALES şartı yoktur ve kişi mezun olduğu branşın dışındaki bir branştan da yüksek lisansını yapabilir. Tezli versiyonda bilimsel araştırma yapmak, bilime katkı sağlamak için öğrenciler, lisans derslerine göre biraz daha ayrıntılı ders işlerler. Özellikle sayısal, mühendislik mimarlık gibi sayısal dersleri ağırlıkta olan bölümlerin okunması zordur. Buna karşın sosyal bilimler alanı sözel olduğu için daha kolaydır. Tezli yüksek lisansta 1 yıl dersler ayrıntılı bir şekilde görülür sonraki yıl da tez hazırlanır. Bazı üniversitelerde 1 yıl da bilimsel hazırlık okunabilir ki bu durumda süre 3 yıl olmaktadır. Tezsiz yüksek lisans süresi ise 1 yıldır ama akademik olarak bir katkısı yoktur. Tezli yüksek lisansa başlamadan önce dil sınavlarına da girmiş olmak gerekiyor. Üniversiteler, dil sınavını geçen ve ALES sınavından 70 puan alabilen lisans öğrencilerini, mülakatla ve bilim sınavına tabi tutarak yüksek lisansa alabilir. Her üniversitenin kendi yüksek lisans ilanı verdiği belli zaman dilimlerini, üniversitelerin kendi sitelerinden takip etmek gerekiyor.
Tezli veya tezsiz yüksek lisans yapabilmek için yaş sınırı yoktur. Ancak bu süreç bittikten sonra öğretim görevlisi olmak da kesin değildir. Kariyet.net siteleri gibi iş ilanlarının çok olduğu sitelerde, yüksek lisans yapanların işe girme şansı daha yüksek olabilir.
ALES sayısal, eşit ağırlık ve sözel olarak 3 farklı puanlama sistemi uygular. Sayısal branşınız için sayısal sorulara ağırlık vermeli, sözel branş için de sözel sorulara ağırlık vermelisiniz. Sınavda 50 sayısal ve 50 sözel soru sorulmaktadır. Her bölümden 30 net yapabilirseniz, standart sapma faktörü de işin içine eklendiğinde SAY puanınız 70, sözel puanınız 69 gelebilir. Ancak sayısal bölümden yüksek puan almak için sadece 50 sayısal net çıkararak sözel sorulara hiç dokunmazsanız bile sayısal puanınız 79 civarında gelecek ve bu da minimum 70 puan şartını yerine getirmenizi sağlayacaktır. Sayısalcı iseniz önceliğiniz sayısal soruları yapmak olmalıdır. Çünkü sayısalcı için her bir sayısal net 0.75 ile çarpılırken, sözel netler 0.25 ile çarpılır. Sözelci için de tam tersi doğrudur. Bir sayısalcı için 10 sayısal net, 7.5 puan demek iken, 10 sözel net 2.5 puan değerindedir. Eşit ağırlık puanı hesaplanırken hem sayısal hem de sözel netler 0.50 ile çarpılır.
Lisans mezunları sınavlara alışıktırlar. Zor bölümleri okuyanlar için 300-400 sayfalık sayısal ağır dersler için vize ve finallerde son bir hafta içinde insanüstü çaba göstererek girdikleri sınavları başarabilmeleri, onların potansiyellerinin yeterli kadar büyük olduğunu gösteriyor. Yılda 3 kez yapılan ALES sınavında da sadece sayısal +sayısal mantık+sözel+sözel mantık soruları sorulduğu için, akademik kariyeri planlayan hiçbir lisans mezunu bu sınava girdiğinde, iyi çalışmış olmak şartıyla başarısız olmaz. Çünkü toplamda 100 soru soruluyor ve 100 dakika zaman veriliyor. İyi çalışmaktan kasıt, son 3 ayda her gün 20 adet kendi branşında, 20 adet de diğer branşta olmak üzere toplam 40 soru çözme pratiğini yapmaktır. Her hafta sonu da 100 sorudan oluşan bir denemeyi, sınav ortamı yaratarak çözmek yeterli olacaktır. Youtube gibi bir platformda bu güne kadar çıkmış tüm ALES sorularının çözümlerini yapan videolar var. Sadece bu videolar izlenerek bile sınavda 70 üzeri puan alınabilir.
İngilizce eğitim kurslarına katılmak yerine, video setlerini indirmek ve gramer ağırlıklı çalışarak orta seviyede İngilizce hikayeler okumak ve bunu her gün yapmak size ortalama bir puan getirecektir. Film izlerken de Türkçe altyazılı İngilizce filmler ve İngilizce alt yazılı Türkçe filmler izlenmesi de yararlı olacaktır. MYO’da görev almak isteyenler için yabancı dil sınavına girme şartı aranmaz.
Öğretim görevlisi olmak için ALES ve Yabancı dil sınavlarından sonra tezli yüksek lisans yapılmalı, sonra da üniversitelerin öğretim görevlisi alım ilanları takip edilmelidir. Üniversite sizsen hem ALES sonuç belgesini, hem Yabancı dil sınav sonuç belgesini ister. Lisans diploma notunuz, transkriptiniz, askerlik ilişki belgeniz, ikametgah, kimlik vs gibi belgeler verildikten sonra üniversitenin yapacağı bir bilim sınavını da geçmeniz gerekiyor. Tüm bunlardan sonra Tezli yüksek lisansı da başardığınızda öğretim görevlisi olmak için tüm üniversitelerin ilanlarını takip etmeniz gerekiyor. Öğretim görevlisi olduğunuzda hem işinizi yapabilir hem de doktora tezinizi hazırlayabilirsiniz. Bir öğretim görevlisi maaşı günümüzde ayda 5.700 lira ile 5.900 lira arasında değişmektedir. Ek ödenekler de eklendiğinde bu maaş 6.000 liranın üzerine çıkmaktadır.
Bu yayın en son değiştirildi 13 Haziran 2020 00:53
Solana'nın Kuruluşu ve Temel Özellikleri ($SOL) Solana, 2020 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan bir blok…
Bitcoin İçin ETF Neden Önemli? ETF Nedir? Günümüzde, finansal piyasalarda dijital varlıkların önemi arttıkça, Bitcoin…
Kredi faiz oranlarının düşmesi, birçok faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olabilir. Merkez Bankası'nın temel faiz…
Resmi Gazete'de "Turizm Amaçlı Konut Kiralama ve Bazı Kanunlarda Değişiklik" kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi.…
Japon Emeklilik Fonu, dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olarak biliniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde fon…
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ve Merkez Bankası'nın…
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.